Μόνο απογοήτευση προκαλεί η ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών στην έκκληση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια να ενταχθούν στο ΕΣΥ προκειμένου να αντιμετωπισθεί η δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους 200 γιατρούς που πρέπει να μπουν στη μάχη του ΕΣΥ ενάντια στον κορονοϊό, μόλις 50 έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα. Το newsit.gr μίλησε με εκπροσώπους του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών αλλά και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και κατέγραψε την πορεία εύρεσης των γιατρών που θα συνδράμουν στο ΕΣΥ.
Υπάρχουν βέβαια και αιχμές για μη καλή προετοιμασία του υπουργείου Yγείας.
Μέσα από μια λίστα 1500 γιατρών προσπαθεί εδώ και πέντε μέρες ο ΙΣΑ να πείσει τους γιατρούς
Με διαρκή τηλεφωνήματα μέσα από μια λίστα 1500 μελών του, προσπαθεί ο ΙΣΑ εδώ και 5 ημέρες να πείσει παθολόγους, γενικούς γιατρούς και αναισθησιολόγους να μπουν στη μάχη που δίνουν τα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής.
Μιλώντας στο newsit.gr, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, έκανε λόγο για δυσκολίες στο εγχείρημα. Όπως μας είπε: «Ο αριθμός στις ειδικότητες που αναζητούμε δεν είναι απεριόριστος. Το γεγονός ότι οι ιδιώτες γιατροί που θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους, ενεργούν στην περίπτωση αυτή ως όργανο του Δημοσίου και δεν υπέχουν ατομική αστική ευθύνη, είναι μια καλή εξέλιξη. Την ίδια στιγμή, ανακοινώνουμε σήμερα πως αποφασίσαμε να μη ζητούμε τη συνδρομή στο σύλλογο μας για 5 χρόνια στους γιατρούς που θα συνδράμουν. Eλπίζω ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων να αυξηθεί σήμερα».
Ο κ. Πατούλης είπε ακόμα ότι η προετοιμασία για την αντιμετώπιση της τωρινής κατάστασης θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει πολύ νωρίτερα και πως αρκετοί γιατροί φοβούνται αν θα διατηρήσουν τη θέση τους όταν θα επιστρέψουν στο ιδιωτικό νοσοκομείο. «Αυτή η διαβεβαίωση προς τους γιατρούς πρέπει να δοθεί κεντρικά από τον υπουργό Υγείας. Απ’ ο, τι γνωρίζω, για την ώρα δεν υπάρχει», καταλήγει ο ίδιος.
Για το ποιοι ιδιώτες γιατροί μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό το κάλεσμα, μας μίλησε και ο Φώτης Πατσουράκος, αντιπρόεδρος του ΙΣΑ. Όπως λέει: «Από τους 100 με 150 που παίρνουν κάθε χρόνο τις ειδικότητες που ψάχνουμε, και είναι μέλη μας, οι μισοί τουλάχιστον συνεχίζουν να φεύγουν στο εξωτερικό. Όσοι προσέρχονται είναι αυτοί που δεν δεν έχουν υπηρεσία πρωινή. Ένας επιμελητής που εργάζεται σε ιδιωτικό νοσοκομείο, το οποίο μπαίνει και αυτό από σήμερα στη μάχη, πως θα φύγει από τη θέση του; Όσο για την επιστράτευση, αυτή είναι μια απόφαση πολιτική. Ο πόλεμος όμως κάποια στιγμή φέρνει και επιστράτευση. Αυτή είναι η αλήθεια».
«Λάθος το τελεσίγραφο της τελευταίας στιγμής» λέει η αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου
Η Άννα Μαστοράκου, αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου τοποθετήθηκε με τη σειρά της για το κάλεσμα που έχε πάρει μορφή τελεσίγραφου. Όπως σημειώνει: « Κατ αρχάς, oι νομικοί σύμβουλοι του συλλόγου, μας λένε ότι υπάρχουν κενά στο θέμα της αστικής ευθύνης. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή αγωγές που εκκρεμούν εναντίον συναδέλφων που επιστρατεύτηκαν στη Θεσσαλονίκη. Δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί η διαδικασία δικαστικά.
Παράλληλα, οι ιδιώτες γιατροί έχουν καλύψει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της παρακολούθησης των χρονίως πασχόντων non covid αλλά και των covid περιστατικών που βρίσκονται σε κατ’ οίκον νοσηλεία. Καλύπτουν σημαντικές ανάγκες. Επιπρόσθετα, οι συνάδελφοι ιδιώτες λείπουν χρόνια από τα δημόσια νοσοκομεία, δεν υπάρχει μια μεταβατική διαδικασία εκπαίδευσης».
Ειδικότερα για το σκέλος της προετοιμασίας του υπουργείου Υγείας για αυτή την κρίσιμη στιγμή, η κα Μστοράκου σημειώνει τα εξής: «Επί μήνες λέμε ότι έπρεπε να ενισχυθεί το ΕΣΥ αλλά και η πρωτοβάθμια υγεία μέσα από προσλήψεις. Θυμάστε την ανακοίνωση για 800 νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς; Δεν έγιναν ποτέ. Και δεν δίνονται και εναλλακτικές. Θα μπορούσαν οι γιατροί που καλούνται από τον ιδιωτικό τομέα να είναι μερικής απασχόλησης. Είχαμε ζητήσει ακόμα και πλαίσιο εθελοντισμού- με ευέλικτο ωράριο. Τώρα, μέσα στον πανικό στοχοποιείται ο ιδιωτικός τομέας».
«Eπιστρατεύονται τελικά γιατροί από δημόσια νοσοκομεία», λέει ο Γιαννάκος
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Μιχάλη Γιαννάκο, Πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, σήμερα δόθηκε εντολή μετακίνησης 6 γιατρών από τη Βόρεια Ελλάδα- δύο από Αλεξανδρούπολη, ένας από Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης, ένας από τo «Παπανικολάου» κι ένας από την Κοζάνη- για να επανδρώσουν το «Σισμανόγλειο» στο οποίο δημιουργούνται 8 προσωρινές κλίνες ΜΕΘ. Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του o κος Γιανάκος: «Οι γιατροί καλούνται να εργαστούν στο Σισμανόγλειο απο 18/3 έως 24/3. Μέσα σε μια εβδομάδα θα έχει τελειώσει το πρόβλημα; Και φεύγουν από ήδη επιβαρυμένα νοσοκομεία. Συνεχίζουν λοιπόν να μην επιστρατεύουν το προσωπικό του ιδιωτικού τομέα. Τα τελεσίγραφα βλάπτουν. Αυτό μόνο προετοιμασία δεν είναι».
O κ.Γιαννάκος τοποθετείται και για τα επιχειρήματα που προβάλλουν οι ιδιώτες γιατροί για την αναιμική συμμετοχή τους.
«Για ποια εκπάιδευση και προετοιμασία μιλούν; Δηλαδή οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό που αυτή τη στιγμή επιστρατεύεται από άσχετες θέσεις ενδονοσοκομειακά, έχουν εκπαίδευση και προετοιμασία; Οι επικουρικοί γιατροί που δεν είχαν ξαναδεί νοσοκομείο και τώρα παλεύουν νυχθημερόν ήταν προετοιμασμένοι; Και όλα αυτά ενώ προ κορονοϊού, οι ιδιώτες γιατροί μίλαγαν για τη μεγάλη σημασία της σύμπραξης ΕΣΥ και ιδιωτικού τομέας υγείας ζητώντας ΣΔΙΤ. Πού είναι τώρα που η πατρίδα τους χρειάζεται;»
Ρεπορτάζ: Δήμητρα Τριανταφύλλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες