Ασφυκτιά από την πληρότητα των ΜΕΘ ο Ευαγγελισμός, ενώ εξακολουθεί να χρειάζεται επειγόντως προσωπικό. Πώς βλέπουν δύο γιατροί την κατάσταση του νοσοκομείου και τη μάχη ενάντια στην πανδημία. Από Λάμπρος Ζαχαρής στο https://sputniknews.gr/
Από την αρχή της πανδημίας στην Ελλάδα, ο Ευαγγελισμός ήταν ένα από τα πρώτα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό.
Έχουν περάσει εννέα μήνες κι όλο το προσωπικό εξακολουθεί να δίνει τη μάχη ώστε το νοσοκομείο να αντεπεξέλθει πλήρως σε όσα αντιμετωπίζει.
Οι ΜΕΘ βρίσκονται στα όριά τους, ενώ το νοσοκομείο φέρεται να στρέφει όλη την προσπάθειά του στην αντιμετώπιση της COVID-19, με δεκάδες κρούσματα ανάμεσα στο προσωπικό του.
Και προσθέτει:
«Αναφορικά με το νοσοκομείο μας, επεβλήθη πλαφόν από το Υπουργείο για τη διαχείριση. Όσον αφορά τη διενέργεια τακτικών χειρουργείων που μειώθηκαν κατά 80% όπως και τη διενέργεια τακτικών απογευματινών και εξωτερικών ιατρείων, το νοσοκομείο απέκτησε έναν "κορονοκεντρικό" χαρακτήρα, αφήνοντας στη μοίρα τους τις υπόλοιπες παθήσεις».
Όπως μας εξηγεί, στον Ευαγγελισμό, την προηγούμενη εβδομάδα (σ.σ. την πρώτη του Δεκεμβρίου), περίπου 100 συνάδελφοί του βρέθηκαν θετικοί στον ιό και μπήκαν σε καραντίνα.
«Από την αρχή της πανδημίας, δεν υπήρχε αυτό που εξαρχής ζητήσαμε: Μαζικός και προληπτικός έλεγχος όλων των υγειονομικών ώστε να ξέρουμε κάθε στιγμή πόσοι νοσούν» καταγγέλλει.
Όπως καταγγέλλουν οι γιατροί, το προσωπικό δεν αυξήθηκε επί της ουσίας.
«Η δική μου δουλειά είναι στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών όπου μας έπεσε αρκετό βάρος όταν χρειάστηκε να μοιράσουμε το τμήμα στα δύο: Ένα τμήμα για COVID-19 και ένα τμήμα για τα υπόλοιπα περιστατικά. Επί της ουσίας μειωθήκαμε ως προσωπικό» επισημαίνει η Αγγελική Μπαλαδήμα, καρδιολόγος και εντατικολόγος - επιμελήτρια β' στα επείγοντα του Ευαγγελισμού.
Όπως αναφέρει, στην αρχή υπήρχαν αρκετά προβλήματα με τα μέσα ατομικής προστασίας.
«Αρκετοί φορούν επί 8 ώρες την ειδική στολή που δεν μπορούν να τη βγάλουν. Δεν πίνουν ούτε νερό πολλές φορές. Έδωσαν μάχη με την πανδημία. Το ίδιο περιμέναμε και από την Πολιτεία που δεν ήταν προετοιμασμένη και δεν προέβη στις απαραίτητες ενέργειες. Διαπιστώσαμε την έλλειψη πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που θα μπορούσαν να αποσυμφορήσουν από το μεγάλο βάρος νοσοκομεία όπως ο Ευαγγελισμός και η Σωτηρία».
Η αγωνία των γιατρών
Τις δύσκολες στιγμές που βιώνουν οι γιατροί στην πρώτη γραμμή της μάχης περιγράφει γλαφυρά η κα Μπαλαδήμα:
«Αυτό που έχω να σας καταθέσω και άλλαξε ακόμα περισσότερο τον τρόπο σκέψης μου, είναι ο φόβος και η αγωνία των ασθενών και των οικογενειών τους. Η ανησυχία τους είναι τεράστια. Ακόμα περισσότερο, των οικογενειών όταν αφήνουν τους ανθρώπους τους στα χέρια μας. Πολλοί μας έχουν ρωτήσει: "Θα βρεθεί τελικά μονάδα για να νοσηλευτώ αν το χρειαστώ; Θα είναι στην Αθήνα ή κάπου αλλού εκτός;"»
«Είναι και η αγωνία που περνάμε εμείς μήπως μεταδώσουμε τον ιό στα σπίτια μας, στις οικογένειες ή σε άλλους ανθρώπους. Μήπως υπάρχει κάποιο λάθος και βρεθεί θετικό κρούσμα εκεί που φαίνεται ότι δεν υπάρχει. Εμείς πάντως θα κάνουμε το καθήκον μας. Αυτό που θα έκαναν οι γιατροί σε κάθε πανδημία» συμπληρώνει.
Τα αιτήματα των γιατρών του Ευαγγελισμού
Σε αυτό το διάστημα, με την αυτοθυσία των εργαζομένων, ο Ευαγγελισμός εξακολουθεί να παρέχει επιπλέον υπηρεσίες στους ασθενείς τους σε υψηλό επίπεδο, τονίζουν οι γιατροί.
«Ο Ευαγγελισμός, όπως και τα περισσότερα νοσοκομεία στην επικράτεια, αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις όσον αφορά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και όλο το σύνολο του προσωπικού. Παράλληλα ήταν ανοχύρωτος, όσον αφορά τα κρεβάτια ΜΕΘ, παρότι διαθέτει αρκετά μεγάλη μονάδα. Μόλις 1.300 ΜΕΘ έχουν αναπτυχθεί πανελλαδικά, αν και σύμφωνα με τις προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα έπρεπε να είχε πάνω από 3.000 κρεβάτια, οπότε καταλαβαίνετε ότι είμαστε αρκετά πίσω από τις ανάγκες και σε αυτό» αναφέρει ο κ. Φερεντίνος και προσθέτει:
«Η υποστελέχωση των προηγούμενων ετών ανάγκασε το προσωπικό του νοσοκομείου να αντεπεξέλθει με όλες του τις δυνάμεις σε αυτές τις καταστάσεις. Υπάρχουν μετατάξεις από νοσοκομεία της Ελλάδας (σ.σ. στον Ευαγγελισμό) αφήνοντας κενές θέσεις ανά την επικράτεια, αλλά ούτε αυτές είναι αρκετές να καλύψουν το βάρος. Ένα από τα εξωφρενικά που είδαμε είναι ότι μετατάχθηκαν γιατροί από τον δημόσιο τομέα ώστε να στελεχώσουν τις ιδιωτικές κλινικές που επιτάχθηκαν στη μάχη για την καταπολέμηση της πανδημίας».
«Οι εκτιμήσεις των γιατρών τα τελευταία χρόνια έκαναν λόγο για 6.000 κενές θέσεις γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία. Αυτή τη στιγμή έχουν καλυφθεί μόλις 400 μαζί με τους επικουρικούς που προσλήφθηκαν τα τελευταία χρόνια και φυσικά με συμβάσεις δύο ετών. Στη συνέχεια, οι συνάδελφοι θα επιστρέψουν στην ανεργία».
Περιγράφοντας τα αιτήματα των γιατρών, ο κ. Φερεντίνος επισημαίνει:
«Πάγιο αίτημα μας είναι να μονιμοποιηθούν όλοι όσοι εργάζονται εδώ, καθώς κανείς δεν περισσεύει στη μάχη κατά της πανδημίας. Το Υπουργείο Υγείας, όμως, δεν έχει κάνει τις απαραίτητες προσλήψεις. Το επιβεβαιώνει η κατάσταση. Σε πολλές περιοχές και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα βλέπουμε τη μάχη που δίνουν οι συνάδελφοι κάτω από αντίξοες συνθήκες και κάτω από μεγάλο στρες και κόπωση ώστε να αντιμετωπίσουν το μεγάλο φορτίο ασθενών και περιστατικών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Συνεχίζοντας, παραθέτει τα μέτρα που θα έπρεπε να είχαν ληφθεί, αφήνοντας αιχμές για τη συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα:
«Η κυβέρνηση, όμως, ήξερε τι έπρεπε να κάνει. Έχουμε δώσει προτάσεις ως μαχόμενοι υγειονομικοί καθώς αντιμετωπίσαμε το πρώτο κύμα της πανδημίας και ξέρουμε τι έπρεπε να γίνει. Είχαμε ζητήσει από την αρχή να γίνουν μαζικές προσλήψεις προσωπικού ώστε να στελεχωθούν τα νοσοκομεία και να βρεθούν ετοιμοπόλεμα για το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Είχαμε ζητήσει το απαραίτητο άνοιγμα των ΜΕΘ για την επικράτεια ώστε να μη χρειαστεί να μπει κάποιος συνάδελφος σε δίλημμα για το αν πρέπει να διασωληνώσει κάποιον και ποιος θα είναι αυτός. Είχαμε θέσει ψηλά στη φαρέτρα των αιτημάτων μας το ζήτημα της συνεισφοράς του ιδιωτικού τομέα. Δεν έχουν συνεισφέρει οι ιδιώτες όσο θα έπρεπε από την αρχή της πανδημίας. Το είδαμε με την αισχροκέρδεια στα διαγνωστικά τεστ. Υπάρχουν και υψηλά κόστη για νοσηλεία στον ιδιωτικό τομέα: Από τα 800 ευρώ φτάσαμε στα 1.600 αναφορικά με τα κρεβάτια των ΜΕΘ».
«Η ατομική ευθύνη έχει όρια»
Από την πλευρά της η κα Μπαλαδήμα προσθέτει:
«Όταν έχουμε μια οργανωμένη κοινωνία με οργανωμένο σύστημα υγείας, δεν θα πρέπει να μιλάμε μόνο για ατομική ευθύνη, αλλά για μια συλλογική και για μια κρατική ευθύνη. Είναι ευθύνη του κράτους να προστατέψει τους ανθρώπους απέναντι σε έναν εχθρό όπως είναι μια πανδημία. Είναι ευθύνη του κράτους να ενημερώνει αποτελεσματικά τους πολίτες του. Άρα λοιπόν η ατομική ευθύνη έχει όρια, εκεί που ξεκινάει η κρατική ευθύνη».
Καταλήγοντας, και οι δύο γιατροί δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τη μάχη για τους ασθενείς και για τα δικαιώματα των συναδέλφων τους.
Όπως αναφέρουν, ο Ευαγγελισμός συνεχίζει εδώ και εννιά μήνες περίπου να δίνει τη μάχη, τόσο απέναντι στο μέτωπο της πανδημίας όσο και σαν τεταρτοβάθμιος οργανισμός, καθώς είναι σημείο αναφοράς και για πολλά σπάνια νοσήματα, ειδικές επεμβάσεις και υψηλού επιπέδου φροντίδα ασθενών και χρόνιων πασχόντων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες