Τον ρόλο τραπεζικών υπαλλήλων που έχουν αποχωρήσει με εθελουσία έξοδο προ μερικών μηνών ερευνούν οι διωκτικές Αρχές για τη μυστηριώδη διάρρηξη σε τέσσερις θυρίδες πιστωτικού ιδρύματος στο Νέο Ψυχικό που διαπιστώθηκε στις 13 Νοεμβρίου, με τη λεία των δραστών να υπολογίζεται περίπου στα πέντε εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, εξετάζεται μια λίστα με 50 ιδιώτες που είχαν επισκεφθεί το θησαυροφυλάκιο το τελευταίο τετράμηνο προκειμένου να διαπιστωθεί ποιο ήταν το ακριβές σχέδιο, η μεθοδολογία των δραστών αλλά και ο τρόπος συγκάλυψης των ιχνών από φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., μάλιστα, θεωρούν «κλειδί» της υπόθεσης ότι οι θυρίδες που έγιναν στόχος των επιτηδείων ανήκαν σε έναν φωριαμό που είχε μετακινηθεί στις αρχές του 2020 από γειτονικό υποκατάστημα της ίδιας τράπεζας, το οποίο έκλεισε.
Μάλιστα, ο εν λόγω φωριαμός, που τοποθετήθηκε στο κέντρο του θησαυροφυλακίου του υποκαταστήματος του Νέου Ψυχικού (οι υπόλοιπες θυρίδες είναι εντοιχισμένες), είχε χώρους αποθήκευσης μεγαλύτερου μεγέθους και η ενοικίασή τους ήταν ακριβότερη, κάτι που πιθανόν κίνησε το ενδιαφέρον των διαρρηκτών. Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο δικηγόρος Ιωάννης Μαρακάκης που εκπροσωπεί νομικά ορισμένους εκ των κατόχων των διαρρηγμένων θυρίδων, υπογραμμίζει ότι «η έρευνα που πραγματοποιείται αφορά ευρύτερα τα πρόσωπα που είχαν πρόσβαση στο εν λόγω θησαυροφυλάκιο, αλλά και αυτό της προηγούμενης τράπεζας και κυρίως στον συγκεκριμένο φωριαμό που μεταφέρθηκε».
Ανακάλυψη
Το θρίλερ με την αρπαγή των τεσσάρων θυρίδων ξεκίνησε προ τριών εβδομάδων, όταν μία εκ των κατόχων των θυρίδων – ιδιοκτήτρια καταστήματος και δημοτική σύμβουλος – ανακάλυψε ότι το τραπεζικό της «χρηματοκιβώτιο» είχε διαρρηχθεί με χειρουργικό τρόπο και είχαν αφαιρεθεί από το εσωτερικό του χρήματα, τιμαλφή κι άλλα πολύτιμα αντικείμενα.
Σύμφωνα, μάλιστα, με την κατάθεση που έδωσε αργότερα στην ΕΛ.ΑΣ., όταν ανακοίνωσε στους υπαλλήλους την απώλεια, ένας εξ αυτών υποστήριξε ότι «η ίδια είχε προχωρήσει και στο παρελθόν σε παρόμοια καταγγελία που δεν επαληθεύθηκε». Κάτι, ωστόσο, που η ίδια αρνήθηκε.
Εξάλλου, από την περαιτέρω έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. διαπιστώθηκε ότι στόχος των διαρρηκτών είχαν γίνει και τρεις ακόμη θυρίδες του ίδιου φωριαμού, ενώ ερευνάται αν υπάρχουν κι άλλα κλαπέντα.
Οι δύο εξ αυτών ήταν ακριβώς δίπλα σε εκείνη της ιδιοκτήτριας που διαπίστωσε πρώτη την κλοπή, στην κάτω οριζόντια σειρά των θυρίδων, και η τέταρτη στην ακριβώς από πάνω σειρά. Από το γεγονός ότι η τελευταία φορά που ένα από τα τέσσερα θύματα της διάρρηξης είχαν επισκεφθεί το υποκατάστημα ήταν στις 5 Αυγούστου – χωρίς τότε να διαπιστωθούν ίχνη παραβίασης -, οι αστυνομικοί συνάγουν το συμπέρασμα ότι η διάρρηξη έχει γίνει το τελευταίο τετράμηνο, με πιθανότερο χρόνο τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού, οπότε ίσως τα μέτρα ασφαλείας ήταν πιο χαλαρά.
Οπως ανέφεραν οι δικηγόροι Ιωάννης Ηρειώτης και Βασίλειος Χ. Αρβανίτης, που εκπροσωπούν νομικά ένα εκ των θυμάτων, «η εντολέας μας συνεργάζεται με τις αστυνομικές Αρχές και δίνει σε αυτές κάθε πληροφορία ώστε να εξιχνιαστεί το τελεσθέν έγκλημα από το οποίο της έχει προκληθεί τεράστια οικονομική ζημιά. Είναι βέβαιη ότι οι έμπειροι αστυνομικοί θα ανακαλύψουν τους δράστες, τον τρόπο δράσης τους και ιδίως το πώς κατόρθωσαν επί μήνες να μην ανακαλυφθούν τα ίχνη τους».
«Πασπαρτού»
Από τις διαδοχικές αυτοψίες των στελεχών της Ασφάλειας Αττικής και της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Εργαστηρίων (το τελευταίο 48ωρο πραγματοποιήθηκαν δύο επισκέψεις αστυνομικών στο εν λόγω υποκατάστημα) διαπιστώθηκε παραβίαση στην κλειδαριά που αντιστοιχεί στο κλειδί που χρησιμοποιούν οι ιδιοκτήτες των θυρίδων. Αντιθέτως φαίνεται να μην έχουν εντοπιστεί ίχνη παρέμβασης στην κλειδαριά όπου αντιστοιχεί το «πασπαρτού» του τραπεζικού υπαλλήλου που ανοίγει από κοινού με τον πελάτη τη θυρίδα. Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εξετάζουν το ενδεχόμενο να υπήρχε συνεργασία υπαλλήλου ή άλλου ατόμου που είχε βγάλει παλιότερα αντίγραφα του «πασπαρτού» του μετακινηθέντος φωριαμού με άτομο που επισκέφθηκε το θησαυροφυλάκιο, προσποιούμενο είτε ότι θέλει για να ελέγξει την τραπεζική θυρίδα του (που ίσως δημιούργησε σκοπίμως), είτε ότι θέλει να προχωρήσει σε τεχνικό έλεγχο.
Βασίλης Γ. Λαμπρόπουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες