Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

Koροναϊός: Τουλάχιστον 80% των χιλιάδων θανάτων του τελευταίου διμήνου σημειώθηκαν εκτός ΜΕΘ


Ποσοστό περίπου 80% -ίσως και περισσότερο- των χιλιάδων θανάτων που έχουν καταγραφεί το τελευταίο δίμηνο στην χώρα μας, έχουν υπάρξει εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας λόγω των δραματικών πιέσεων που δέχεται το νοσηλευτικό σύστημα.

Αυτό προκύπτει από την αναγωγή και την ανάλυση των δεδομένων σε σχέση με τις νοσηλείες, τα εξιτήρια από τις ΜΕΘ και τον συνολικό αριθμό των θανάτων. Κι όλα αυτά με την ελπίδα ότι οι μαζικοί εμβολιασμοί θα βελτιώσουν σημαντικά την εικόνα και, σταδιακά, θα αφήσουμε πίσω τον «εφιάλτη» του τελευταίου χρόνου.

Από τις 27 Οκτωβρίου λοιπόν, έως τις 27 Δεκεμβρίου, θρηνήσαμε από το δεύτερο κύμα της πανδημίας 4.013 νεκρούς, ενώ μέχρι την ίδια ημέρα ήταν διασωληνωμένοι 479 ασθενείς. Επιπλέον, το τελευταίο δίμηνο διαπιστώνεται από την σχετική ενημέρωση του ΕΟΔΥ ότι εξήλθαν από τις ΜΕΘ, συνολικά, 580 συνάνθρωποί μας.

Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί ότι στη χώρα μας το ποσοστό θνησιμότητας στις εν λόγω μονάδες σημαντικής αρωγής στους ασθενείς είναι της τάξης του 43-45% περίπου, ενώ το ποσοστό επιβίωσης είναι προφανώς 55-57%.

Οι μάχες στις ΜΕΘ σε νούμερα

Με βάση αυτά τα δεδομένα μπορεί να υπολογισθεί κατά προσέγγιση-όπως εξηγούν κι αρμόδιοι κρατικοί λειτουργοί- ότι αφού αυτό το δίμηνο εξήλθαν από τις ΜΕΘ 580 άτομα (που αποτυπώνουν το ευτυχές, θετικό ποσοστό επιβίωσης της τάξης του 55% περίπου) εκείνοι που έχασαν δυστυχώς τη μάχη με την ζωή στις ΜΕΘ, παρά τις επίπονες προσπάθειες των γιατρών και νοσηλευτών ήταν περίπου 470-500.

Ετσι, με βάση σχετικούς υπολογισμούς, αποκλίσεις κλπ. υπολογίζεται ότι το ποσοστό των Ελλήνων φορέων του ιού που χάνουν την ζωή τους εκτός ΜΕΘ –δηλαδή σε απλές κλίνες Covid ή αλλού- είναι πιθανόν πλέον μεγαλύτερο του 80% (σσ. με τον συνυπολογισμό του προαναφερόμενου συνολικού αριθμού των νεκρών το τελευταίο δίμηνο που υπερβαίνει τους 4000).

Το γεγονός ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός θανάτων που σημειώνεται εκτός ΜΕΘ έχει αναδειχθεί και στο παρελθόν, με μικρότερα όμως ποσοστά (της ταξης του 51%). 

Είναι ενδεικτικό το δημοσίευμα της 2ας Νοεμβρίου του «Βήματος» όπου παρουσιαζόταν σχετικό έγγραφο το οποίο είχε παραδοθεί στους αναλυτές της πανδημίας και το οποίο αφορούσε την περίοδο 19-25 Οκτωβρίου, που ακόμη δεν είχε σημειωθεί έξαρση θανάτων.

Στο 11σέλιδο αυτό έγγραφο σημειώνεται ότι στο συγκεκριμένο επταήμερο –οπότε τα κρούσματα αυξάνονταν ραγδαία- απεβίωσαν συνολικά 63 άτομα με διάμεση ηλικία 82 ετών και υπήρξε συγκριτικά αύξηση της τάξης του 1,59% των θανάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ωστόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει αυτό που μνημονευόταν αμέσως μετά στην εν λόγω καταγραφή, ότι «31 εκ των νεκρών (49,21%) ήταν διασωληνωμένοι ασθενείς σε ΜΕΘ και 32 (50,79%) ήταν ασθενείς σε κλινικά τμήματα εκτός ΜΕΘ». Μάλιστα στο εν λόγω έγγραφο προσδιορίζεται αμέσως μετά ότι «η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν σε ΜΕΘ είναι τα 72 έτη ενώ η διάμεση ηλικία ασθενών που απεβίωσαν εκτός ΜΕΘ είναι τα 84 έτη» .

Αντίστοιχο δείγμα υπάρχει και σε επιδημιολογική έκθεση εκείνης της περιόδου όπου αναφέρει ότι οι άνθρωποι που έχασαν την ζωή τους εντός των ΜΕΘ τον Σεπτέμβριο ήταν 64, επί συνόλου 125 νεκρών εκείνο τον μήνα. Ακόμη από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι τις 27 του ίδιου μηνός, αναγραφόταν ότι στις εν λόγω μονάδες είχαν χάσει την ζωή τους 80 άτομα, όταν το σύνολο των αποθανόντων από τον κορωνοϊό, το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα, ήταν 191.

Επιπλέον σε δήλωσή της –στις 10 Νοεμβρίου- σημαντική κρατική λειτουργός που ασχολείται με τον εν λόγω τομέα επεσήμαινε ότι «από την αρχή της πανδημίας, πάνω από 900 άνθρωποι έχουν νοσηλευτεί και πάνω από 330 βγήκαν από τις ΜΕΘ απόλυτα υγιείς».

Σημειώνεται ότι εκείνη την ημέρα βρίσκονταν στις ΜΕΘ περίπου 270 άτομα. Κι έτσι συνάγεται το συμπέρασμα (με αφαίρεση από το σύνολο των 900 των νοσηλευόμενων εκείνη την στιγμή και των εξελθόντων) ότι οι άνθρωποι που, δυστυχώς, απεβίωσαν στις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας, ήταν περίπου 300. Σημειώνεται ότι το σύνολο των νεκρών από την φονική νόσο ήταν μέχρι τις 10 Νοεμβρίου 866, δηλαδή το ποσοστό αυτών που έχαναν μέχρι τότε την ζωή τους στις ΜΕΘ ήταν της τάξης περίπου του 35% του συνόλου των θανάτων.

Όμως αυτό το ποσοστό φέρεται να μειώθηκε αφού ο συνολικός αριθμός των κλινών ΜΕΘ είναι 687 (σχετικές δηλώσεις του Υπουργού Υγείας κ Β. Κικίλια στις 20 Νοεμβρίου), ενώ τα άτομα που νοσούν σοβαρά στη δεύτερη φάση της πανδημίας, είναι πολλαπλάσια. Τις τελευταίες ημέρες η μέση ηλικία νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ είναι 67 έτη, ενώ προ διμήνου ήταν 65.

Ωστόσο ενδιαφέρουσα είναι η επισήμανση του ΕΟΔΥ ότι μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου το 81% των θανάτων ήταν ηλικίας 70 ετών κι άνω ή με υποκείμενο νόσημα, όταν αυτό το ποσοστό στις 27 Οκτωβρίου ήταν 96,1%. Δείγμα δηλαδή της θνησιμότητας της νόσου και σε μικρότερες ηλικίες.

Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες