Η πανδημία COVID-19 εξακολουθεί να μαστίζει ολόκληρο τον πλανήτη και μαζί, τη χώρα μας. Στη σκιά των ιατρικών επιπτώσεων ξεπροβάλλουν ήδη και αναμένεται να αυξηθούν με το πέρασμα του χρόνου, πλήθος άλλων συνεπειών, οικονομικών και ψυχολογικών. Μια από τις ομάδες που καλούνται να επωμιστούν το δυσβάσταχτο βάρος των συνεπειών αυτών είναι οι οικογένειες που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας ή ζουν ήδη κάτω από αυτό, σημειώνει η οργάνωση Πρώτα το Παιδί, μέσα από την εμπειρία της στην υποστήριξη παιδιών και οικογενειών με σημαντικά οικονομικά προβλήματα. Οικογένειες με ένα ή και περισσότερα παιδιά, που βλέπουν τα ήδη κατακερματισμένα όνειρά τους για ένα καλύτερο μέλλον, να βυθίζονται, με άγνωστο χρονικά τον ορίζοντα ανάκαμψης. Παγκοσμίως, ο κοροναϊός αναμένεται να οδηγήσει σε ακραία φτώχεια έως και 150 εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι τα τέλη του 2021. Το εντυπωσιακό είναι πως το 82% εξ αυτών ζει σε χώρες μεσαίου εισοδήματος και σε αστικές περιοχές, όπου χάνονται και οι περισσότερες θέσεις εργασίας. Στην Ελλάδα, όπου η δεκαετής οικονομική ύφεση είχε ήδη φέρει τον πληθυσμό σε δυσμενή θέση, υπολογίζεται ότι 500.000 παιδιά ζουν στο όριο της φτώχειας. Με πάνω από το 50% των φτωχών νοικοκυριών να εκφράζει δυσκολία στην έγκαιρη πληρωμή πάγιων λογαριασμών και το 1/3 να στερείται διατροφή υψηλής θρεπτικής αξίας και να αδυνατεί να ζεστάνει επαρκώς το σπίτι του το χειμώνα, ο κοροναϊός αποδεικνύεται μια ασφυκτική συνθήκη για τα παιδιά, τόσο σε επίπεδο καθημερινής διαβίωσης, όσο και ψυχολογικά, αφού τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν για τις επιπτώσεις του εγκλεισμού και στην ψυχική υγεία των νέων, μεταξύ των οποίων αυξημένο άγχος και κατάθλιψη. To Πρώτα το Παιδί, μια οργάνωση που ιδρύθηκε το 2019 και υποστηρίζει παιδιά που ζουν στο όριο της φτώχειας, έρχεται καθημερινά αντιμέτωπο με τις συνέπειες της πανδημίας στις οικογένειες των ωφελούμενών του. Γονείς που πλήττονται λόγω της απώλειας θέσεων εργασίας, της δυσκολίας στην εύρεση νέας εργασίας ή των μειωμένων μεροκάματων, όταν πρόκειται για ωρομίσθιους. Μόνο το Νοέμβριο του 2020, σύμφωνα με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, στην Ελλάδα χάθηκαν 29.933 θέσεις εργασίας. Οι άνθρωποι που υποστηρίζει η οργάνωση ασχολούνται κυρίως με χειρωνακτικές εργασίες, κάτι που καθιστά αδύνατη την τηλεργασία και τους εκθέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο.
Ακόμη όμως κι αν είχαν αυτή την επιλογή, η πρόσβαση στο ίντερνετ και η κατοχή του απαραίτητου εξοπλισμού, αποτελεί την εξαίρεση, όχι τον κανόνα, αφού το 15% των φτωχών νοικοκυριών δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, κάτι που υψώνει απροσπέλαστο τείχος και στην τηλεκπαίδευση των παιδιών.
«Το μειωμένο εισόδημα στενεύει ακόμη περισσότερο και τα περιθώρια κάλυψης των ιατρικών αναγκών, αφού πολλά παιδιά δεν παρακολουθούνται σταθερά από παιδίατρο και πηγαίνουν στο γιατρό μόνο σε έκτακτες ανάγκες, αλλά και των αναγκών σίτισης, αφού διαπιστώνουμε την αδυναμία των οικογενειών να προμηθευτούν βασικά είδη διατροφής, όπως κρέας, ψάρι, ακόμη και γάλα», σημειώνει ο Ανέστης Μποζογλανιάν, Ψυχολόγος και Συνιδρυτής του Πρώτα το Παιδί.
Χάρη στην ολιστική παρέμβαση της οργάνωσης Πρώτα το Παιδί στους 18 ωφελούμενους που υποστηρίζει από τον Ιούλιο του 2020, στους 3 τομείς της διατροφής, εκπαίδευσης και ιατρικής φροντίδας, οι οικογένειες αυτές αντικρίζουν πλέον ένα πιο φωτεινό μέλλον.
Πραγματοποιούνται αποστολές τροφίμων σε εβδομαδιαία βάση, εστιάζοντας στην ποιότητα και σε τρόφιμα που λείπουν από τη διατροφή των οικογενειών, όπως φρούτα, λαχανικά, κρέας και ψάρι. Μέχρι στιγμής έχουν παρασχεθεί περισσότερα από 2300 γεύματα.
Παρέχονται στα παιδιά συνδέσεις στο διαδίκτυο, αλλά και τεχνολογικός εξοπλισμός για να συμβαδίζουν με τις ανάγκες της εποχής και καλύπτεται σταθερά η παιδιατρική και οδοντιατρική τους παρακολούθηση.
Τέλος, με τη συμβουλευτική που παρέχεται στις οικογένειες από πιστοποιημένο ψυχολόγο, εστιάζοντας στην ενδυνάμωση παιδιών και γονιών, λαμβάνουν πολύτιμη ενίσχυση για να διαχειριστούν και αυτή τη δύσκολη συγκυρία.
“Συχνά, δεν έτρωγα η ίδια για να ταΐσω τα παιδιά. Δεν ήταν λίγες οι φορές που μου ζητούσαν ένα ποτήρι γάλα και δεν είχα να τους δώσω. Με τη βοήθεια που λαμβάνω αυτή τη στιγμή, τα παιδιά μου μπορούν και τρώνε κανονικά όλα όσα χρειάζονται τα μικρά παιδιά για να μεγαλώσουν σωστά και δεν είχαμε τόσα χρόνια. Πλέον, νιώθω πιο ασφαλής και σίγουρη για το μέλλον τους”.
Κ. (Μαμά – Ωφελούμενη του Πρώτα το Παιδί).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες