Η κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε κανένα απολύτως ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, αλλά την πλήρη μετατροπή του σε σύστημα μίας νόσου, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας σχετικά με τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας περί «ενίσχυσης» των νοσοκομείων.
«Σχεδιάζουν την πλήρη μετατροπή του Σισμανόγλειου και του Τζάνειου Νοσοκομείου σε νοσοκομεία μίας νόσου, μεθοδεύουν την πλήρη μετατροπή της Μονάδας Εμφραγμάτων του Ασκληπιείου και της Καρδιοχειρουργικής Μονάδας του "Ευαγγελισμού" σε μονάδες Covid», σημειώνει και προσθέτει ότι δεν εξαγγέλθηκε καμία απολύτως νέα πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού. Καταγγέλλει την κοινοποίηση στα νοσοκομεία της Αττικής της εντολής του αναπληρωτή υπουργού Υγείας για μείωση 80% των χειρουργικών επεμβάσεων (με ημερομηνία εγγράφου 2/3), εντολή για την οποία ο υπουργός Υγείας δεν έκανε καμία απολύτως αναφορά κατά την τηλεοπτική του παρουσία.
Ακόμα επισημαίνει ότι «το περίφημο "σχέδιο ενίσχυσης" του ΕΣΥ, την ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία είναι στο "βαθύ κόκκινο", αφήνει ανέγγιχτους τους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους να θησαυρίζουν σε βάρος του λαού μας».
Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΟΝΕΓΕ έχει ως εξής:
«Εστω και τώρα, αυτές τις τόσο κρίσιμες μέρες για την Αττική, τη λοιπή Νότια Ελλάδα αλλά και συνολικά τη χώρα, η κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε κανένα απολύτως ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας.
Αντί για το πολυαναμενόμενο σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδιο πλήρους μετατροπής του ΕΣΥ σε σύστημα μίας νόσου. Σχεδιάζουν την πλήρη μετατροπή του Σισμανόγλειου και του Τζάνειου Νοσοκομείου σε νοσοκομεία μίας νόσου, μεθοδεύουν την πλήρη μετατροπή της Μονάδας Εμφραγμάτων του Ασκληπιείου και της Καρδιοχειρουργικής Μονάδας του Ευαγγελισμού σε μονάδες Covid.
Ο υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας στην πραγματικότητα ομολόγησε πως οι όποιες ενέργειες της κυβέρνησης το τελευταίο 20ήμερο στην Αττική είναι "εκ των ένδον" σε βάρος της αντιμετώπισης της λοιπής νοσηρότητας (μετατροπή 449 απλών κλινών νοσηλείας non-Covid ασθενών σε απλές κλίνες νοσηλείας Covid ασθενών και μετατροπή 90 κλινών non-Covid ΜΕΘ σε ΜΕΘ Covid), ενώ εξήγγειλε συνέχεια τέτοιων "εκ των ένδον" μετατροπών τις επόμενες μέρες. Καμία απολύτως νέα πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού δεν εξήγγειλε (ούτε καν στα λόγια), παρά μόνο τη "συνεπικουρία 20 ιδιωτών γιατρών".
Ταυτόχρονα με αυτές τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας κ. Κικίλια, κοινοποιείται σήμερα στα νοσοκομεία της Αττικής εντολή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Κοντοζαμάνη για μείωση 80% των χειρουργικών επεμβάσεων (με ημερομηνία εγγράφου 2/3), εντολή για την οποία "εξύπνως" ο κ. Κικίλιας δεν έκανε καμία απολύτως αναφορά κατά την τηλεοπτική του παρουσία. Είναι άλλη μια τρανταχτή απόδειξη πως η κυβέρνηση αδιαφορεί πλήρως για το τι θα απογίνουν χιλιάδες ασθενείς της λοιπής νοσηρότητας. Πρόκειται για ομολογία ότι στην πράξη καμία απολύτως "θωράκιση" του δημόσιου συστήματος Υγείας δεν έχει υπάρξει εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο. Αντίθετα, για μια ακόμα φορά θα χρησιμοποιήσει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των χειρουργείων στα ΤΕΠ, τις ΜΕΘ και τις πτέρυγες νοσηλείας Covid, αντί για τις προσλήψεις που ΔΕΝ έκανε.
Οσο για την περίφημη "συστράτευση των ιδιωτικών θεραπευτηρίων", τα οποία δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για τη "συμβολή" τους, ξεκαθαρίστηκε για μια ακόμα φορά από την κυβέρνηση πως τα ιδιωτικά θεραπευτήρια ΔΕΝ θα νοσηλεύουν ασθενείς Covid αλλά μόνο non-Covid περιστατικά.
Το περίφημο "σχέδιο ενίσχυσης" του ΕΣΥ, την ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία είναι στο "βαθύ κόκκινο", αφήνει ανέγγιχτους τους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους να θησαυρίζουν σε βάρος του λαού μας.
Ισχυρίζονται ότι τα ιδιωτικά θεραπευτήρια δε διαθέτουν την τεχνογνωσία για να αντιμετωπίζουν Covid περιστατικά.
Αναρωτιόμαστε, οι διακεκριμένοι επιστήμονες, μέλη της επιτροπής σοφών, της "κρατικής επιτροπής ειδικών του κορονοϊού" του υπουργείου, που συνεργάζονται με μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους, δεν ξέρουν από κορονοϊό; Δεν μπορούν να συνδράμουν ώστε να ενταχθούν πλήρως και όχι "α λα καρτ" στην αντιμετώπιση της πανδημίας;
Αναρωτιόμαστε, είναι περισσότερο "ειδικός" ο ειδικευόμενος Γενικής Ιατρικής του Τζάνειου, ο ειδικευόμενος Ουρολογίας του Σισμανόγλειου και γενικά οι νέοι γιατροί όλων των ειδικοτήτων που αναγκάζονται να εφημερεύουν στις πτέρυγες νοσηλείας Covid;
Αναρωτιόμαστε, ποια υποδομή ακριβώς (από αυτές που πολλές φορές δυστυχώς ακόμα ΔΕΝ διαθέτουν τα δημόσια νοσοκομεία) λείπει από τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια της Αττικής για να νοσηλεύουν ασθενείς Covid;
Απαιτούμε:
- Να επιταχθούν πλήρως, χωρίς αποζημίωση των ιδιοκτητών τους, τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια ("Metropolitan", "Ερρίκος Ντυνάν", "Ιασώ", "Υγεία" κ.λπ). Με το σύνολο των υποδομών τους και του προσωπικού τους να ενταχθούν στο σύστημα των εφημεριών, και να νοσηλεύουν και Covid και non-Covid περιστατικά.
- Ολοι οι γιατροί που έχουν πτυχίο Ιατρικής και τίτλο ειδικότητας, και είναι υποψήφιοι για τις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί, να διοριστούν με κατεπείγουσες διαδικασίες και χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση.
- Ολοι οι γιατροί που είναι στη λίστα αναμονής για ειδικότητα, να ξεκινήσουν άμεσα».
Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός εκατομμυρίου εμβολιασμών, αριθμός που απέχει έτη φωτός από τα δύο εκατομμύρια εμβολιασμούς που - με βάση όσα οι ίδιοι οι κυβερνητικοί έλεγαν - υποτίθεται ότι θα γίνονταν κάθε μήνα προκειμένου να επιτευχθεί ένα τείχος ανοσίας το καλοκαίρι, ο Κυρ. Μητσοτάκης πανηγύριζε χτες πως στη χώρα μας η διαδικασία του εμβολιασμού «προχωρά οργανωμένα και πιο γρήγορα από τα πιο πολλά ευρωπαϊκά κράτη». Ενώ μαίνονται δε οι ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες και οι ανταγωνισμοί του κεφαλαίου πάνω στο Φάρμακο, προσπάθησε να καθησυχάσει ότι από τον Απρίλη «θα έχουμε πολύ περισσότερες δόσεις στη διάθεσή μας. Και όσο ο καιρός βελτιώνεται, θα γίνεται σύμμαχος μας».
Οσο για τα νοσοκομεία της Αττικής, που έχουν πάθει «έμφραγμα», επέμεινε να παρουσιάζει ως «ενίσχυσή» τους τα μέτρα που ανακοίνωσε προχτές η κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή τα νοσοκομεία με εντολές των Υγειονομικών Περιφερειών μετατρέπονται σε νοσοκομεία μίας νόσου, κλείνουν κλινικές και μονάδες, ασθενείς που έχουν σοβαρά προβλήματα και νοσηλεύονται μεταφέρονται αλλού.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη έθεσε ως προϋπόθεση, για να ανοίξουν στις 16/3 λιανεμπόριο και σχολεία, τη «μείωση του επιδημιολογικού φορτίου», την «επιδημιολογική εξέλιξη».
Την ίδια ώρα, και ενώ τα νοσοκομεία είναι στο «κόκκινο», επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει σε σειρά αναγκαίων μέτρων. Χαρακτηριστικά, ερωτηθείσα αν δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης σκοπεύει η κυβέρνηση να προχωρήσει, έστω τώρα, στις αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών, στην επίταξη ιδιωτικών νοσοκομείων χωρίς αποζημιώσεις για τους κλινικάρχες και σε αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την υγεία του λαού, παρέπεμψε στο «σχέδιο έκτακτης ανάγκης» που ανακοίνωσε προχτές ο υπουργός Υγείας, συμπληρώνοντας η ίδια ότι «προχωρά η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, και ό,τι άλλο χρειαστεί ή κριθεί απαραίτητο να γίνει, θα γίνει». Μέχρι τότε, βέβαια, προσθέτει πελατεία στους κλινικάρχες, αφού χιλιάδες αποκλεισμένοι ασθενείς από άλλα νοσήματα τρώνε «πόρτα» από τα δημόσια νοσοκομεία της μίας νόσου. Οι δε κλίνες που «προσφέρουν» οι καρχαρίες της Υγείας στο ΕΣΥ χρυσοπληρώνονται από την τσέπη του λαού, στο πλαίσιο της πολιτικής εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας.
Παραπέρα, μπροστά στον συνωστισμό που παρατηρείται καθημερινά στα ΜΜΜ και την απουσία ελέγχων στους μεγάλους εργασιακούς χώρους για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, η εκπρόσωπος παρουσίασε μια μαγική εικόνα, υποστηρίζοντας ότι «όλοι οι έλεγχοι έχουν εντατικοποιηθεί και θα γίνουν ακόμη αυστηρότεροι», επίσης ότι «έχει αυξηθεί ο στόλος των λεωφορείων κατά 40% από τον Ιούλιο του 2019» και ότι «έχουμε περίπου 3.000 περισσότερα δρομολόγια στην Αθήνα καθημερινά, και βεβαίως λαμβάνονται και μέτρα προστασίας». Δεν έλειψαν και οι «παραινέσεις» για ...αποφυγή κινητοποιήσεων, την ώρα που η κυβέρνηση αφενός δεν θωρακίζει τη δημόσια Υγεία και αφετέρου επιταχύνει τη λήψη αντεργατικών και αντιδημοκρατικών μέτρων.
Τέλος, η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματα των αυτοαπασχολούμενων που τονίζουν ότι τα εξαγγελθέντα μέτρα δεν επαρκούν, υπό την έννοια ότι είναι προσωρινά, οριζόντιου χαρακτήρα, ευνοούν τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, ενώ όσα μικροποσά προβλέπονται για τους ίδιους δεν καλύπτουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους. Ερωτηθείσα χτες η εκπρόσωπος αν η κυβέρνηση σκέφτεται κάποιες ρυθμίσεις (απόδοση μηνιαίας αποζημίωσης, μετατροπή των δανεικών της επιστρεπτέας προκαταβολής, διαγραφή χρεών κ.λπ.), απέφυγε να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες