Ετοιμη είναι η Ομάδα Διαχείρισης και Οριοθέτησης Συναθροίσεων (ΟΔΟΣ) της ΕΛ.ΑΣ. που θα αποτελείται από περίπου 50 νέους αστυνομικούς με... σφυρίχτρες και θα χωρίζεται σε διμοιρίες των 10-12 ατόμων, θα έχει ειδικές στολές και θα συνδράμει στις συνεννοήσεις (με τους διοργανωτές) για τον περιορισμό και τη χωροθέτηση των διαδηλώσεων, σε υλοποίηση του σχετικού νομοθετήματος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Πρόκειται για μία ομάδα αστυνομικών που θα υποβοηθά τον αξιωματικό - διαμεσολαβητή της ΕΛ.ΑΣ. που ορίζεται με το ίδιο νομοθέτημα για συνεννοήσεις με τους υπευθύνους των κινητοποιήσεων.
Ταυτόχρονα, θα αποτελεί - σύμφωνα με σχετικό έγγραφο που παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ» - την πρώτη «γραμμή άμυνας» σε περιπτώσεις αντίδρασης στις προτροπές των αστυνομικών και επεισοδίων.
Κάθε χρόνο στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιούνται περί τις 1.500 πορείες, ενώ σε όλη τη χώρα καταγράφονται ετησίως 3.000 - 5.000 κινητοποιήσεις, όπου μόνο σε ποσοστό 3% - 5% εξ αυτών υπάρχει συμμετοχή περισσοτέρων από 1.000 ατόμων.
Προ μερικών μηνών (και ύστερα από τουλάχιστον 15 ημιτελείς προσπάθειες την περίοδο 1995 - 2015) ψηφίστηκε το νέο νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα στην ΕΛ.ΑΣ. να περιορίζει σε συγκεκριμένα τμήματα των δρόμων τις συγκεντρώσεις με συμμετοχή μικρού αριθμού πολιτών.
Επιπλέον, στο νομοσχέδιο προβλέπεται να υπάρχει υπεύθυνος των κινητοποιήσεων που θα έρχεται σε συνεννόηση με «σύνδεσμο» - αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. ώστε να υπάρχει προσυνεννόηση για τη διαδρομή που θα ακολουθούν οι συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις κ.ο.κ. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί υπολογίζεται ότι θα είναι περισσότεροι από 30 για όλη την Αττική, από τους οποίους περίπου 10 θα εστιάζουν αποκλειστικά στο κέντρο της Αθήνας. Κατά την πρόσφατη συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στη Βουλή, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι την περίοδο από 1ης Σεπτεμβρίου έως 1ης Οκτωβρίου στην Αθήνα, σε σύνολο 34 συναθροίσεων στις οποίες επιβλήθηκαν περιορισμοί, μόνο σε τέσσερις οι διοργανωτές δεν τήρησαν τα μέτρα.
Ωστόσο, στις σχετικές δοκιμές και ασκήσεις από την ΕΛ.ΑΣ. για τον περιορισμό των πορειών κρίθηκε αναγκαία η δημιουργία της συγκεκριμένης υποβοηθητικής ομάδας.
Η ΟΔΟΣ θα υπάγεται στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. Οπως αναφέρεται στο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. που συντάχθηκε στις 29 Οκτωβρίου θα είναι διακριτή - αυτοτελής ομάδα με αποκλειστικά καθήκοντα τις συναθροίσεις. Θα λειτουργεί ως ενιαία ομάδα με επικεφαλής και αναπληρωτή αυτού, καθώς και ομαδάρχες - διμοιρίτες.
Θα διαχειρίζεται την οριοθέτηση των συναθροίσεων χαμηλής έως και μεσαίας επικινδυνότητας. Επιπρόσθετα, θα λειτουργεί ως η πρώτη «γραμμή άμυνας», υποστηρίζοντας τον αστυνομικό διαμεσολαβητή.
Συμπλοκές
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι εντολές προς τους αστυνομικούς που θα στελεχώνουν την ΟΔΟΣ, καθώς παροτρύνονται να μη συμμετέχουν σε τυχόν συγκρούσεις με διαδηλωτές. Οπως σημειώνεται, «δεν συμπλέκονται και δεν επιχειρούν σώμα με σώμα με τους διαδηλωτές. Αποχωρούν συντεταγμένα και στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού σε περίπτωση επικείμενης επίθεσης ή πρόκλησης επεισοδίων από μέρους των διαδηλωτών ή άλλων συγκεντρωμένων ατόμων.
Η αποχώρησή τους γίνεται κατόπιν εισήγησης του επικεφαλής της ομάδας και εντολής του επικεφαλής των μέτρων τάξης σε ασυρματική επικοινωνία με το Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ».
Ακόμη, προστίθεται ότι οι εν λόγω αστυνομικοί θα φορούν ειδική στολή με σχετικό λογότυπο ενώ θα φέρουν αλεξίσφαιρο γιλέκο, όταν κρίνεται απαραίτητο, kit πρώτων βοηθειών, φακό, σφυρίχτρα, ασύρματο και αντισφυξιογόνα μάσκα.
Υπενθυμίζεται ότι μια ακόμη καινοτομία στη διαχείριση των διαδηλώσεων θα είναι η χρήση από τα ΜΑΤ 20 καμερών υψηλής ευκρίνειας με «αντικραδασμικές» λαβές και έξι αναμεταδότες εικόνας στο επιχειρησιακό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ.
Στόχος της νέας «προσθήκης» είναι η πλήρης καταγραφή των κινήσεων των διμοιριών, αλλά και τυχόν εμπλοκής τους σε επεισόδια με διαδηλωτές. Το οπτικό υλικό θα μπορεί να παρέχεται στις δικαστικές Αρχές σε περίπτωση καταγγελιών για βία από πλευράς των ενστόλων.
Βασίλης Γ. Λαμπρόπουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες