Πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαγγείλει τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων φρόντισε να «τσιμεντώσει» την κοινοβουλευτική του ομάδα για να ψηφίσει τρία (τουλάχιστον) βαθιά αντιλαϊκά νομοσχέδια. Τα μέτρα που εξάγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα, είχαν σε σημαντικό βαθμό διαρρεύσει τις προηγούμενες ημέρες. Οι εκκλήσεις για την υιοθέτησή και την στήριξή τους από το κοινωνικό σύνολο έδωσαν και πήραν στη συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι δυο τους.
Την ώρα όμως που η κυβέρνηση δηλώνει πώς θέλει «σύμμαχο» την κοινωνία και αναζητά τους «ήρωες» (γιατροί, εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ, υπάλληλοι delivery) της πρώτης φάσης της πανδημίας, φροντίζει ταυτόχρονα να ετοιμάσει τις συνθήκες για πιο εχθρικά στον κόσμο της εργασίας νομοθετήματα.
Η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας την περασμένη Τρίτη έδωσε ένα σαφές μήνυμα: Η κοινωνία θα μπει «στον πάγο» για λόγους που σχετίζονται με την πανδημία, όχι όμως και το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης. Αντιθέτως τις επόμενες εβδομάδες θα ψηφιστούν 3 νομοσχέδια που αποτελούν ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δίχως να συνυπολογίζουμε σε αυτά τις ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής ή τις «περίεργες» βουλευτικές τροπολογίες που θα έρθουν. Μάλιστα, σε ένα περιβάλλον μειωμένων δυνατοτήτων κοινοβουλευτικού ελέγχου από την πλευρά της αντιπολίτευσης λόγω των μέτρων για τον Covid 19.
Τα τρία νομοθετήματα εγκρίθηκαν ήδη από το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο και είναι τα εξής:
- Το εργασιακό νομοσχέδιο για το οποίο ο «Ημεροδρόμος» έχει έγκαιρα και αναλυτικά ενημέρωση. Το νομοθέτημα δεν έχει «αναπτυχθεί» πλήρως από την κυβέρνηση αφού πολλά θα «κρύβονται» στις διατάξεις του όταν θα έρθει για ψήφιση στην Βουλή. Πάντως τα βασικά του χαρακτηριστικά είναι η κατάργηση του 5νθήμερου – 8ωρου και η αντικατάστασή του από τον 6μηνιαίο υπολογισμό της εργασίας σε συνδυασμό με την περαιτέρω κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Κι αυτά σε συνδυασμό με την ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία για την κήρυξη και την πραγματοποίηση απεργίας, όπως και την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου ώστε να μπει φραγμός στην δράση των συνδικάτων.
- Το νομοσχέδιο του Στέλιου Πέτσα για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Το νομοθέτημα που θα συσφίξει και άλλο τις σχέσεις κυβέρνησης – τηλεοπτικών σταθμών και διαφημιστικών εταιριών. Οι «διευκολύνσεις» θα είναι πολλές όπως για παράδειγμα η «ελαστικοποίηση» του κριτηρίου για 400 εργαζόμενους ανά τηλεοπτικό κανάλι που αποτελούσε προϋπόθεση για την λήψη άδειας λειτουργίας. Επίσης σειρά ευεργετημάτων για την διαφημιστική αγορά.
- Το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις. Εκεί οι απευθείας αναθέσεις διευρύνονται με κριτήρια ποσοτικά και ποιοτικά (ύψος έργων, είδος προσφορών κ.λ.π). Θα αφορά τα υπουργεία Ανάπτυξης («στόχος μας να κάνουμε εύκολη την ζωή των επενδυτών δηλώνει διαχρονικά ο Αδ.Γεωργιάδης) όπως και τα υπουργεία Άμυνας και Μεταφορών. Μάλιστα το υπουργείο Μεταφορών θα «περάσει» μέσα από αυτό το νομοσχέδιο το σχέδιο ανάθεσης της εποπτείας των δημόσιων έργων σε …ιδιώτες επόπτες.
Χαρακτηριστική ως προς τα παραπάνω ήταν και η εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κοινοβουλευτική του ομάδα: «Έχουμε μία σειρά από εμβληματικά νομοσχέδια τα οποία πρέπει να ψηφιστούν, κάποια από αυτά θα έχουν ολοκληρωθεί και πριν από τα Χριστούγεννα και είναι πολύ σημαντικό σε καμία περίπτωση να μην ανασταλεί το μεταρρυθμιστικό έργο της Κυβέρνησης λόγω Covid».
Σημείωσε, μάλιστα, ότι «σε δύσκολες συνθήκες και με τη Βουλή να λειτουργεί με άλλους κανόνες, μπορέσαμε και τηρήσαμε τον κοινοβουλευτικό μας προγραμματισμό σχετικά με την ψήφιση πολύ σημαντικών νομοσχεδίων. Και θα κινηθούμε ακριβώς στους ίδιους ρυθμούς, όπως έχω προδιαγράψει και στην ομιλία μου στη Θεσσαλονίκη και για το επόμενο εξάμηνο». Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν θα δεχθεί διαφοροποιήσεις αφού τόνισε: «Προσβλέπω στην στήριξή σας».
Το βασικό κυβερνητικό πολιτικό επιχείρημα υπέρ των «μεταρρυθμίσεων» -όπως αποκαλούνται οι νεοφιλελεύθερες επιλογές- είναι ότι απαιτούνται για την ανάπτυξη της οικονομίας σε γρήγορους ρυθμούς όταν θα λήξει η πανδημία. Επίσης, υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης έχει εγκριθεί από τους πολίτες στις εκλογές του Ιουλίου του 2019. Πάντως, ουδείς θυμάται ως βασικό προεκλογικό μήνυμα της Ν.Δ ότι «θα δουλεύετε 10 ώρες την ημέρα χωρίς να πληρώνεστε τις υπερωρίες». Αυτό δηλαδή που προβλέπει το εργασιακό νομοσχέδιο.
Υπάρχει παράλληλα έντονη φημολογία ότι η «συνοχή» της Κ.Ο διασφαλίζεται με σειρά παρασκηνιακών διαβουλεύσεων ανάμεσα στις «τάσεις» της Νέας Δημοκρατίας με «διαπραγματεύσεις» για το πώς, πότε και αν θα ψηφιστούν άλλου τύπου νομοθετήματα. Για παράδειγμα, οι συμβάσεις με την Βόρεια Μακεδονία που παραμένουν σε εκκρεμότητα και σειρά άλλων θεμάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες