Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή: Να επιτραπεί η ελεύθερη συνδικαλιστική δράση & μετακίνηση (φωτο)


Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή στις 5μμ στη Βουλή με αίτημα την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και μετακίνηση.


Την κινητοποίηση κάλεσαν με αποφάσεις τους η Πανελλήνια Ομοσπονδία  Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ο.Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ). , η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Ο.Α.Ε.Δ., το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα, το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Vodafon-Panafon, το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ασκληπιείο Βούλας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Αιγάλεω


Την κινητοποίηση στήριξαν και με εκπροσώπους τους στην κινητοποίηση το Δίκτυο Εργαζομένων στους ΟΤΑ, το σχήμα στο χώρο των τηλεπικοινωνιών RadicalIT, το ΜΕΤΑ και η ΠΑΤΕΚ


Αίτημα της διαμαρτυρίας ήταν η άρση της ισχύουσας απαγόρευσης για να επιτραπεί άμεσα η ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και μετακίνηση και η ακύρωση όλων των προστίμων που αφορούν τη συνδικαλιστική δράση. 


Στη Βουλή βρέθηκαν αντιπροσωπείες των σωματείων και ομοσπονδιών, με την αστυνομική παρουσία να είναι ισχυρή. Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το βουλευτή του ΚΚΕ Λ.Στολτίδη και επιδόθηκε το ψήφισμα των φορέων στα κόμματα της Βουλής. 


Η συνδικαλιστική δράση δε μπορεί και δεν πρέπει να μπει στο “γύψο”. Τα συνδικάτα και τα μέλη τους θα συνεχίσουμε να δρούμε, να ελέγχουμε, να παρεμβαίνουμε στις χιλιάδες εργοδοτικές αυθαιρεσίες όσον αφορά τα εργασιακά μας δικαιώματα και τα μέτρα προστασίας της υγείας μας. Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να επιτρέψει τώρα την ελεύθερη συνδικαλιστική μετακίνηση και δράση.


Επισυνάπτουμε το κείμενο-ψήφισμα που κατατέθηκε:


Να επιτραπεί εδώ και τώρα η ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και μετακίνηση!

Η πανδημία του κορoνοϊού βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση για την Ελλάδα. Η διασπορά είναι ανεξέλεγκτη, με αποτέλεσμα το «αθωράκιστο» δημόσιο σύστημα υγείας να «γονατίζει», μέρα με τη μέρα, εξαιτίας της απουσίας μόνιμων προσλήψεων και της υποχρηματοδότησης που βαίνει περισσότερο μειούμενη το 2021, της έλλειψης υγειονομικού προσωπικού, μέτρων ατομικής προστασίας και κλινών ΜΕΘ. Η κυβέρνηση φέρει ακέραιες τις εγκληματικές ευθύνες τόσο για το τρόπο που διαχειρίστηκε και συνεχίζει να διαχειρίζεται την υγειονομική κρίση, όσο και για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους εργασίας.

Οι εργαζόμενοι βρισκόμαστε διαρκώς εκτεθειμένοι όχι μόνο στον ιό αλλά και στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Καθημερινά,από την αρχή της πανδημίας αλλά ειδικά μέσα στο «lockdown» έρχονται στην επιφάνεια εκατοντάδες καταγγελίες που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη μη τήρηση των μέτρων υγιεινής κι ασφάλειας, την αποσιώπηση κρουσμάτων, την εντατικοποίηση των όρων δουλειάς, την υπέρβαση ωραρίων και την καταστρατήγηση της προσωπικής ζωής, κυρίως μέσω της τηλεργασίας, τη μη καταβολή αποδοχών, και την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων.

Είναι χαρακτηριστικό πως υπάρχουν καταγγελίες, βάσει των οποίων εργοδότες απαιτούν μέρος από την αποζημίωση ειδικού σκοπού που καταβάλλεται στους εργαζομένους από το κράτος, όπως επίσης και καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες υποχρεώνονται από την εργοδοσία να δουλέψουν, αν και ενταγμένοι σε αναστολή σύμβασης ή στη «Συν-εργασία», δηλαδή μαύρη και ανασφάλιστη εργασία.

Μπροστά σ’ αυτήν την πρωτοφανή κατάσταση με την πανδημία, η κυβέρνηση δεν συγκρότησε κανένα ουσιαστικό πλαίσιο προστασίας των εργατικών δικαιωμάτων, των αποδοχών, των ωραρίων, των ίδιων των θέσεων εργασίας. Αντιθέτως, έδωσε το πράσινο φως στους εργοδότες να δράσουν κατά το δοκούν και να κάνουν την κρίση ευκαιρία για να φορτώσουν τις ζημιές πάλι στους εργαζόμενους. Μάλιστα, πρόσφατα, τέθηκε σε αδράνεια ο ελεγκτικός μηχανισμός του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας ως προς την τήρηση των ωραρίων. Το υπουργείο Εργασίας έδωσε εντολή στους επιθεωρητές να κάνουν ελέγχους και να επιβάλλουν πρόστιμα σε εργαζομένους, αντί να προβλεφθούν υποχρεωτικά πρωτόκολλα για τους εργοδότες και να τους επιβάλλονται κυρώσεις για πλημμελή ή παντελή απουσία μέτρων ασφάλειας κατά του κορονοϊού. Επιπρόσθετα, εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση προωθεί νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που πλήττει τα όποια δικαιώματα απέμειναν από το μνημονιακό οδοστρωτήρα. Πρόκειται για ξεκάθαρο πολιτικό ρεβανσισμό και αλαζονεία απέναντι στους εργαζόμενους.

Σ’ αυτές τις συνθήκες, η συνδικαλιστική δράση δε μπορεί να μπει «στο γύψο», όπως μεθοδευμένα επιδιώκει η κυβέρνηση που όχι μόνο δεν έχει λάβει καμία πρόνοια για το ζήτημα, αλλά αντιθέτως έχει εξαπολύσει ένα κλίμα γενικευμένης αστυνομοκρατίας, διώξεων, προστίμων και καταστολής απέναντι σε όποιον αντιστέκεται και διεκδικεί. Τελευταίο παράδειγμα αυταρχισμού της κυβέρνησης η νέα απαγόρευση των συναθροίσεων και οι εκατοντάδες προσαγωγές και συλλήψεις, στις 6 Δεκέμβρη, ημέρα μνήμης για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον αστυνομικό Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Ειδικά σήμερα, λοιπόν, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ τα συνδικάτα και τα μέλη τους να δρουν, να ελέγχουν και να παρεμβαίνουν για να αντιμετωπιστούν οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες, οι απολύσεις, οι μειώσεις αποδοχών, οι αναγκαστικές άδειες και γενικότερα οι αντεργατικές πρακτικές των εργοδοτών. Είναι αναγκαίο να επιτραπεί εδώ και τώρα η ελεύθερη μετακίνηση για συνδικαλιστική δράση. Δεν υπάρχει κανένα υγειονομικό έρεισμα για την απαγόρευση της μετακίνησης για συνδικαλιστική δράση. Πρόκειται για πρωτοφανή επίθεση στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα που κατοχυρώνονται κι από το ίδιο το Σύνταγμα (Άρθρο 11).

Απαιτούμε:

  • να αρθεί τώρα η ισχύουσα απαγόρευση και να επιτραπεί η ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και μετακίνηση

  • να ακυρωθούν τώρα όλα τα πρόστιμα που αφορούν στη συνδικαλιστική δράση.

Τα εργατικά δικαιώματα, οι συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες δεν μπαίνουν σε καραντίνα. Η υγεία των εργαζομένων και των οικογενειών τους, η υγεία του λαού δε μπαίνουν στη ζυγαριά για το κέρδος του κεφαλαίου.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες