H εικόνα είναι από τη χθεσινή εφημερία στον «Ευαγγελισμό» στις 8.30 το βράδυ |
Έσπασαν το φράγμα των 2.000, οι ασθενείς με κορονοϊό στα νοσοκομεία της Αττικής, σε ένα εφιαλτικό Σαββατοκύριακο με τις εφημερίες να θυμίζουν “πόλεμο”.
Τις 2.085 έφτασαν οι κατειλημμένες απλές κλίνες Covid στο λεκανοπέδιο Αττικής και τους 368 οι ασθενείς στις ΜΕΘ. Σχεδόν 200 ασθενείς εισήχθησαν στο σύστημα Υγείας και στις εφημερίες των νοσοκομείων μέσα σε 24 ώρες, μέχρι το πρωί της Κυριακής.
Την ίδια στιγμή, 60 διασωληνωμένοι και βαριά πάσχοντες ασθενείς, παραμένουν σε λίστα αναμονής σε απλούς θαλάμους νοσηλείας. Οι 30 από αυτούς νοσούν από Covid.
Η ψυχολογική πίεση που υφίστανται οι γιατροί και οι νοσηλευτές στις ΜΕΘ είναι τεράστια, εκτός από την αδιανόητη κόπωση που τους έχει πλέον «γονατίσει». Αυτό υποστηρίζει μιλώντας στο iatropedia.gr, η Αντωνία Κουτσούκου, Καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας και Διευθύντρια της Πανεπιστημιακής ΜΕΘ του νοσοκομείου “Σωτηρία”.
Η μαρτυρία της συγκλονίζει:
“Γεμίσαμε! Δεν υπάρχουν πλέον επιλογές! Ξέρετε τι συναισθηματική πίεση έχουμε; Να σε παίρνουν και να σου λένε “Διασωληνώθηκε ένας 50 ετών ή 60 ετών! Τι να κάνουμε;” Και να μην έχεις κρεβάτι και να τρελαίνεσαι… Να προσπαθείς να βρεις πως θα τον κρατήσεις. Η ψυχολογική πίεση είναι τεράστια. Κι όλοι προσπαθούμε, μήπως κάποιος είναι καλύτερα και μπορεί να βγει, για να εξασφαλίσουμε ένα επιπλέον κρεβάτι. Μπορείτε να το διανοηθείτε αυτό;”
Βαθαίνει η κρίση στο ΕΣΥ – SOS για επιπλέον κλίνες ΜΕΘ
Διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία: Γ, Γεννηματάς, Τζάνειο, ΓΚΝ Νίκαιας, Ελπίς, Παμμακάριστος και Αλεξάνδρα. Από την Παρασκευή άνοιξε και η αίθουσα ανάνηψης του Σισμανόγλειου νοσοκομείου, με τις 11 πολυδύναμες κλίνες ΜΕΘ, στις οποίες νοσηλεύονται 4 ασθενείς με απλούς αναπνευστήρες.
Στο Νοσοκομείο “Αλεξάνδρα”, σύμφωνα με τους εργαζόμενους στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς σε φορεία στις χειρουργικές αίθουσες, ενώ το «Αττικόν» που εφημέρευε μέχρι σήμερα το πρωί, έβγαλε εφημερία χωρίς καμία διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ.
Δραματική ήταν και η εφημερία στον γίγαντα του ΕΣΥ, το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου μέχρι τις 10 το βράδυ είχε μόλις 2 κενές κλίνες ΜΕΘ.
Κανένα διαθέσιμο κρεβάτι Εντατικής δεν υπάρχει -για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας- και στο νοσοκομείο “Σωτηρία”, δυναμικότητας 84 κλινών και στις δύο ΜΕΘ.
Οι γιατροί επωμίζονται όλο το βάρος της πίεσης των ελλείψεων κλινών Εντατικής Θεραπείας, παρά το γεγονός ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι’ αυτό, τονίζει η Διευθύντρια της ΜΕΘ του “Σωτηρία”:
“Δύσκολα, πολύ δύσκολα γεμίσαμε! Αυτή την εβδομάδα θα είναι πολύ χειρότερη η κατάσταση. Με όλα αυτά τα κρούσματα που αυξήθηκαν πριν από 15 ημέρες, τώρα θα αρχίσουν να χρειάζονται αυτοί οι άνθρωποι ΜΕΘ. Εμείς δεν έχουμε πολλά περιθώρια και επιλογές. Μπορούμε να βγάλουμε κάποιον άρρωστο που χρειάζεται Μονάδα και να βάλουμε κάποιον άλλο; Όχι! Δεν ξέρω τι θα κάνει η πολιτεία. Νοιώθω αυτό το βάρος, νοιώθω αυτήν την πίεση, αλλά επιλογές εμείς δεν έχουμε”, σημειώνει η Καθηγήτρια Ιατρικής κα. Κουτσούκου.
“Όσο καθυστερούν να μπουν σε ΜΕΘ τόσο επιδεινώνονται οι ασθενείς”
Οι γιατροί “λυγίζουν” κάτω από το βάρος της τεράστιας ευθύνης απέναντι στους ασθενείς εκτός Μονάδων, καθώς όπως λένε, όσο καθυστερούν να λάβουν την ενδεδειγμένη περίθαλψη, τόσο μειώνεται και η πιθανότητα να έχουν καλύτερη έκβαση.
“Εμείς εκτός ΜΕΘ έχουμε κάποιους ασθενείς, όχι πολλούς. Αλλά ακόμη και δύο με τρεις να έχουμε και να μην μπορούμε να τους απορροφήσουμε είναι πρόβλημα, όπως καταλαβαίνετε. Είναι διασωληνωμένοι στον όροφο. Όσο καθυστερούν αυτοί οι ασθενείς να μπουν στη Μονάδα, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να μην πάνε καλά. Αυτό είναι παγκοσμίως γνωστό και για όλες τις νόσους: ο άρρωστος που καθυστερεί να μπει στη Μονάδα η έκβασή του είναι χειρότερη. Αλλά πραγματικά, όσο δεν υπάρχουν ελεύθερες κλίνες δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι”, σημειώνει σε δραματικούς τόνους η Καθηγήτρια κα. Κουτσούκου.
Παρά την εφιαλτική κατάσταση στα νοσοκομεία, το γεγονός της μειωμένης προς το παρόν θνησιμότητας που καταγράφεται και στην Ελλάδα, είναι ένα ιατρικό επίτευγμα, όπως λέει η Εντατικολόγος, όμως οι γιατροί παραμένουν σε εγρήγορση, παρατηρώντας με κομμένη την ανάσα την εξέλιξη της πανδημίας:
“Παγκοσμίως το ποσοστό των θανάτων έχει μειωθεί, είτε γιατί χρησιμοποιούμε μέσα, όπως το high flow, δηλαδή τον μη επεμβατικό μηχανικό αερισμό και προλαβαίνουμε τις διασωληνώσεις, είτε γιατί έχουμε μάθει καλύτερα τη νόσο. Δεν μπορώ να πω, όμως, ότι εφησυχάζουμε. Αν δεν μειωθούν τα κρούσματα και οι ασθενείς που χρειάζονται διασωλήνωση και νοσηλεία στη ΜΕΘ δεν ξέρω τι θα γίνει και που θα καταλήξουμε”, σημειώνει η κα. Κουτσούκου.
Αντωνία Κουτσούκου: “Νοιώθουμε ότι μας εμπαίζουν οι συνάδελφοί μας”
Η ασφυξία στα νοσοκομεία και η δραματική έλλειψη κρεβατιών Εντατικής Θεραπείας, συνδέεται άμεσα και με τις ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού. Θα μπορούσαν να αναπτυχθούν επιπλέον πολύτιμες κλίνες ΜΕΘ, εάν υπήρχε ικανός αριθμός γιατρών -πνευμονολόγων και εντατικολόγων- ώστε να στελεχώσουν επιπλέον κρεβάτια.
Ανάσα ανακούφισης θα μπορούσε να προσφέρει το νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, το οποίο μπαίνει σήμερα στη μάχη του κορονοϊού με 400 απλές κλίνες νοσηλείας, αλλά χωρίς ΜΕΘ, καθώς δεν υπάρχει κατάλληλο προσωπικό.
Η πρόσφατη κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και ιδιωτών γιατρών που έχει φτάσει σε ακραία σημεία, αφήνει μια “πικρή γεύση” στους νοσοκομειακούς γιατρούς, για τους συναδέλφους τους που δεν βάζουν “πλάτη” σ’ αυτήν την τεράστια κρίση.
Η κα. Κουτσούκου δεν θέλει λέει να σχολιάσει τους όρους που θέτουν οι ιδιώτες γιατροί για την ένταξή τους στο ΕΣΥ, ωστόσο σημειώνει ότι υπάρχουν ανισότητες στο ιατρικό προσωπικό που καλείται να διαχειριστεί την πανδημία:
“Δεν θέλω να το σχολιάσω. Όταν οι γιατροί του ΕΣΥ καλούνται να κάνουν 10 και 12 εφημερίες για να ανταποκριθούν στις ανάγκες κι επειδή θα κάνουν παραπάνω εφημερίες θα πάρουν περισσότερα χρήματα και θα φορολογηθούν με 40% και παρακαλεί ο Υπουργός να πάνε οι ιδιώτες με 2.000 ευρώ και αφορολόγητα και δεν ανταποκρίνονται οι ιδιώτες, οι γιατροί του ΕΣΥ κουρασμένοι για ένα χρόνο, νοιώθουν σαν να τους εμπαίζουν. Αυτό μόνο σας λέω. Θα πληρώσουν 40% εφορία, είναι πεθαμένοι από την κούραση κι από την ψυχολογική πίεση, και από την άλλη οι ιδιώτες δεν ανταποκρίνονται… τι να πω…”, σχολιάζει.
«Υπάρχουν κι άλλες λύσεις για να βρεθούν άμεσα γιατροί»
Ωστόσο η Διευθύντρια ΜΕΘ του “Σωτηρία” δεν παραλείπει να σημειώσει ότι υπάρχει τρόπος να βρεθούν άμεσα γιατροί, από τη δεξαμενή όσων δήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην πρόσφατη προκήρυξη για διορισμό στο ΕΣΥ:
“Υπάρχουν προκηρύξεις για διορισμούς στο ΕΣΥ. Ας πούμε στο Σωτηρία, για 20 θέσεις πνευμονολόγων έχουν βάλει υποψηφιότητα 80 γιατροί. Αυτοί δεν μπορούν να έρθουν όλοι να δουλέψουν όλοι στο ΕΣΥ; Αφού έχουν ήδη δηλώσει ότι θέλουν να έρθουν να δουλέψουν. Δεν μπορούν να τους πάρουν σήμερα, με μια σύμβαση δίμηνη; Δεν ξέρω γιατί η πολιτεία δεν το κάνει”, τονίζει.
Στην ερώτηση εάν έχουν γίνει λάθη στον σχεδιασμό, η γιατρός, απαντά: “Εκ του αποτελέσματος εσείς τι πιστεύετε; Δεν θέλω να σας πω κάτι άλλο. Ο απολογισμός είναι για μετά. Οι γιατροί του ΕΣΥ από την πρώτη στιγμή και για ένα χρόνο έχουν δώσει την ψυχή τους. Όλοι οι εργαζόμενοι όχι μόνο οι γιατροί, αλλά και οι νοσηλευτές. Έχουμε φτάσει στα όριά μας, πιεζόμαστε!»
«Καθημερινά έτσι ζούμε τώρα! Τουλάχιστον να καταλάβει ο κόσμος τι συμβαίνει και να προσέχει!”, καταλήγει η Καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας κα. Αντωνία Κουτσούκου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες