Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

Καμιά εργατική - λαϊκή οικογένεια χωρίς ρεύμα!

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην Αθήνα

Την απαγόρευση διακοπής ρεύματος στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες και επανασύνδεση σε όλους όσοι αδυνατούν να πληρώσουν, απαίτησαν εκπρόσωποι συνδικάτων και μαζικών φορέων, χτες το πρωί, στη διάρκεια συμβολικής παράστασης διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ ΑΕ στην Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης φώναξαν συνθήματα όπως «Ρεύμα φτηνό, ΔΕΗ για το λαό κι όχι στο κεφάλαιο το πολυεθνικό», «Αλληλεγγύη εργατική - Καμία εντολή, καμία διακοπή». Με την παρέμβασή τους ανέδειξαν τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης για τις διακοπές ηλεκτροδότησης σε λαϊκά σπίτια, για τους αδιανόητους όρους στους διακανονισμούς και τις απειλές σε φτωχά νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα από την αντιλαϊκή επίθεση, ακόμα και σε ευπαθείς ομάδες, όπως επιβεβαιώνει η πρόσφατη απόφαση για διακοπή της ηλεκτροδότησης σε καρκινοπαθή στη Θεσσαλονίκη.

Η Εφη Χαλιού, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής, τόνισε πως η παράσταση διαμαρτυρίας οργανώθηκε καθώς από πρόσφατες παρεμβάσεις σωματείων και μαζικών φορέων σε καταστήματα και υπηρεσίες της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ σε όλη την Ελλάδα αποκαλύφθηκε ότι τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν 7.000 διακοπές ρεύματος μέσα στις επόμενες 10 μέρες των γιορτών. Και μάλιστα, όπως υπογράμμισε, η ΔΕΗ προχωρά σε όλα αυτά εν μέσω πανδημίας, όπου η εργατική - λαϊκή οικογένεια είναι αντιμέτωπη με την ανεργία, τις αναστολές συμβάσεων, την αδυναμία αποπληρωμής χρεών και κάλυψης βασικών αναγκών επιβίωσης.

Οπως κατήγγειλαν οι συνδικαλιστές, στο αίτημά τους για συνάντηση με τη διοίκηση της ΔΕΗ έλαβαν την προκλητική απάντηση να συναντηθούν με... τον υπεύθυνο ασφαλείας (!) λες και αυτός είναι υπεύθυνος για τις εντολές διακοπής παροχών ρεύματος.

«Εμείς τους λέμε ξεκάθαρα», διεμήνυσε η Ε. Χαλιού, «τα σωματεία μας, οι μαζικοί φορείς δεν πρόκειται να αφήσουμε καμία εργατική - λαϊκή οικογένεια στη μοίρα της, μόνη της, ειδικά μέσα στις γιορτές, μέσα στην πανδημία. Απαιτούμε να σταματήσει η επίθεση της κυβέρνησης και της ΔΕΗ ΑΕ».

Τέλος, η Ε. Χαλιού κάλεσε συνδικάτα και εργαζόμενους να οργανώσουν την αλληλεγγύη τους και να στηρίξουν έμπρακτα τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες όχι μόνο σε ό,τι αφορά το ρεύμα αλλά με πάλη για κάθε λαϊκή ανάγκη.

Οι διεκδικήσεις των συνδικάτων και των φορέων

Τα συνδικάτα και οι φορείς διεκδικούν:

  • Να απαγορευτεί κάθε διακοπή παροχής του ρεύματος σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες που υποφέρουν, για το διάστημα των εορτών και όσο διαρκεί η κρίση.
  • Να προχωρήσει η επανασύνδεση των παροχών ρεύματος σε όλους όσοι πραγματικά αδυνατούν να αποπληρώσουν την οφειλή τους.
  • Να γίνει ουσιαστικό «κούρεμα» του χρέους στη ΔΕΗ και σε κάθε άλλο πάροχο Ενέργειας σε ανέργους, σε όσους βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης και άλλους χαμηλόμισθους ή φτωχούς επαγγελματίες. Στη βάση αυτή να διαμορφωθούν ρυθμίσεις που να αντιστοιχούν στις πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής των φτωχών εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών.

ΔΕΗ ΑΕ - ΠΑΡΟΧΟΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ 
«Ηλεκτροσόκ» για το λαό με χιλιάδες διακοπές και αυξήσεις στα τιμολόγια

Καθεστώς η «ενεργειακή φτώχεια» για το λαό την ώρα που «τρέχουν» επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ στον κλάδο

Οι αποκοπές ρεύματος και οι αυξήσεις που καταγράφονται στα τιμολόγια ηλεκτρισμού - προς το παρόν μόνο των λεγόμενων «εναλλακτικών» παρόχων, αλλά ακολουθεί σύντομα και η ΔΕΗ - είναι μόνο η αρχή του «ηλεκτροσόκ» που αναμένεται να πλήξει το αμέσως επόμενο διάστημα τους εργαζόμενους και φτωχούς αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

Δεν είναι τυχαία ούτε μεμονωμένα τα περιστατικά που βλέπουν τις τελευταίες βδομάδες το φως της δημοσιότητας, με λαϊκά νοικοκυριά που μένουν στο σκοτάδι, λόγω οφειλών οι οποίες προστίθενται στις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τους τελευταίους μήνες. 

Πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι αυτά με τη διακοπή της σύμβασης παροχής ρεύματος σε καρκινοπαθή στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος έχει 80% αναπηρία και είναι δικαιούχος του «Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος», σε σπίτι που ζει σχολική καθαρίστρια στο Αιγάλεω, καθώς και η προσπάθεια να ξηλωθεί το ρολόι από σπίτι λαϊκής οικογένειας στην Αγία Βαρβάρα, συνοδεία μάλιστα αστυνομικών δυνάμεων.

Χαρακτηριστικό των προθέσεων της κυβέρνησης είναι το ότι σε κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε από σωματεία και φορείς στο κατάστημα του ΔΕΔΔΗΕ στο Χαϊδάρι, με την απαίτηση να μη διακοπεί το ρεύμα σε κανένα λαϊκό νοικοκυριό, εκπρόσωπος της επιχείρησης δήλωσε ότι αναμένονται 7.000 διακοπές μέχρι το τέλος του χρόνου, εκ των οποίων οι 1.700 στη Δυτική Αθήνα.

Ενεργειακή φτώχεια, η άλλη όψη της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας

Η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας την σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, «πατάει γκάζι» στον δρόμο της «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας δημιουργώντας έτσι συνθήκες για πολύ υψηλή κερδοφορία στους λογής λογής επενδυτές του χώρου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη, ενάμιση μήνα μετά την έναρξη λειτουργίας του λεγόμενου «μοντέλου στόχου» (target model) της ΕΕ, στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας οι τιμές χονδρικής - οι τιμές δηλαδή που αγοράζουν οι προμηθευτές πριν την πουλήσουν στη λιανική - καταγράφουν αυξήσεις έως και πέντε φορές. Το κόστος αυτό προς το παρόν έχει περάσει στα τιμολόγια των ιδιωτών προμηθευτών αφού στις συμβάσεις που συνάπτουν με τους πελάτες τους, εκτός από τις συμφέρουσες χαμηλές τιμές, υπάρχει στα «ψιλά γράμματα» και η ρήτρα ενσωμάτωσης των τιμών χονδρεμπορικής στην τελική τιμή της κιλοβατώρας. Θέμα χρόνου είναι οι αυξήσεις να αρχίσουν να περνούν και στα τιμολόγια της ΔΕΗ που ακόμη διατηρεί περί το 69% της αγοράς λιανικής.

Στο μεταξύ, μειώνεται ολοένα και περισσότερο η χρήση του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα (-50% μείωση στα τέλη του Σεπτέμβρη 2020 σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι) στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης και της προώθησης των «πράσινων» μπίζνες. Μια στρατηγική που, εκτός από τα βάρη που προσθέτει στην εργατική - λαϊκή οικογένεια για την Ενέργεια που καταναλώνει, φέρνει ανεργία και αναδουλειά στις λιγνιτικές περιοχές, αλλά και αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στις εργασιακές σχέσεις στον κλάδο της Ενέργειας.

Μέσα σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) καθώς πρόσφατα η ΔΕΗ δημοσίευσε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς υποψήφιους επενδυτές, για την πώληση του 49% της εταιρείας. Η ΔΕΗ πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης θα εκχωρήσει στον ΔΕΔΔΗΕ την κυριότητα του δικτύου, συνολικού μήκους 240.000 χλμ. «προικοδοτώντας» με αυτόν τον τρόπο τον μελλοντικό αγοραστή, ο οποίος παρά το γεγονός ότι θα έχει μειοψηφικό μετοχικό μερίδιο θα έχει αυξημένα δικαιώματα. Σημειώνεται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ και το δίκτυό του αποτελούν την ιδανική υποδομή για την εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών, απαραίτητη προϋπόθεση για την εγκατάσταση και λειτουργία του νέου δικτύου 5G.

Διογκώνεται το πρόβλημα με τις διακοπές σε λαϊκά νοικοκυριά

Στο φόντο αυτό, το πρόβλημα με τις διακοπές ρεύματος παίρνει ήδη ανησυχητικές διαστάσεις και αναμένεται να διογκωθεί αν αναλογιστεί κανείς ότι χρέη κάθε είδους (νερό, τηλέφωνο, νοίκια κ.λπ.) συσσωρεύονται για χιλιάδες λαϊκές οικογένειες. Τα παραπάνω παραδείγματα δείχνουν ότι συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ κόβουν το ρεύμα ακόμα και σε οικογένειες που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, με επιδόματα που δεν φτάνουν ούτε για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών, τροφής και φαρμάκων, ακόμα και σε οικογένειες που ζουν από συσσίτια.

Την ίδια στιγμή, οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος εφαρμόζουν μια πολύ επιθετική πολιτική είσπραξης των οφειλομένων, παρότι γνωρίζουν καλά ότι πρόκειται για εργαζόμενους οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν καθώς βρέθηκαν στον «αέρα». Στο πλαίσιο αυτό, οι διακανονισμοί εξόφλησης που προτείνονται περιλαμβάνουν αδιανόητους όρους, στους οποίους είναι αδύνατο να ανταποκριθούν άνθρωποι που έχουν μείνει για μήνες χωρίς εισόδημα και ζουν με τα πενιχρά μέτρα στήριξης.

Χιλιάδες εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους ζουν με την απειλή να μείνουν στο σκοτάδι, αφού η ΔΕΗ έχει φροντίσει να «κεφαλαιοποιήσει» ένα μεγάλο όγκο ανεξόφλητων οφειλών, με λίγα λόγια να τις πουλήσει σε «κοράκια» που ειδικεύονται στην είσπραξη χρεών. Επιπλέον, από τον δεύτερο κιόλας απλήρωτο λογαριασμό εκδίδονται εντολές διακοπής, ενώ η είσπραξη των οφειλών ανατίθεται σε εισπρακτικές εταιρείες που με τη σειρά τους αναθέτουν το έργο σε δικηγορικά γραφεία. Οι οχλήσεις είναι καθημερινές, με απειλές προς τους οφειλέτες ότι αν δεν εξοφλήσουν τα χρωστούμενα θα διακοπεί η ηλεκτροδότηση, ή θα προχωρήσουν σε «αναγκαστικά μέτρα είσπραξης» με ένδικα μέσα.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι λαϊκά νοικοκυριά που ασφυκτιούν από τις συνέπειες της κρίσης δεν μπορούν να μπουν ούτε στο «Κοινωνικό Τιμολόγιο», καθώς οι όροι αποκλείουν μεγάλο μέρος όσων έχουν ανάγκη. Μάλιστα, οι σχετικές αιτήσεις εξετάζονται με βάση το εισόδημα της προηγούμενης χρονιάς, επομένως αποκλείεται κόσμος που έχει δεχτεί το μεγάλο χτύπημα της φετινής χρονιάς, και ειδικά των προηγούμενων μηνών.

Σημειώνεται ότι ακόμη και το εφάπαξ ειδικό βοήθημα για την επανασύνδεση παροχών ηλεκτρικού ρεύματος (απόφαση υπ' αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/70697/861) αφορά περιπτώσεις που το ρεύμα έχει διακοπεί έως τις 30/4/2020, ενώ έχει τους ίδιους ασφυκτικούς όρους και προϋποθέσεις και αφήνει απέξω χιλιάδες περιπτώσεις που τώρα έρχονται αντιμέτωπες με το σοβαρό αυτό πρόβλημα.

Παρεμβάσεις από το ΚΚΕ στη Βουλή

Για όλα τα παραπάνω, το ΚΚΕ έχει ήδη καταθέσει δύο Ερωτήσεις στη Βουλή, με αφορμή τις διακοπές ρεύματος σε Αιγάλεω και Θεσσαλονίκη, με τις οποίες αναδεικνύει το οξυμένο πρόβλημα. Οι βουλευτές του Κόμματος ρωτούν την κυβέρνηση αν προτίθεται να απαγορεύσει τις διακοπές και να προχωρήσει σε αναστολή πληρωμών λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος για ανέργους και ενταγμένους στα μέτρα στήριξης. Επίσης τι μέτρα ανακούφισης και προστασίας σκοπεύει να πάρει για τα λαϊκά στρώματα που πλήττονται, σε ό,τι αφορά το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, με δεδομένο ότι από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος εισπράττονται διαφόρων ειδών τέλη; Αν θα δώσει έκτακτη κρατική χρηματοδότηση προς τους δήμους, ώστε να απαλλάξουν από τα δημοτικά τέλη φτωχά νοικοκυριά. Και αν θα εκδώσει νέα απόφαση για να διευρύνει την υπάρχουσα ΚΥΑ, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται ειδικό βοήθημα για οικογένειες που έχει γίνει η αποσύνδεση έως και τις 30 Απρίλη 2020, έτσι ώστε να συμπεριληφθούν όσες οικογένειες έχουν πληγεί και για το χρονικό διάστημα μετά από αυτήν την ημερομηνία.

https://www.rizospastis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες