Ενα µεταλλαγµένο στέλεχος του κορονοϊού, µε υψηλότερη µεταδοτικότητα, σαρώνει την Ευρώπη και έχει εξαπλωθεί και στη χώρα µας, σύµφωνα µε τα αποτελέσµατα µελέτης του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης. Το υπολογιστικό µοντέλο που έχει αναπτύξει το εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής δείχνει ότι τις τελευταίες εβδοµάδες καταγράφηκε αύξηση κατά 10% της µεταδοτικότητας του SARS-CoV-2, γεγονός που συνηγορεί στην παρουσία του νέου στελέχους του ιού στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, η οµάδα του καθηγητή ∆ηµοσθένη Σαρηγιάννη, που έχει αναπτύξει το υπολογιστικό εργαλείο διαχείρισης του κινδύνου από την COVID-19, σε συνεργασία µε πανεπιστήµια προηγµένων σπουδών στην Ιταλία, διαπίστωσε ότι από τις αρχές Οκτωβρίου υπήρξε µια αύξηση στη µεταδοτικότητα του ιού, ειδικά στα µεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, η οποία αποδεικνύει την ύπαρξη ενός στελέχους πιο µεταδοτικού.
«Κατανοούµε, λοιπόν, ότι ήταν απολύτως απαραίτητο να ληφθούν τα περιοριστικά µέτρα προκειµένου να αναχαιτιστεί η πορεία του µεταλλαγµένου στελέχους, που σε µικρό χρονικό διάστηµα θα είχε διασπαρεί σε όλη τη χώρα», σχολιάζει ο κ. Σαρηγιάννης.
Πρόκειται για µια µετάλλαξη του ιού που εικάζεται ότι προήλθε από την Ισπανία, έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη και πλέον αφορά την πλειονότητα των νέων κρουσµάτων σε πολλές χώρες.
Το νέο αυτό στέλεχος, που ονοµάζεται 20A.EU1, προήλθε από Ισπανούς αγρότες και εξαπλώθηκε ραγδαία σε µεγάλο µέρος της Ευρώπης, µετά το καλοκαίρι. Μια διεθνής οµάδα επιστηµόνων, που παρακολουθεί τον ιό µέσω των γενετικών του µεταλλάξεων, βρήκε ότι οι τουρίστες που επέστρεψαν από διακοπές στην Ισπανία έπαιξαν βασικό ρόλο στη µετάδοση του ιού σε όλη την Ευρώπη, δηµιουργώντας ερωτήµατα, όπως επισηµαίνουν, σχετικά µε το εάν το δεύτερο κύµα στη Γηραιά Ηπειρο θα µπορούσε να µειωθεί µε βελτιωµένη παρακολούθηση σε αεροδρόµια και άλλους κόµβους µεταφορών.
Παράλληλα, ερευνητικές οµάδες, στις οποίες συµµετέχει και η χώρα µας, εξετάζουν τη συµπεριφορά του µεταλλαγµένου στελέχους του κορωνοϊού για να διαπιστώσουν αν είναι πιο θανατηφόρο ή πιο µολυσµατικό από τα άλλα στελέχη. Ωστόσο, σύµφωνα µε τις πρώτες ενθαρρυντικές εκτιµήσεις, το 20A.EU1 είναι λιγότερο επιθετικό και επικίνδυνο, όµως µένει αυτό να τεκµηριωθεί και επιστηµονικά.
Μέτρα
Η πορεία της πανδηµίας και η εξέλιξή της περιγράφεται αναλυτικά στην τελευταία τεχνική έκθεση της οµάδας του κ. Σαρηγιάννη που βρίσκεται στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, µε βάση τις προβλέψεις της πλατφόρµας CORE, η συµµόρφωση των πολιτών στους όρους του καθολικού lockdown για ένα µήνα θα οδηγήσει σε σηµαντική πτώση του αριθµού κρουσµάτων - στα περίπου 500 ηµερησίως.
Εντούτοις, η πλήρης επαναφορά στην κανονικότητα, µε το άνοιγµα της οικονοµίας, θα συντελέσει σε µια έντονη άνοδο τις επόµενες ηµέρες και σε εκθετική αύξηση των κρουσµάτων µετά τις 25 ∆εκεµβρίου, υποβοηθούµενη και από τις πολύ χαµηλές θερµοκρασίες που ευνοούν την αύξηση της µεταδοτικότητας.
Συνεπώς, τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης, συνιστάται η προοδευτική χαλάρωση των µέτρων, σε συνδυασµό µε την επαναφορά του lockdown τις επόµενες ηµέρες. «Ενα πιθανό σενάριο θα ήταν η επαναφορά του lockdown µετά από 14 ηµέρες, στις οποίες θα είχαµε άνοιγµα των οικονοµικών δραστηριοτήτων µε χρήση µάσκας παντού. Στην περίπτωση αυτή, θα επιτυγχάναµε ανάσχεση του εκθετικού ρυθµού αύξησης, όταν τα κρούσµατα θα ξεπερνούσαν τα 1.000».
Σύµφωνα µε τον κ. Σαρηγιάννη, ως εναλλακτική λύση προτείνεται ένα lockdown διάρκειας 21 ηµερών, ακολουθούµενο από χαλάρωση του καθολικού lockdown για 14 ηµέρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα µπορούσε να γίνει άνοιγµα του λιανεµπορίου, ωστόσο θα έπρεπε να παραµείνει κλειστή η εστίαση.
Στη συνέχεια πρέπει να ακολουθήσει ένα δεύτερο καθολικό lockdown για 14 ηµέρες, πιθανώς συνεχίζοντας την ίδια περιοδική εναλλαγή και επανεκτιµώντας την επιδηµιολογική εικόνα διαρκώς για τους αµέσως επόµενους ψυχρούς µήνες.
Η εφαρµογή ενός τέτοιου σεναρίου παροδικών εναλλασσόµενων lockdowns θα συντελούσε στο να µην ξεπεράσουν τα κρούσµατα τα 1.000 ηµερησίως στις αρχές ∆εκεµβρίου, καθώς και στη συγκράτηση των ηµερήσιων νέων επιβεβαιωµένων κρουσµάτων σε πιο αποδεκτά νούµερα.
Σε αυτή την περίπτωση, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων θα ήταν εφικτή µια σταθεροποίηση στα περίπου 500 κρούσµατα, που θα βοηθούσε, παράλληλα, να µειωθεί η επιβάρυνση των υγειονοµικών δοµών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες