Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Κορωνοϊός: Τι δείχνουν τα λύματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (βίντεο)


Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο πρύτανης ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε στην πορεία της πανδημίας, τονίζοντας κάποια πρώτα θετικά μηνύματα από τις μετρήσεις στα λύματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Δημόπουλος αναφερόμενος στα στοιχεία από τις καθημερινές μετρήσεις του ιού στα λύματα, όπου υπάρχει συγκροτημένη προσπάθεια τόσο από το ΕΚΠΑ όσο και το ΑΠΘ, τόνισε ότι οι ειδικοί επιστήμονες έχουν αναφέρει ότι εδώ και μια εβδομάδα υπάρχει μια μείωση στον αριθμό του ιικού φορτίου.

Πέραν τούτου, σημειώνεται αναστολή αύξησης των κρουσμάτων που καταγράφονται σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς όμως, τόνισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, δεν διαπιστώνεται μείωση κρουσμάτων στον ίδιο βαθμό σε περιφέρειες στην επαρχία, τονίζοντας ότι ίσως εκεί τα μέτρα να μην εφαρμόζονται τόσο σχολαστικά.

Προσέθεσε δε πως οποιαδήποτε μείωση των κρουσμάτων θα έχει «αντανάκλαση» στους νοσηλευόμενους ασθενείς μετά από αρκετές ημέρες ενώ ακόμη περισσότερες μέρες θα χρειαστούν για να φανεί μείωση στον αριθμό των ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής σε ΜΕΘ.

‘Ισως μαλιστα για μερικές μέρες να παρατηρηθεί το παράδοξο φαινόμενο ενώ μειώνονται τα κρούσματα να αυξάνουν οι νοσηλευόμενοι.

Ενθαρρυντικά είναι τα νέα από τα εμβόλια, σημείωσε, και πλέον καλούμαστε να εφαρμόσουμε μέτρα με την προοπτική ότι σε ένα σύντομο και εύλογο χρονικό διάστημα θα έχουμε στη διαθεσή μας όχι μόνο ένα αλλά πιθανώς και τρία εμβόλια.

Όταν έρθει το εμβόλιο, ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει για το υγειονομικό προσωπικό και παράλληλα για τις ευπαθείς, ευάλωτες ομάδες, αναφερόμενος για παράδειγμα στους οίκους ευγηρίας.

Ως προς τις εκτιμήσεις του για την χαλάρωση των μέτρων και την άρση της καραντίνας σημείωσε πως θα είναι απίθανο να επανέλθουμε στις 30 Νοεμβρίου στην προτέρα κατασταση. Θα αξιολογηθεί πάντως αν θα υπάρξουν κάποια στοιχεία που θα επιτρέψουν μια μικρή και σταδιακή άρση κάποιων εκ των περιοριστικών μέτρων. «Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα κρίνουν πότε θα χαλαρώσει η καραντίνα» σημείωσε.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα Πανεπιστήμια επισήμανε ότι επιδίωξη είναι να υπάρξει ρύθμιση για ομάδες τελειόφοιτων φοιτητών προκειμένου να επανέλθουν – πάντα με μετρα προστασίας – και να μπορέσουν να ολοκληρώσουν κλινικές, πρακτική άσκηση, εργαστήρια.

Τέλος σχετικά με εφαρμογές ιχνηλάτησης του ιού μέσω κινητών τηλεφώνων που χρησιμοποιούνται σε χώρες όπως η Κίνα, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, ανέφερε πως είναι πιο δύσκολο να εφαρμοστούν στην Ευρώπη λόγω της θεμελιώδους διαφοράς αντίληψης που υπάρχει σε θέματα προσωπικών δεδομένων σε σύγκριση με τους λαούς της Ασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες