Επαναφορά του click away, «μπλόκο» στις μετακινήσεις από δήμο σε δήμο και «πάγωμα» του ανοίγματος Γυμνασίων και Λυκείων είναι μερικά από τα μέτρα που εξετάζονται - Γεωργιάδης: Η αγορά δεν μπορεί να κλείσει - Σύψας: Πιθανώς από τις 6 το απόγευμα απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική.Αποφασισμένοι να θέσουν την Αττική στο σύνολό της, δηλαδή όλους τους τομείς του λεκανοπεδίου, σε καθεστώς σκληρού lockdown εμφανίστηκαν χθες οι επιστήμονες, συνεδριάζοντας εκτάκτως υπό το βάρος των νέων, επιδημιολογικών δεδομένων. Μάλιστα, ο Νίκος Σύψας δεν έκρυψε τις σκέψεις να επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας στο Λεκανοπέδιο από τις 18:00 το απόγευμα.
Πώς όμως έφτασε στο «κόκκινο» η Αττική;
Ανάμεσα στα στοιχεία του ΕΟΔΥ που έθεσαν σε συναγερμό τους επιδημιολόγους συγκαταλέγονται η διαρκής άνοδος του αριθμού των νέων κρουσμάτων στην πρωτεύουσα, αύξηση που αποτυπώνεται καθαρά και στα αστικά λύματα, όπως και ο αριθμός μαζί με τη γεωγραφική διασπορά των κρουσμάτων που εντοπίζονται με μεταλλαγμένα στελέχη του ιού, τα οποία έχουν ήδη κάνει αισθητή την παρουσία τους στην Αττική.
Υπό αυτό το πρίσμα, η περαιτέρω αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων φαντάζει ως μονόδρομος για αρκετά από τα μέλη της Επιτροπής, καθώς στο επιδημιολογικό αποτύπωμα του λεκανοπεδίου δεν έχει ακόμη διαφανεί τυχόν επιδείνωση από το άνοιγμα του λιανεμπορίου, αλλά και την επαναλειτουργία κομμωτηρίων και κέντρων περιποίησης νυχιών. Άγνωστη παραμένει προσώρας και η «συνεισφορά» των δημοτικών και των νηπιαγωγείων στην καθημερινή καταμέτρηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, τη στιγμή που ο υψηλός βαθμός μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης μπορεί ανά πάσα στιγμή να υπερπολλαπλασιάσει κρούσματα και εστίες διασποράς μαζί.
«Δυναμική» απάντηση
Επιχειρώντας να αποφύγουν τα χειρότερα, οι επιστήμονες δεν δίστασαν χθες να θέσουν την μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας σε …καταστολή, με τη δέσμη μέτρων που επίκειται να εφαρμοστούν σε όλη την έκταση της περιφέρειας να αποτελεί ένα από τα σημερινά ζητούμενα για το κυβερνητικό επιτελείο. Παρότι η εισήγηση των ειδικών θα τύχει βαθύτερης επεξεργασίας σήμερα από το Μέγαρο Μαξίμου (στη διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης για τον κορονοϊό παρουσία του Πρωθυπουργού), ο κ. Μητσοτάκης αποσαφήνισε χθες τη στάση του, υποστηρίζοντας ότι η απάντηση της κυβέρνησης σε ενδεχόμενο επιδείνωσης της κατάστασης «θα είναι πάντα δυναμική».
«Μένουμε σε διαρκή επιφυλακή ώστε να παρεμβαίνουμε όταν αυτό χρειάζεται. Δεν είναι δηλαδή πολιτική “βλέποντας και κάνοντας”, είναι ακριβώς το αντίθετο: βλέπουμε ώστε να ξέρουμε ακριβώς τι κάνουμε», τόνισε ο Πρωθυπουργός, αφήνοντας να εννοηθεί η πρόθεση της κυβέρνησης να εναρμονιστεί με τις αποφάσεις των επιστημόνων, όποιες και αν είναι αυτές.
«Ανοίγουμε δραστηριότητες όταν τα κρούσματα υποχωρούν, τις περιορίζουμε όταν αυτά αναζωπυρώνονται. Κρατάμε τις απαραίτητες ισορροπίες ανάμεσα στις ανάγκες της δημόσιας υγείας και της εθνικής οικονομίας, αποφασίζοντας κάθε εβδομάδα ανάλογα με τα δεδομένα»περιέγραψε σχετικά ο Πρωθυπουργός, θέτοντας επίσημα πάνω στο τραπέζι το ενδεχόμενο νέων περιορισμών.
Αναζητώντας το «αττικό μοντέλο»
Η προστασία της δημόσιας υγείας, χωρίς αυτή να προκαλέσει ανήκεστο βλάβη στην εθνική οικονομία φέρνουν το κυβερνητικό επιτελείο αντιμέτωπο με διαφορετικά σενάρια αναφορικά με το νέο πακέτο μέτρων sur mesure για την Αττική, εφόσον ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς πατήσει σήμερα το κουμπί του αυστηρού lockdown για το λεκανοπέδιο.
Σε μια τέτοια περίπτωση, ως πιθανά νέα μέτρα για το «αττικό πακέτο» εξετάζονται:
· η αναστολή λειτουργίας των Γυμνασίων (και σίγουρα των Λυκείων) που ήταν προγραμματισμένο να εκκινήσουν την ερχόμενη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου.
· η απαγόρευση των μετακινήσεων από δήμο σε δήμο ή από Τομέα σε Τομέα, πχ από τον Νότιο προς τον Δυτικό κτλ.
· η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας, με εξαίρεση τη μετάβαση στην εργασία.
· η αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών.
· και η αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, κλπ) ή εναλλακτικά η λειτουργία του λιανεμπορίου μέσω click away, δηλαδή μέσω της παραλαβής εμπορευμάτων στην είσοδο του καταστήματος.
Πάντως, τα χθεσινά κρούσματα στο λεκανοπέδιο δεν άφηναν πολλά περιθώρια ελιγμών στους ειδικούς, αφού από τα 716 συνολικά νέα περιστατικά, στην περιφέρεια Αττικής καταγράφηκαν τα εξής:
· 39 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής
· 52 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών
· 53 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών
· 13 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής
· 71 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών
· 28 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών
Το cluster της Αθήνας
Παράλληλα, ανάλογη επιδημιολογική επιβάρυνση διαβλέπουν οι ειδικοί και στους όμορους νομούς Εύβοιας και Βοιωτίας, χωρίς να αποκλείεται τα οριζόντια μέτρα για την Αττική να συμπαρασύρουν και τους νομούς αυτούς, καθώς για πολλούς επιστήμονες είναι μέρος του cluster της Αθήνας, δηλαδή ανήκουν στην άμεση ζώνης επιρροής της επιδημιολογικά, εξού και εμφανίζουν τις τελευταίες ημέρες, όπως στο δήμο Χαλκιδέων, κατακόρυφη άνοδο των κρουσμάτων.
Αντίμετρα για τα Λύκεια
Την ίδια ώρα, το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας των Λυκείων σε όλη τη χώρα από την ερχόμενη Δευτέρα -και σε ένα τόσο επιβαρυμένο επιδημιολογικά περιβάλλον- δημιουργεί δεύτερες σκέψεις σε σειρά ειδικών, οι οποίοι με τη σειρά τους ζητούν αντίμετρα, προκειμένου να ισοσκελιστεί η όποια επιβάρυνση σε νέα κρούσματα μέσα από το «πάγωμα» άλλων δραστηριοτήτων, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο την κινητικότητα στην κοινότητα.
«Έχω εξαιρετικές αμφιβολίες με τα νούμερα που βλέπω να ανοίξουν γυμνάσια-λύκεια τουλάχιστον Αττική αλλά αν η Αττική μπει στο κόκκινο δεν θα ανοίξουν, όπως δεν έχουν ανοίξει σε καμία περιοχή της Ελλάδας» σημείωσε ο καθηγητής Νίκος Σύψας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Με κριτήριο, μάλιστα, την ψυχολογική παράμετρο από την επιστροφή των μαθητών στα Λύκεια, μια τέτοια απόφαση δεν αποκλείεται να συνοδευθεί από βήματα πίσω στο λιανεμπόριο σε πανελλαδική βάση, όπως την καθολική λειτουργία της αγοράς με click away, σε αντιδιαστολή με το σύστημα click in shop που λειτουργεί σήμερα. Ως εναλλακτικό σενάριο εξετάζεται και η διεύρυνση του ωραρίου απαγόρευσης της κυκλοφορίας, παράλληλα με τη διενέργεια εξονυχιστικών ελέγχων.
Υπαρκτό επίσης είναι το ενδεχόμενο να παραταθεί κατά μία εβδομάδα ακόμη η αναστολή λειτουργίας Γυμνασίων και Λυκείων, δηλαδή μέχρι τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου, ώστε οι επιστήμονες να έχουν στη διάθεσή τους τα πρωτα δεδομένα από το λιανεμπόριο, ενώ στο τραπέζι των επιστημονικών συσκέψεων έχει πέσει και η επαναφορά στις τάξεις μόνο για τη Γ’ Λυκείου.
Στα θρανία από τον Μάρτιο
Κατατεθειμένη δημόσια είναι η άποψη του Καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος πρότεινε την μετάθεση της επανεκκίνησης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τον Μάρτιο. Ο ίδιος επισήμανε ακόμη πως θα ήταν ασφαλέστερο τα Γυμνάσια και τα Λύκεια να λειτουργήσουν διά ζώσης ακόμα και τον Απρίλιο, αφού η κορύφωση της πανδημίας τοποθετείται στον μήνα Μάρτιο, τη στιγμή που «αναπόφευκτο» χαρακτηρίζουν το τρίτο κύμα της πανδημίας (το Φεβρουάριο και τον Μάρτιο) ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες, όπως ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος και ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος.
Γεωργία Σαδανά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες