Σε δύσκολη εξίσωση εξελίσσεται η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, καθώς σε πολλές περιοχές της χώρας οι εκτιμητές (δύο σε κάθε περιοχή) έχουν δώσει εκ διαμέτρου αντίθετες τιμές, ενώ σε άλλες προκύπτουν πολύ μεγάλες αυξήσεις που θα οδηγήσουν, εφόσον γίνουν αποδεκτές, σε σημαντική αύξηση του ΕΝΦΙΑ. Μάλιστα, όπως αναφέρει παράγοντας του οικονομικού επιτελείου, οι αυξήσεις αυτές έχουν καταγραφεί σε πολύ μικρά χωριά τα οποία πλήττονται ιδιαίτερα από το lockdown, καθώς τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσαν σταθερούς χειμερινούς προορισμούς.
Υπό το πρίσμα αυτό και με δεδομένο ότι κάποιες από τις εισηγήσεις θα πρέπει να περάσουν και από την κρίση τρίτου εκτιμητή, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ολοκληρωθεί εγκαίρως η άσκηση των αντικειμενικών αξιών και κατ’ επέκτασιν να μην πραγματοποιηθεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2021.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ τόνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια διπλή άσκηση: Η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές αξίες και η διεύρυνση της βάσης του φόρου με την ένταξη νέων περιοχών στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών.
Οπως είπε, η άσκηση αυτή απαιτεί ανθρώπινους πόρους για την ολοκλήρωσή της, κάτι που δυσκολεύει σημαντικά η παράταση της υγειονομικής κρίσης και των περιορισμών στις μετακινήσεις. Αν η άσκηση αυτή ολοκληρωθεί έγκαιρα και προκύψει δημοσιονομικός χώρος, τότε είναι πιθανό να έχουμε μείωση του ΕΝΦΙΑ μέσα στο 2021 με ωφελούμενους κυρίως αυτούς που έχουν μικρές και μεσαίες ακίνητες περιουσίες.
«Δεν θα κρατήσουμε τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για άλλες ανάγκες. Αν προλάβουμε να ενσωματώσουμε τα στοιχεία έγκαιρα και έχουμε δημοσιονομικό χώρο, τότε αυτός θα κατευθυνθεί στη μείωση του ΕΝΦΙΑ», τόνισε. Πρόσθεσε επίσης, σε ό,τι αφορά την απαγόρευση από την Ε.Ε. για λήψη μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων, ότι η μείωση αυτή δεν θα επηρεάσει τα οικονομικά δεδομένα, καθώς θα γίνει με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι προκύπτουν μεγάλες αυξήσεις στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας και μάλιστα κατά 50%-60%. Στα βόρεια προάστια, οι αυξήσεις είναι μικρότερες, ενώ αντίθετα σε τουριστικές περιοχές αλλά και σε μικρά χωριά είναι πολύ μεγάλες και οι εισηγήσεις κινούνται σε αύξηση κατά 90%-100%.
Εξαιτίας της κατάστασης αυτής είναι εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να μην προχωρήσει φέτος στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, χωρίς ταυτόχρονα να επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων κυρίως σε περιοχές που το βιοτικό επίπεδο είναι εξαιρετικά χαμηλό.
Προφανώς το πολιτικό κόστος ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών είναι μεγάλο και σε αυτή τη συγκυρία είναι πολύ δύσκολο να το σηκώσει η κυβέρνηση, τη στιγμή δηλαδή που πλήττονται τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.
Οπως αναφέρουν παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, η ένταξη στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων 3.000 περιοχών θα δημιουργήσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο της τάξης των 500-600 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό η κυβέρνηση σκόπευε να το χρησιμοποιήσει για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά.
Ωστόσο, οι εισηγήσεις για μεγάλες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών σε κάποιες περιοχές της χώρας ενδεχομένως να αναγκάσουν το οικονομικό επιτελείο να χρησιμοποιήσει το ποσό αυτό για την εξουδετέρωση των επιβαρύνσεων στον ΕΝΦΙΑ. Η εξέλιξη αυτή δεν θα επιτρέψει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά.
Προκόπης Χατζηνικολάου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες