Στην σημερινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πανδημία στην Ελλάδα και τα νέα μέτρα, εκτός από την καθηγήτρια παιδιατρικής κ. Βάνα Παπαευαγγέλου και τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη συμμετείχε και ο υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη,ενώ απουσίαζε ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος λόγω της κακοκαιρίας στη βόρεια Ελλάδα βρισκόταν στην Πολιτική Προστασία. Παπαευαγγέλου: "Κάποιες περιοχές βράζουν – Άνοιγμα σχολείων μετά τα Φώτα”
Τον λόγο πήρε η Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία τόνισε πως από τα 1.251 νέα κρούσματα, τα 250 εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 243 στην Θεσσαλονίκη. Επίσης, στο Κιλκίς καταγράφηκαν 102, με την καθηγήτρια να τονίζει πως από την μία τα κρούσματα μειώνονται σε κάποιες περιοχές, αλλά από την άλλη πως υπάρχουν άλλες που ακόμη “βράζουν” όπως χαρακτηριστικά τόνισε. Στην συνέχεια η ίδια ανέλυσε το σκεπτικό πίσω από την απόφαση να μην ανοίξουν τα σχολεία μέχρι το τέλος του έτους, ενώ διευκρίνισε πως η επιτροπή εισηγείται το άνοιγμά τους μετά τη γιορτή των Φώτων. «Το σημαντικότερο κριτήριο για άρση των μέτρων είναι η κατάσταση στις ΜΕΘ και η εικόνα δεν βελτιώθηκε. Οποιαδήποτε αύξηση της κινητικότητας εντός και εκτός σχολικών μονάδων θα επιβαρύνει το ιικό φορτίο. Επιπρόσθετα αμφισβητήθηκε το όφελος γιατί θα υπήρχαν μόλις επτά ημέρες μέχρι να κλείσουν εν νέου τα σχολεία.
Γκίκας Μαγιορκίνης: “Κάτω από τη μονάδα το Rt σε Αττική και Θεσσαλονίκη”
Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι στη Γαλλία έχουμε σταθεροποίηση και πτωτική πορεία θανάτων και στο Ηνωμένο Βασίλειο παρατηρείται υποχώρηση με 15.000 διαγνώσεις ανά ημέρα.
Παγκοσμίως έχουν καταγραφεί 68 εκατoμμύρια διαγνώσεις με 1,5 εκατομμύρια θανάτους.
Για την Ελλάδα είπε ότι συνεχίζεται η μείωση ενεργών κρουσμάτων, αλλά η συρρίκνωση είναι μικρότερη από τις δυο προηγούμενες βδομάδες.
Στην Αττική η μείωση των διαγνώσεων έχει επιβραδυνθεί ενώ στη Θεσσαλονίκη υπάρχει επιτάχυνση. Όπως επανέλαβε το ενεργά κρούσματα διατηρούνται και στις δύο περιοχές κάτω από τη μονάδα όσον αφορά τον δείκτη RT.
Παρατήρησε ότι παραμένει χαμηλό το επιδημιολογικό φορτίο στα νότια της χώρας, αλλά υψηλό ακόμη σε άλλες περιοχές όπως η Λάρισα. Αναφερόμενος στις ηλικίες είπε ότι σ’ αυτές που υπάρχει μεγαλύτερη επίπτωση της νόσου είναι ηλικίες 40 με 65 ετών και στους 65 ετών και άνω.
Εκτίμησε ότι έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο να διανύσουμε κι ότι το φορτίο στο ΕΣΥ θα γινόταν μεγαλύτερo με χαλάρωση των μέτρων. Επίσης τόνισε ότι είναι προφανές ότι η βελτίωση του κύματος Covid τον χειμώνα είναι πιο επίπονη απ’ ότι την άνοιξη. Τέλος σημείωσε ότι η επιδημία μπορεί να γίνει εκρηκτική ανά πάσα στιγμή και ότι πρέπει να τηρούνται τα μέτρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες