Νέα δυσάρεστη ανατροπή στις παραδόσεις εμβολίων που αναμένει η Ε.Ε. από την AstraZeneca προκύπτει από δηλώσεις αξιωματούχου της Ε.Ε. στο Reuters.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις, η εταιρεία θα προμηθεύσει τα κράτη-μέλη με μόνο 90 εκατομμύρια δόσεις στο β’ τρίμηνο, έναντι των 180 εκατομμυρίων που προβλέπονται στη σύμβαση προ-αγοράς που υπέγραψε με την Ε.Ε. τον περασμένο Αύγουστο.
Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία είχε προκαλέσει σάλο αποκαλύπτοντας (22.1) ότι θα παρέδιδε μόνο 31 εκατομμύρια δόσεις αντί για 120 εκατομμύρια ως το τέλος Μαρτίου (έκτοτε αύξησε τον αριθμό αυτό στα 40 εκατομμύρια). Εκπρόσωπος της AstraZeneca, μιλώντας στο Reuters, είπε ότι η εταιρεία κάνει ό,τι είναι εφικτό ώστε οι παραδόσεις στο τέλος Ιουνίου «να προσεγγίσουν ό,τι προβλέπεται στη συμφωνία προ-αγοράς», χωρίς ωστόσο να μιλήσει για συγκεκριμένους αριθμούς.
Κοινοτική πηγή, μιλώντας στην «Κ», σημειώνει ότι «οι διαβουλεύσεις με την AstraZeneca για το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων συνεχίζονται». Η εταιρεία, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, αναδιαμορφώνει τον προγραμματισμό της παραγωγής της επιστρατεύοντας όλα τα εργοστάσιά της, στην Ε.Ε. και εκτός. «Η Κομισιόν αναμένει να λάβει μία βελτιωμένη πρόταση» για τις παραδόσεις του β’ τριμήνου, καταλήγει.
Σημειώνεται πως την Παρασκευή δημοσιεύθηκε μελέτη στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet, σύμφωνα με την οποία το εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης είναι πιο αποτελεσματικό εφόσον η δεύτερη δόση χορηγηθεί τρεις μήνες μετά την πρώτη, αντί για έξι εβδομάδες.
Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, υπογράμμισε σε συνέντευξή του στους Financial Times, πως οι ηγέτες της Ε.Ε. πρέπει «να κινηθούν ταχύτερα» και να υιοθετήσουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, τα οποία θα επιτρέψουν στους πολίτες να ξαναρχίσουν τα μαζικά ταξίδια.
«Βλέποντας την αντίδραση μερικών χωρών στις προτάσεις για πιστοποιητικά εμβολιασμού, αισθάνομαι ότι είναι πολύ μυωπική. Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα τώρα για να προετοιμαστούμε», δήλωσε ο κ. Θεοχάρης στη βρετανική εφημερίδα.
«Μερικές χώρες ανησυχούν πολύ με το τώρα», επισήμανε, καθώς χώρες, ιδιαίτερα στη βόρεια Ευρώπη, είναι απρόθυμες να κοιτάξουν μπροστά και να κάνουν σχέδια για μια οικονομική ανάκαμψη το καλοκαίρι. «Είναι ανάγκη να κινηθούμε ταχύτερα», υπογράμμισε.
Γιάννης Παλαιολόγος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες