Δύο στους τρεις εμπόρους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ασφάλειας ηλεκτρονικών συναλλαγών που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Προκειμένου να αποφευχθεί το αδιέξοδο η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ζήτησε μεταβατική περίοδο από την ΤτΕ η οποία δεν έχει προς το παρόν απαντήσει.Ορατός είναι ο κίνδυνος να απορρίπτονται μαζικά οι συναλλαγές σε ηλεκτρονικά καταστήματα από την 1η Ιανουαρίου 2021, καθώς 2 στους 3 εμπόρους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ασφάλειας ηλεκτρονικών συναλλαγών που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Αυτό αναφέρουν στο imerisia.gr πηγές του τραπεζικού κλάδου που εξηγούν ότι οι έμποροι που δέχονται πληρωμές ηλεκτρονικά στα e-shops υποχρεούνται από το νέο έτος να εφαρμόζουν τη μέθοδο «Strong Customer Authentication (SCA)».
Η απαίτηση SCA περιλαμβάνει τρεις δικλείδες ασφαλείας για την ταυτοποίηση του χρήστη στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ήτοι γνώση, κατοχή και κάποιο μοναδικό φυσικό χαρακτηριστικό του χρήστη βάσει των οποίων δημιουργείται ένας μοναδικός αναγνωριστικός αριθμός.
Ένα παράδειγμα τέτοιας συναλλαγής είναι όταν καταχωρούμε σε ένα e-shop τον αριθμό κάρτας, τον τριψήφιο κωδικό CVV/CVC και λαμβάνουμε push-up notification μέσω του mobile app της τράπεζάς μας στο κινητό όπου κάνουμε αποδοχή της συναλλαγής. Με αυτόν τον τρόπο, η πληρωμή διασφαλίζεται σε τρία επίπεδα.
Η υποχρέωση αυτή, η οποία προβλέπεται στην ευρωπαϊκή οδηγία 2015/2366/ΕΕ για τις υπηρεσίες πληρωμών (PSD2) η οποία εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2017, προέβλεπε αρχικά προθεσμία συμμόρφωσης την 14η Σεπτεμβρίου 2019. Η διαπίστωση, ωστόσο, ότι μεγάλο μέρος των εμπόρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πληρούν τα παραπάνω κριτήρια ανάγκασε την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ) να εισηγηθεί τον Ιούνιο 2019 την παράταση της προθεσμίας έως τις 31/12/2020.
Ούτε, όμως, αυτός ο χρόνος αποδείχθηκε επαρκείς για τα ηλεκτρονικά καταστήματα με αποτέλεσμα λίγες ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας οι τράπεζες να εκπέμπουν «SOS» στις κεντρικές τράπεζες για νέα παράταση. Ο λόγος είναι ότι, εάν δεν δοθεί παράταση, την Πρωτοχρονιά οι καταναλωτές θα έρθουν αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη έκπληξη: μόλις καταχωρίσουν τα στοιχεία της κάρτας τους στο ηλεκτρονικό κατάστημα, θα λαμβάνουν το μήνυμα «η συναλλαγή απορρίπτεται».
Όπως είναι αντιληπτό, το πρόβλημα αυτό θα «χτυπήσει» στα πιστωτικά ιδρύματα, με τους πελάτες τους να ζητούν να μάθουν γιατί η συναλλαγή τους απορρίφθηκε τη στιγμή που υπάρχει επαρκές υπόλοιπο στον λογαριασμό τους.
Προκειμένου να αποφευχθεί το «φιάσκο» που λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες προεκτάσεις εν μέσω πανδημίας, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών απέστειλε επιστολή στην Τράπεζα της Ελλάδος ζητώντας μεταβατική περίοδο εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Η εισήγηση των τραπεζών προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, την παροχή περιόδου «χάριτος» δύο εβδομάδων χωρίς αλλαγή στο υφιστάμενο καθεστώς και διαχωρισμό των συναλλαγών με βάση το ποσό, δηλαδή να «κόβονται» οι συναλλαγές άνω των 750 ευρώ και οι υπόλοιπες να γίνονται δεκτές έως τις 31 Μαρτίου 2021. Ούτε όμως αυτός ο χρόνος αποδείχθηκε επαρκής.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ΤτΕ δεν έχει προς το παρόν απαντήσει στα πιστωτικά ιδρύματα. Σύμφωνα με πηγές με γνώση των διαδικασιών, το αδιέξοδο μπορεί να ξεπεραστεί με τρείς τρόπους:
- Να εκδώσει η ΕΒΑ πανευρωπαϊκή οδηγία που θα προβλέπει νέα παράταση.
- Να δοθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος παράταση σε εθνικό επίπεδο, όπως έχει ήδη συμβεί σε άλλα κράτη μέλη συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Γαλλίας.
- Να δοθεί «σιωπηρή» παράταση από τον επόπτη για ένα μεταβατικό διάστημα τριών μηνών (έως 31 Μαρτίου 2021) ώστε να δοθεί στους εμπόρους το περιθώριο να συμμορφωθούν με την οδηγία. Καταλυτικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζουν οι τράπεζες οι οποίες οφείλουν να εκπαιδεύσουν τους πελάτες τους ώστε να μην έρθουν αντιμέτωποι με μαζικές απορρίψεις συναλλαγών από την 1η Απριλίου 2021.
Στελέχη του τραπεζικού κλάδου και πηγές με γνώση των εποπτικών διαδικασιών εκτιμούν ότι η τρίτη είναι η πιο πιθανή λύση. Αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι κατά πόσο το μεταβατικό διάστημα τριών μηνών θα αποδειχθεί αρκετό για να εναρμονιστούν όλα τα e-shops στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.
Σημειώνεται ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές κυμαίνονται κατά μέσο όρο μεταξύ 30 και 50 ευρώ συνεπώς το προσωρινό μπλόκο άνω των 500 ευρώ - όπου φαίνεται να καταλήγει η ΤτΕ - δεν αναμένεται να δημιουργήσει αναταραχή στην αγορά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες