Κρίσιμες είναι οι επόμενες ημέρες για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και για τις αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση αυτή. Στο... τραπέζι, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, είναι η παράταση του lockdown στην Αττική - ίσως και σε άλλες περιοχές που βρίσκονται στο "βαθύ κόκκινο"- για τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά τις 28 Φεβρουαρίου.
Το στοιχείο - κλειδί για τα επόμενα βήματα είναι η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και ειδικά στις κλίνες ΜΕΘ, με την πίεση να είναι αυξανόμενη, γεγονός που κρούει "καμπανάκι" κινδύνου. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από τις 656 κλίνες ΜΕΘ στην Επικράτεια, οι 351 είναι κατειλημμένες και οι 305 κενές, ενώ στην Αττική από τις 240 οι 204 είναι κατειλημμένες και οι 36 κενές. Την Τετάρτη δε, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 755 νέα κρούσματα πανελλαδικά και 13 νεκρούς, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξήθηκε στους 313.
Αυτά τα στοιχεία σε συνδυασμό και με τα κρούσματα των μεταλλάξεων έχουν μπει στο μικροσκόπιο της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, οι οποίοι τα παρακολουθούν και τα αξιολογούν συνεχώς προκειμένου να έχουν όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη εικόνα πριν προβούν σε νέες εισηγήσεις προς την κυβέρνηση. Έως και τις 28 Φεβρουαρίου θα "ξεσκονίζουν" τα επιδημιολογικά δεδομένα ώστε να μπορέσουν να δουν ποια θα είναι τα επόμενα βήματα και εάν θα υπάρξει έστω και μερική άρση του lockdown ή παράτασή του.
Όπως έλεγαν κάποιοι ειδικοί η κακοκαιρία "Μήδεια", μπορεί να άφησε σοβαρά προβλήματα στο πέρασμά της, όμως μάλλον έκανε καλό στην πανδημία, με την έννοια ότι μειώθηκε η κινητικότητα στους δρόμους, αλλά και στην ανταλλαγή επισκέψεων στα σπίτια.
Όπως και να έχει το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι κρίσιμο. Πολλοί ειδικοί επιμένουν ότι θα χρειαστεί παράταση του lockdown τουλάχιστον για δύο εβδομάδες με επίκεντρο την Αττική. Άλλοι πάλι ισχυρίζονται ότι εάν τα επιδημιολογικά στοιχεία δείξουν βελτίωση ίσως να μπορούν να γίνουν κάποιες εισηγήσεις για παράταση μόλις μίας εβδομάδας και μετά να μπορέσει να γίνει ένα πρώτο άνοιγμα δραστηριοτήτων.
Ένα σενάριο θέλει σε πρώτη φάση να ανοίγουν τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία και λίγο αργότερα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Ένα δεύτερο σενάριο θέλει να ανοίγουν τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία και όσον αφορά στα Γυμνάσια και τα Λύκεια να λειτουργούν εναλλάξ με δια ζώσης εκπαίδευση. Δηλ. όταν ανοίξουν τα Γυμνάσια, τα Λύκεια θα λειτουργούν με τηλεκπαίδευση και το αντίθετο.
Το πιο αισιόδοξο σενάριο θέλει και το λιανεμπόριο να ανεβάζει... ρολά την 1η Μαρτίου, αλλά με πολύ αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις. Σε πρώτη φάση αν ανοίξουν, το πιο πιθανό είναι να λειτουργήσουν με τη μέθοδο του click away και σταδιακά να εισάγεται και το click in shop τουλάχιστον στα καταστήματα ένδυσης- υπόδησης. Όσον αφορά στην εστίαση δε, αυτή είναι η τελευταία που θα ανοίξει και όπως όλα δείχνουν πολύ αργότερα.
Το σίγουρο είναι ότι έως το Πάσχα, όπως επισημαίνουν πολλοί θα πηγαίνουμε με τη στρατηγική του "ακορντεόν", ανάλογα με το τι επιβάλλουν οι συνθήκες κάθε φορά. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, στόχος είναι αν όλα πάνε καλά με τους εμβολιασμούς και τις παραδόσεις των δόσεων στην ώρα τους, να έχει επιτευχθεί ένα πρώτο τείχος ανοσίας ως προς τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες έως το Πάσχα, οπότε ελπίζουν όλοι τα πράγματα να είναι καλύτερα. Από τώρα υποστηρίζουν πάντως, ότι το Πάσχα δεν θα είναι όπως τα προ- COVID χρόνια.
Οι περιοχές που προκαλούν ανησυχία
Την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας σε σχέση με την πανδημία του κορονοϊού περιέγραψε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας κατά την ενημέρωση της Τετάρτης, σημειώνοντας πως "τα μέτρα αποδίδουν".
Ο Βασίλης Κικίλιαςτόνισε πως σύμφωνα με την ομάδα των επιδημιολόγων και τον Σωτήρη Τσιόδρα, εκτός από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, παρατηρείται αύξηση του φορτίου σε άλλες περιφερειακές ενότητες, όπως στην Αχαΐα, στην Εύβοια, στο Ρέθυμνο, στην Ηλεία, στην Κορινθία, στη Θάσο, στην Αργολίδα, στη Βοιωτία, στην Κεφαλονιά, στην Κάλυμνο, στην Κάρπαθο, στα Γιάννενα και στο Ηράκλειο. "Στις μεγάλες περιφέρειες υπάρχει όμως μία σταθεροποίηση και φαίνεται ότι τα μέτρα αποδίδουν και αυτό είναι ιδιαίτερα παρήγορο και ενθαρρυντικό", είπε ο Βασίλης Κικίλιας.
Ταραντίλης: Ελπίζουμε πως δεν θα χρειαστεί παράταση του lockdown στην Αττική
Στον κορονοϊό, τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και στο σενάριο για παράταση του lockdown στην Αττική αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης.
"Τα αποτελέσματα δείχνουν μια σταθεροποίηση της κατάστασης. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα γίνει καλύτερη ώστε να μην χρειαστεί παράταση του lockdown" τόνισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Επικαλούμενος τα όσα είπε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο κ. Ταραντίλης επεσήμανε ότι οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές και δεν παρατηρείται αύξηση στις νοσηλείες, οι οποίες αποτελούν ουσιαστικά το μέρος που αντλούνται τα περιστατικά που εισάγονται στις ΜΕΘ.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο υπάρχει μια σταθεροποίηση, οπότε αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κίνδυνος να επιδεινωθεί η κατάσταση στα νοσοκομεία. «Ελπίζουμε ότι τα αποτελέσματα και η εμπειρία δείχνει πως ένα lockdown όπως αυτό που επιβλήθηκε στην Αττική θα οδηγήσει σε καλυτέρευση των αποτελεσμάτων και δεν θα χρειαστεί παράταση των περιοριστικών μέτρων», τόνισε.
Εύη Κατσώλη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες