Το σχέδιο για άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης (όχι μπαρ) στις 19-21 Δεκεμβρίου, το οποίο επεξεργάζεται η κυβέρνηση, εξέπληξε δυσάρεστα τους εστιάτορες, ίσως περισσότερο και από αυτό το δεύτερο κλείσιμο που επιβλήθηκε στις αρχές του μήνα ξαφνικά. Προδιαγράφουν με βεβαιότητα το μέλλον: «Θα δουλέψουν βασικά τα μαγαζιά όπου πηγαίνει η νεολαία, τα οποία θα μεταμφιεστούν σε εστιατόρια βάζοντας ένα-δύο πιάτα στον κατάλογο. Θα λειτουργήσουμε σαν σκηνικό για τις γιορτές και μετά τι; Θα εκτιναχθούν τα κρούσματα και θα ξανακλείσουμε μέχρι τον Μάρτιο». Η τήρηση αυστηρών περιοριστικών μέτρων για τη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης έπρεπε να τηρείται από όλους και πριν «για να μη φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση» και τώρα αν ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης. «Αλλά δεν θα συμβεί. Παίζουμε με σημαδεμένη τράπουλα. Για κάποιους αυστηρές ποινές και για κάποιους άλλους αφαίρεση άδειας για δύο ημέρες για τα μάτια του κόσμου», λένε. Οσο για το υποχρεωτικό κλείσιμο στις 10 το βράδυ, αναρωτιούνται. «Τι είμαστε; Φαντάροι να χτυπάμε βάρδιες συγκεκριμένες ώρες».
Ολοι πλέον έχουν συνειδητοποιήσει ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή και δηλώνουν έτοιμοι να εφαρμόσουν τα όποια μέτρα. «Αρκεί να είναι για όλους και όχι a la carte. Επίσης, χρειαζόμαστε συγκεκριμένο πλάνο και χρονοδιάγραμμα, γιατί το κόστος για να “ανοιγοκλείσει” ένα εστιατόριο μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το να παραμείνει το ίδιο διάστημα εντελώς κλειστό».
«Για να ανοίξει η “Σπονδή” στις 19 Δεκεμβρίου θα πρέπει να δουλεύουμε 10 μέρες νωρίτερα», λέει ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου, κ. Απόστολος Τραστέλης, ο οποίος και στο προηγούμενο «άνοιγμα» της εστίασης στις αρχές του καλοκαιριού ξόδεψε μία εβδομάδα επιπλέον στην προετοιμασία, επενδύοντας χρήματα για περισσότερη ασφάλεια. «Επίσης, παραγγέλνω προϊόντα από το εξωτερικό. Θα είναι ανοιχτές οι αγορές τότε;».
Οσο περισσότερο το σκέφτεται, ο κατάλογος με τα προβλήματα μακραίνει. «Στις γιορτές λειτουργούμε με ειδικό μενού, κάνουμε περισσότερα έξοδα. Είναι οι μέρες που περιμένεις να κάνεις είσπραξη. Ομως, πώς θα γεμίσει το μαγαζί με τα περιοριστικά μέτρα;». «Το τοπίο είναι πολύ ασαφές και δύσκολο. Δεν υπάρχει η διάθεση να το ξεπεράσουμε που υπήρχε την άνοιξη. Ο κόσμος είναι κουρασμένος, φοβισμένος, δεν ξέρω καν αν θα θέλει να βγει έξω», λέει σχεδόν σαν να ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά στο μυαλό του. «Δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω…».
O ήχος από κουτάλες και κατσαρολικά φθάνει στο ακουστικό μου μόλις ανοίγει η γραμμή. «Τι μαγειρεύετε;» ρωτάω μετά τις απαραίτητες συστάσεις τον Σπύρο Λιάκο, μάγειρα πρωτίστως αλλά και συνιδιοκτήτη των εστιατορίων Base Grill, Travolta και Cookoovaya. «Κρεατόσουπα», απαντά και συμπληρώνει βιαστικά «για το σπίτι βέβαια».
«Περιμένω στωικά»
Αν προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο άνοιγμα; «Εχω σταματήσει να ασχολούμαι με σενάρια. Εχω κάνει τόσα σενάρια από τότε που ξεκίνησε όλο αυτό και όλα ανατράπηκαν. Στο τέλος παλαβώνεις. Αποφάσισα λοιπόν να περιμένω στωικά», αναφέρει, και από τον ήχο που φτάνει στο ακουστικό μου αντιλαμβάνομαι ότι συνεχίζει να ανακατεύει το φαγητό που βράζει στην κατσαρόλα. «Θα ανοίξουμε στις 19;» με ρωτάει ξαφνικά σαν να περιμένει να τον διαβεβαιώσω για την πραγμάτωση του κυβερνητικού σχεδιασμού. «Τι έγινε; Πεθαίνουν τόσοι άνθρωποι, έχουμε τόσα κρούσματα και στις 19 τι θα συμβεί; Θα πει ο μεγαλοδύναμος θα σας δώσω λίγο χώρο παραπάνω λόγω εορτών;». Παραδέχεται ότι όταν επιβλήθηκε η πρώτη καραντίνα θύμωσε γιατί πίστευε ότι τα μέτρα ήταν πιο αυστηρά από ό,τι το μέγεθος του προβλήματος. «Δεν αμφισβήτησα ποτέ την ύπαρξη του ιού αλλά δεν τον έβλεπα δίπλα μου. Τώρα ξέρω: Υπάλληλός μου στο Base Grill, 40 χρόνων, άκαπνος και αθλητής, αρρώστησε τον Σεπτέμβριο και έμεινε 25 ημέρες στο νοσοκομείο. Ακόμα δεν έχει βγει από το σπίτι του. Ενας άλλος είναι ήδη πέντε μέρες στο “Αμαλία Φλέμινγκ” και δεν μπορεί να πάει από το κρεβάτι του στην τουαλέτα. Και άλλος και άλλος… Τι να πω, έχει δυσκολέψει πολύ το πράγμα». Εχει επιλέξει να μην κάνει delivery από το Base Grill γιατί δεν μπορεί να προσφέρει στο σπίτι αυτό που προσφέρει στο μαγαζί. «Δεν είναι πως δεν έχω ανάγκη τα χρήματα. Αλλά δεν θέλω να επιβιώσω καταστρέφοντας ό,τι έχω κάνει έως τώρα στη ζωή μου», αναφέρει.
Καταλαβαίνω ότι το σκέφτεται, γιατί στην άλλη άκρη της γραμμής δεν ακούω σχεδόν τίποτα. «Νομίζω ότι όπως έχουν τα πράγματα καλύτερα να μην ανοίξουμε άμεσα. Μόνο που θα ήθελα να ξέρω αν, για παράδειγμα, θα ξανανοίξουμε τον Μάρτιο. Γιατί τότε είναι καιρός να αρχίσω να ψάχνω δουλειά», λέει ξαφνικά.
«Να κλείνουμε στις 10.00; Αυτό είναι τρομακτικό, θα μας διαλύσει, ειδικά για καταστήματα που δεν είναι σε κεντρικές πιάτσες και δεν λειτουργούν όλη μέρα», τονίζει ο κ. Κώστας Πισιώτης, ιδιοκτήτης των εστιατορίων Nolan και «Προβελέγγιος». «Η άνοιξη θα μας βρει με πολύ λιγότερα καταστήματα εστίασης», καταλήγει.
Ο Δημήτρης Οικονόμου, διευθυντής και μέτοχος του εστιατορίου Aperio, λέει ότι σε αυτή την καραντίνα, αντίθετα με ό,τι έπραξαν την άνοιξη, αποφάσισαν να δίνουν delivery. «Για να μη φύγουμε από την πιάτσα όσο διαρκεί αυτό», εξηγεί, γιατί τα έσοδα είναι πολύ λίγα. Φυσικά και θέλει να ανοίξει το εστιατόριο, λέει χωρίς δισταγμό, αλλά αμέσως μετά συμπληρώνει: «Ποια θα είναι τα μέτρα; Αφού και πριν δεν τηρούνταν από πολλά μαγαζιά. Δεν χρειαζόταν να ψάξεις πολύ, αρκεί να έκανες μια βόλτα και θα έβλεπες ότι ο ένας ήταν πάνω στον άλλο. Από την άλλη όμως, υπάρχουν μαγαζιά που δεν μπορούν να επιβιώσουν αν δεν παρανομήσουν. Αν έχεις ένα χώρο 60 τετραγωνικά δεν έχεις λύση».
Τάνια Γεωργιοπούλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες