Με την ελπίδα ότι την Παρασκευή η επιτροπή εμπειρογνωμόνων δεν θα ανατρέψει την εισήγησή της για το άνοιγμα των σχολείων, η κυβέρνηση προσδοκά ότι δεν θα βρεθεί σε δύσκολη θέση ώστε να προσπαθήσει να δικαιολογήσει μια νέα οπισθοχώρηση στο ζήτημα της αντιμετώπισης της πανδημίας στην Ελλάδα. του ΜΙΧAΛΗ ΧΑΡΙAΤΗ
Λίγο προτού κλείσει ένας χρόνος από τότε που ο κορωνοϊός μπήκε σε θεσμικό επίπεδο στη ζωή μας, η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα ημι-lockdown, ενώ υπάρχουν προειδοποιήσεις για το ενδεχόμενο μιας τρίτης καραντίνας. Και μπορεί την άνοιξη η κυβέρνηση να έδινε συγχαρητήρια στον εαυτό της, το καλοκαίρι να διαβεβαίωνε ότι έχει εκπονήσει σχέδιο και όλα να πήγαιναν… πρίμα μέχρι το φθινόπωρο, όμως ήρθε ο χειμώνας και μάλλον κάπου το τρένο εκτροχιάστηκε.
Το εμβολιαστικό πρόγραμμα ώστε να επιτευχθεί η ανοσία το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να επιστρέψει η καθημερινότητα, δεν βγαίνει, εξαιτίας και των καθυστερήσεων στις παραδόσεις που υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη. Επίσης, δεν… βγαίνει η όποια καθημερινότητα, καθώς έπειτα από 80 και πλέον ημέρες περιοριστικών μέτρων, η κόπωση των πολιτών είναι εμφανής, όπως και τα οικονομικά ζόρια.
Όλο αυτό το καθεστώς αβεβαιότητας επιτείνει το κυβερνητικό αλαλούμ με τις άνοιξε - κλείσε εξαγγελίες, τους υπουργούς και αξιωματούχους που αυτοδιαψεύδονται, τις αποφάσεις σαν αυτή με τις δημόσιες συναθροίσεις που προκαλούν την κοινή νοημοσύνη και άλλες ιδέες σαν αυτή με το χρονόμετρο στα ψώνια που προκαλούν χαμόγελα και συγκαταβατικά κουνήματα του κεφαλιού.
Ωστόσο, η μεγαλύτερη ήττα της κυβέρνησης θα είναι τελικά να μην ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια τη Δευτέρα, όπως έχει προαναγγελθεί. Και αυτό γιατί για ακόμα μία φορά θα τιναχθεί στον αέρα ο όποιος οικογενειακός προγραμματισμός, υπό τη βολική κάλυψη των εισηγήσεων των ειδικών, οι οποίες συχνά γίνονται λάστιχο ανάλογα με τις πολιτικές επιδιώξεις.
Και αυτό διότι οι «ειδικοί» εδώ και καιρό έχουν δηλώσει δημοσίως ότι είναι αδύνατο το ταυτόχρονο άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων, για επιδημιολογικούς λόγους. Από την πλευρά της η κυβέρνηση έχει πει ότι η παιδεία είναι προτεραιότητα και ενώ έχει ήδη αποκλειστεί για πρακτικούς λόγους το ενδεχόμενο επιστροφής μόνο της Γ’ Λυκείου, που φέτος δίνει Πανελλήνιες.
Χωρίς βηματισμό…
Με το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού να είναι ήδη εδώ, πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται πόσο θα τραβάνε στο διηνεκές τα μέτρα, τα οποία υποτίθεται ότι είναι έκτακτα. Για παράδειγμα, ο περιορισμός συνάθροισης των εννέα ατόμων δεν ήταν σε ισχύ για κάποιο απροσδιόριστο διηνεκές, ωστόσο με απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ, που βγήκε νύχτα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, για μία εβδομάδα προέκυψε το όριο των 100 ατόμων, με εξαίρεση τους εμπορικούς δρόμους.
Τέτοιες αποφάσεις, για τις οποίες στη συνέχεια χρειάστηκε διευκρινιστική δήλωση από πηγές του Αρχηγείου ότι πρόκειται για «μέτρο χαλάρωσης», δημιουργούν την εντύπωση ότι η πανδημία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως η ιδανική αφορμή ώστε να μειωθούν οι κυβερνητικοί… πονοκέφαλοι.
Γιατί σε αντίθεση με τις πορείες για την επέτειο του Πολυτεχνείου και τη δολοφονία Γρηγορόπουλου, που επίσης υπήρξε απαγόρευση με εντολή αρχηγού, τώρα υπάρχουν προγραμματισμένες πορείες ενάντια σε κυβερνητικές αποφάσεις, όπως είναι το νομοσχέδιο για την Παιδεία, που σημειωτέον φέρνει την πανεπιστημιακή αστυνομία στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Αυτή η προσφάτως ανασχηματισμένη κυβέρνηση, λοιπόν, μοιάζει να έχει χάσει τον βηματισμό της, εξαντλώντας τα όρια και την αντοχή των πολιτών, που δεν μπορούν να είναι εσαεί περιορισμένοι. Αυτό φάνηκε και από τις εικόνες συνωστισμού στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους των πόλεων, αλλά και στις φωνές των επαγγελματιών (ιδίως αυτών της εστίασης) ότι η καταστροφή πλέον είναι μη αναστρέψιμη.
Σε αυτό το πλαίσιο δηλώσεις όπως το ότι εξετάζεται σχέδιο ώστε τα ψώνια να γίνονται με… χρονόμετρο μέσω της εφαρμογής e-katanalotis ή ότι είναι λάθος το να στέλνονται πολλά SMS και να ξεγελιέται το κράτος επειδή η πολιτεία «έρχεται σε δύσκολη θέση, μια και καλείται να λάβει περιοριστικά μέτρα», είναι ενδείξεις πανικού.
Οι παραπάνω δηλώσεις ανήκουν στον γενικό γραμματέα Εμπορίου Παναγιώτη Σταμπουλίδη και εντάσσονται σε αυτά τα μέτρα που ενδεχομένως και να μην εφαρμοστούν ποτέ, όπως το click in shop το οποίο για κάποιο διάστημα προκρινόταν έναντι του πλήρους ανοίγματος των καταστημάτων για αγορές κατόπιν ραντεβού.
…και με αρρυθμίες
Ήδη υπάρχει μεγάλος προβληματισμός λόγω του συνωστισμού που παρατηρήθηκε σε διαφορά καταστήματα με το άνοιγμα σχεδόν της αγοράς, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να υπάρχουν σκέψεις ακόμα, όπως σημειώθηκε παραπάνω, και για χρονομέτρηση των καταναλωτών προκειμένου να αποφεύγονται παραβιάσεις στο δίωρο μέσα στο οποίο οι πολίτες θα πρέπει να πραγματοποιούν τα ψώνια τους.
Μάλιστα η συγκεκριμένη σκέψη, που δείχνει για την ώρα να μην προχωρά, προκάλεσε και πάλι επικοινωνιακές αρρυθμίες, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης δήλωσε άγνοια για κάτι τέτοιο, δίνοντας όμως την εντύπωση ότι στην κυβέρνηση «λαλούν πολλά κοκόρια» και ότι λείπει ένας πιο κεντρικός σχεδιασμός.
Αν ωστόσο η δήλωση Ταραντίλη αποτέλεσε κακό σημάδι για την ενδοκυβερνητική συνοχή και το επίπεδο συνεννόησης εντός των κυβερνητικών γραμμών, οι εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο μέτωπο των εμβολίων θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως και καταστροφικές για το Μέγαρο Μαξίμου.
Καθώς τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διατράνωναν την ετοιμότητα της χώρας να προχωρήσει σε μαζικούς εμβολιασμούς χωρίς ακόμα να έχουν διασφαλιστεί οι απαραίτητες ποσότητες εμβολίων, ενώ και το σχέδιο για τα εμβολιαστικά κέντρα μοιάζει να πηγαίνει βήματα πίσω. Και αυτό γιατί το μεγαλύτερο μέρος των ηλικιωμένων που εμβολιάζονται αυτή την περίοδο πηγαίνουν σε νοσοκομεία και όχι σε ειδικά κέντρα όπως είχε προαναγγελθεί.
Οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων δημιουργούν προβληματισμό στην κυβέρνηση, καθώς οι φόβοι για το τρίτο κύμα της πανδημίας σε συνδυασμό με πιθανή καθυστέρηση στους εμβολιασμούς τινάζουν στον αέρα κάθε σχεδιασμό για την οικονομία και κυρίως για τον τουρισμό, στον οποίο η κυβέρνηση επενδύει πολλά για την ανάκαμψη της οικονομίας, ιδίως μετά και τη συνοπτική απόρριψη, όπως όλα δείχνουν, από το Συμβούλιο της Ευρώπης της πρότασης Μητσοτάκη περί πιστοποιητικού εμβολιασμού για διευκόλυνση των ταξιδιωτών.
Δυσάρεστες «εκπλήξεις»
Και μέσα σε όλα η έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας επιφύλαξε μια δυσάρεστη έκπληξη στο Μαξίμου. Και αυτό καθώς το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών με έμμεσο τρόπο απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζοντας ότι οι διερευνητικές επαφές αποτελούν μια καλή αρχή για τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.
Αν ωστόσο η αντίδραση των Γερμανών μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αναμενόμενη, το Μαξίμου σίγουρα δεν περίμενε τα όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», όπου ούτε λίγο ούτε πολύ απέρριψε εν συνόλω τη στρατηγική της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική.
«Τον επεκτατιστή δεν τον κατευνάζεις! Γιατί έτσι γίνεται πιο αδίστακτος» υποστήριξε στις δηλώσεις του ο Σαμαράς, σημειώνοντας πως οι διερευνητικές επαφές με την Άγκυρα «ακυρώνουν» πιθανές κυρώσεις στην Τουρκία. Δήλωσε μάλιστα αντίθετος και με μια πιθανή προσφυγή στη Χάγη, καθώς, όπως σημειώνει, με αυτόν τον τρόπο «θα παραιτηθούμε εξαρχής, μόνοι μας, από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το Διεθνές Δίκαιο».
«Η Ελλάδα δεν συζητά τίποτα πέρα από την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας - ΑΟΖ. Η έναρξη όμως των διερευνητικών ακυρώνει κάθε συζήτηση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι η διεθνής κοινότητα δεν ‘‘τιμωρεί’’ μια χώρα την ώρα που αυτή τυπικά διαπραγματεύεται. Την ίδια ώρα, η Τουρκία δεν αποδέχεται το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας. Προχωράει σε απειλές χρήσης βίας – πράγμα που απαγορεύει η ιδρυτική διακήρυξη του ΟΗΕ –, γενικά γράφει όλο τον κόσμο στα παλιά της τα παπούτσια και θέτει συνεχώς νέα ζητήματα εις βάρος μας» υποστήριξε ο Σαμαράς μία μόλις μέρα πριν από την έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία.
Στην ερώτηση για το τι κάνουμε στις πιέσεις της Τουρκίας, που φτάνουν μέχρι και σε αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, ο πρώην πρωθυπουργός ήταν κάθετος: «Επιμένουμε κι εμείς. Αρνούμαστε να συζητήσουμε πώς θα… μοιράσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας! Γιατί, αν δεχόμασταν να μπούμε σε τέτοια συζήτηση, το θέμα δεν είναι “να τους δώσουμε κάτι, ώστε να σώσουμε τα υπόλοιπα” – όπως υποστηρίζεται από ορισμένους. Διότι, αφού πάρουν κάτι τώρα, θα επανέλθουν με νέες απειλές, ώστε να πάρουν και άλλα…» υποστήριξε.
Όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Σαμαράς σημείωσε πως «δεν “λύσαμε” κάποιο πρόβλημα. Απλώς το πρόβλημα που είχαμε μετασχηματίστηκε σε άλλο, πιο επικίνδυνο», καθώς «η διείσδυση της Τουρκίας στην περιοχή δεν ανακόπηκε μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, αντιθέτως ενισχύθηκε» σε μια προσπάθεια να συνδέσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με τη γείτονα χώρα και τα τεκταινόμενα στα Βαλκάνια.
Σε ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες ο Σαμαράς σημείωσε ακόμα πως «οι χώρες που μας πίεσαν να υποχωρήσουμε έναντι των Σκοπίων, όταν ήλθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της Τουρκίας, δεν στήριξαν την Ελλάδα! Το αντίθετο: Κάποιες συνεχίζουν να εξοπλίζουν την Τουρκία!».
«Και αντίστοιχα, οι χώρες που υποστηρίζουν σήμερα ανοικτά την Ελλάδα έναντι της Τουρκίας – όπως η Γαλλία, για παράδειγμα – δεν υποστηρίζουν με θέρμη την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρώπη. Επομένως, ούτε το πρόβλημα λύθηκε ούτε κανένα καλό είδε η Ελλάδα. Μόνο μια αφόρητη εθνική ζημιά δίνοντας όνομα, ταυτότητα, γλώσσα! Τι περιμένετε, λοιπόν, να κάνω;» ήταν η απάντησή του αναφορικά με το τι σκοπεύει να πράξει όταν έρθουν για ψήφιση στην ελληνική Βουλή τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών και αναμένεται η επικύρωσή τους από την εθνική αντιπροσωπεία.
Διακριτό στίγμα
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι θέσεις Σαμαρά δεν είναι καινούργιες, ωστόσο αυτό που προβληματίζει είναι η επιλογή της χρονικής στιγμής για να τις εκφράσει. Δηλαδή σε μια στιγμή που η κυβέρνηση έχει «πολλά κάστανα στη φωτιά» και ελπίζει ότι θα μπορέσει να εξομαλύνει κάποιες καταστάσεις.
Δεδομένου δε ότι η παρέμβαση Σαμαρά έγινε, κατά πληροφορίες, εν αγνοία του Μαξίμου και η εμφανής προσπάθεια υποβάθμισης των θέσεων του πρώην πρωθυπουργού δείχνουν τουλάχιστον αμηχανία από την πλευρά του Μαξίμου, προκαλούν και προβληματισμό σχετικά με τις επιδιώξεις του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος μοιάζει να θέλει να δώσει σαφές και διακριτό στίγμα εντός του κόμματος.
Μάλιστα μια πιο…πονηρή ερώτηση είναι αν ο Σαμαράς θα βρει αρκετούς υποστηρικτές ώστε να δημιουργήσει μια άτυπη σε κάθε περίπτωση, αλλά διακριτή τάση (συνιστώσα που λένε στον ΣΥΡΙΖΑ και την Κουμουνδούρου) μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα αλλά και γενικότερα στο κόμμα. Το ζητούμενο βέβαια σε αυτή την περίπτωση είναι αν θα εκδηλώσει τέτοια πρόθεση ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. και αν θα βρεθούν και πρόθυμα «γαλάζια» στελέχη για την ίδια πορεία.
Το βέβαιο είναι ότι με τη συζήτηση και την κύρωση στη Βουλή των τριών μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία να πηγαίνει, για την ώρα, στις ελληνικές καλένδες, η Ν.Δ. βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Κάτι που φάνηκε και από το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αξιοποίησε τις διαφοροποιήσεις Σαμαρά προκειμένου να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι δεν έχει στρατηγική για τα εθνικά θέματα και ότι άγεται και φέρεται ανάλογα με τις διαθέσεις πολιτικών στελεχών της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες