Την αποστολή αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων στο Σαχέλ της Αφρικής σχεδιάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη συμμετέχοντας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνηση λαμβάνονται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για …«σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας–Γαλλίας»!
Μάλιστα ο Έλληνας Πρέσβης στο Ντακάρ ορίστηκε με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών ως Ειδικός Απεσταλμένος του Υπουργείου Εξωτερικών για θέματα Σαχέλ.
Τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην εν λόγω περιοχή ανέδειξε εξάλλου και η συμμετοχή το Σάββατο, μέσω τηλεδιάσκεψης, του υπουργού Εξωτερικών στην υπουργική Συνάντηση του Διεθνούς Συνασπισμού για το Σαχέλ.
Η Ελλάδα εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο ενίσχυσης της παρουσίας της στην περιοχή, τόσο με την αποστολή αστυνομικών, όσο και στρατιωτικών δυνάμεων, στο πλαίσιο των πολυεθνικών αποστολών που δρουν στο Μάλι, σημείωναν οι ίδιες πηγές.
Ουσιαστικά η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πάει ένα βήμα πιο πέρα την εμπλοκή, στέλνοντας στρατιωτικό τμήμα που θα ενταχθεί στη γαλλική «Δύναμη Επιχειρήσεων TAKUBA».
Παράλληλα, η Ελλάδα άνοιξε πρόσφατα Πρεσβεία στο Ντακάρ της Σενεγάλης, προκειμένου να αναπτυχθούν περαιτέρω οι σχέσεις της χώρας μας με τις Γαλλόφωνες χώρες της Δυτικής Αφρικής, αλλά και για να ενισχυθεί η συνεργασία τόσο με τις χώρες της περιοχής, όσο και με τη Γαλλία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως η καταπολέμηση της «τρομοκρατίας» και η αποκλεισμός των μεταναστευτικών ρευμάτων.
Μεγάλα συμφέροντα
Ωστόσο πίσω από τα …«ανθρωπιστικά» προσχήματα περί της αντιμετώπισης της δράσης των τζιχαντιστών κρύβονται τα τεράστια συμφέροντα Γαλλικών επιχειρηματικών ομίλων.
Ο ορυκτός πλούτος της Δυτική Αφρικής έχει προσελκύσει γαλλικές πολυεθνικές (Total, Bouygues, Ballore, Areva), οι οποίες εκμεταλλεύονται τα συγκεκριμένα κοιτάσματα και οι ταραχές στην περιοχή βάζουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα τους.
Μπροστά σε αυτά τα νέα δεδομένα ο Γάλλος πρόεδρος έχει ανήγγειλε την αύξηση των δυνάμεων συνολικότερα στη Δυτική Αφρική. Η πρεμούρα των πολιτικών εκπροσώπων των Γαλλικών μονοπωλίων για την διασφάλιση των συμφερόντων τους, είναι κατανοητή.
Αλλά και η κυβέρνηση Μητσοτάκη που βλέπει «θετικά» την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στο Μάλι εκφράζει τα συμφέροντα τμήματος Ελλήνων εφοπλιστών οι οποίοι θέλουν να αναλάβουν εργολαβίες από τις Γαλλικές πολυεθνικές για τη μεταφορά του ορυκτού πλούτο από την Αφρική.
Επίσης υπάρχει και το ενδιαφέρον της TOTAL για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου σε Κρήτη, Κύπρο και Νοτιανατολική Μεσόγειο, από τα οποία η εγχώρια αστική τάξη προσδοκά κέρδη και μέσω της ελληνικής κυβέρνησης είναι πρόθυμη να στηρίξει τους Γάλλους «συμμάχους» στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς τους στην Αφρική…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες