Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Συνέντευξη του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας - Ανέδειξε την κατάσταση με τα δεκάδες κρούσματα στα σούπερ μάρκετ (βίντεο)


Την κατάσταση με τα δεκάδες κρούσματα στα σούπερ μάρκετ ανέδειξε με έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (δείτε το video), τονίζοντας πως «τώρα είναι ώρα να δείξουμε στην κυβέρνηση και τους εργοδότες πως έχουμε δύναμη και δεν θα θυσιαστούμε για τα κέρδη τους».

Πήραμε την πρωτοβουλία για τη σημερινή συνέντευξη θέλοντας να μιλήσουμε με στοιχεία και αριθμούς, να γίνουμε η φωνή των συναδέλφων που «πνίγονται» και ανησυχούν, η φωνή που έρχεται μέσα από εκατοντάδες καθημερινά καταγγελίες, τόνισε η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η οποία έθεσε μία σειρά κρίσιμα ερωτήματα:  

«Τα ταμεία, τα ράφια, τα καλάθια, οι διάδρομοι που συνωστίζονται εκατοντάδες πελάτες, κάθε πότε καθαρίζονται και από ποιους; Υπάρχει μέριμνα να απολυμαίνονται τα καταστήματα συνεχώς και όχι μόνο μετά το κλείσιμό τους; Γίνονται μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ με ευθύνη εργοδοσίας και κράτους προκειμένου να υπάρχει πρόληψη;», είπε και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση, το υπουργείο Εργασίας και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κωφεύουν. Τα πρωτόκολλα υγείας είναι πρώτα και κύρια πρωτόκολλα της εργοδοσίας. Είναι πρωτόκολλα διασποράς του ιού».

Ο Μιλτιάδης Κρητικός, μέλος της διοίκησης του Συλλόγου, εργαζόμενος στον «Σκλαβενίτη», παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για τα κρούσματα σε μια σειρά πόλεις της χώρας και τη διαχείρισή τους από την εργοδοσία.

Ο Νίκος Πάτρας, εργαζόμενος στα «Lidl», αναφέρθηκε στα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων για την προστασία της υγείας τους από την πανδημία, αλλά και απέναντι στην επίθεση στα δικαιώματά τους.  

Να σπάσει το πέπλο σιωπής που έχουν επιβάλει οι εργοδότες

Ολόκληρη η συνέντευξη Τύπου του Συλλόγου έχει ως εξής:

«Πήραμε την πρωτοβουλία για τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, θέλοντας να μιλήσουμε με στοιχεία και αριθμούς, να γίνουμε η φωνή των συναδέλφων που "πνίγονται" και ανησυχούν, η φωνή που έρχεται μέσα από τις εκατοντάδες καθημερινά καταγγελίες. Ακόμα και λίγο πριν τη συνέντευξή μας οι καταγγελίες από συναδέλφους πέφτουν βροχή.

Με τη σημερινή συνέντευξη θέλουμε να συμβάλουμε στην προσπάθεια να σπάσει ένα πέπλο σιωπής που κυριαρχεί στον κλάδο του Εμπορίου και ιδιαίτερα στα super market από κυβέρνηση, εργοδοσία, ελεγκτικούς μηχανισμούς, αλλά και πρόθυμα επιχειρησιακά σωματεία που αποτελούν στην ουσία γραφεία Τύπου των επιχειρήσεων. Όλοι μαζί θέλουν να κρύψουν πίσω από την κουρτίνα των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των υποτιθεμένων covid free, την πραγματική κατάσταση που υπάρχει μέσα στα καταστήματα.

Τις τελευταίες μέρες τα τηλέφωνα των Σωματείων Εμποροϋπαλλήλων στην Αττική, αλλά και σε όλη τη χώρα χτυπούν ασταμάτητα καθώς μετράμε δεκάδες κρούσματα κορονοϊού σε super market, σε αποθήκες και γραφεία. Κρούσματα που αποκρύβονται, αλλά και κρούσματα για τα οποία ακολουθούνται διαδικασίες που δεν έχουν καμία σχέση με τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Στεκόμαστε με ιδιαίτερη ευθύνη και είμαστε προσεκτικοί σε ό,τι καταγγέλλουμε. Εμείς δεν κάνουμε καταγγελίες στον αέρα, δεν ερμηνεύουμε μελέτες, δεν γινόμαστε υγειονομικοί. Πατάμε πάνω σε πραγματικά στοιχεία, σε συγκεκριμένες καταγγελίες, σε πραγματικά γεγονότα. Γνωρίζουμε πως σε συνθήκες πανδημίας το εμπόριο τροφίμων και των αγαθών πρώτης ανάγκης δεν μπορεί να κλείσει. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η κατάσταση πρέπει να είναι ανεξέλεγκτη.

Λόγω της επαφής και του συντονισμού με αντίστοιχα Σωματεία Εμπορίου στο εξωτερικό, εκεί που το πρώτο κύμα της πανδημίας ήταν πιο σφοδρό, έχουμε τη δυνατότητα να μετράμε τα λόγια μας, να μην υπερβάλλουμε, να είμαστε συγκεκριμένοι όσον αφορά τα μέτρα προστασίας της υγείας εργαζομένων και καταναλωτών.

Κάθε εργατική - λαϊκή οικογένεια, κάθε εργαζόμενος από άλλον κλάδο, σχεδόν όλοι μας από την έναρξη της πανδημίας έχουμε μπει μέσα σε καταστήματα super market. Ο καθένας από εμάς έχει δει με τα μάτια του και μπορεί να αντιληφθεί πως στα καταστήματα των super market, αν δεν παρθούν συγκεκριμένα ουσιαστικά και προληπτικά μέτρα, μπορούν να αποτελέσουν μια μεγάλη υγειονομική βόμβα, καθώς καθημερινά εναλλάσσονται εκατοντάδες άνθρωποι, υπάρχουν αμέτρητες επιφάνειες, ράφια, ψυγεία που ο ιός μπορεί να παραμένει ενεργός για ώρες.

Αυτές τις μέρες όλοι παίρνουμε μέτρα προστασίας, στο σπίτι μας, στη δουλειά μας, στις μετακινήσεις μας. Έχουμε το νου μας στους παππούδες και τις γιαγιάδες, στους γονείς μας, στις ευπαθείς ομάδες, στα παιδιά μας. Κυριαρχεί ο αντικειμενικός φόβος, η ανασφάλεια.

Αξίζει ο καθένας μας, ειδικά τώρα που το δεύτερο κύμα της πανδημίας καλπάζει, να αναρωτηθεί για το εξής: Τα ταμεία, τα ράφια, τα καλάθια, οι διάδρομοι όπου συνωστίζονται εκατοντάδες πελάτες, κάθε πότε καθαρίζονται και από ποιους; Υπάρχει μέριμνα για να απολυμαίνονται τα καταστήματα συνεχώς και όχι μόνο μετά το κλείσιμό τους; Η μία και μοναδική στιγμή καθαριότητας που γίνεται στα περισσότερα καταστήματα και συνήθως από εργολαβικά συνεργεία καθαρισμού επαρκεί σαν μέτρο προφύλαξης, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους πελάτες - καταναλωτές; Και το πιο βασικό: Γίνονται μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους στα super market με ευθύνη εργοδοσίας και κράτους προκειμένου να υπάρχει πρόληψη;.

Επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες 

Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα από κρατικό φορέα στη Βρετανία, που δείχνουν πως την τελευταία εβδομάδα και σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας οι χώροι των super market αποτελούν το πιο συνηθισμένο μέρος όπου βρέθηκαν άνθρωποι θετικοί στον κορονοϊό, αποδεικνύουν ότι οι καταγγελίες και οι διεκδικήσεις των εμποροϋπαλλήλων και των σωματείων του Εμπορίου γύρω από τα μέτρα προστασίας της υγείας στους συγκεκριμένους τόπους δουλειάς είναι σωστές και δίκαιες.

Κανείς δεν είπε ότι τα κρούσματα μεταδόθηκαν εκεί! Εμείς όμως λέμε καθαρά το εξής: Αν αποκρύπτονται τα κρούσματα ώστε να μη χαλάσει το προφίλ της επιχείρησης, αν δεν σταματήσει το άθλιο καθεστώς της μετακίνησης υπαλλήλων από κατάστημα σε κατάστημα προκειμένου να παραμείνουν αυτά ανοιχτά, αν η καραντίνα εργαζομένων σε αυτά φιλτράρεται με στόχο να περιοριστεί στο ελάχιστο, τότε τα super market θα είναι βραδυφλεγείς βόμβες στην καρδιά κάθε γειτονιάς, ιδιαίτερα στην περίοδο που ακολουθεί, δηλαδή στην περίοδο των γιορτών ανεξαρτήτως αν έχει ανοίξει συνολικά η αγορά ή αν θα υπάρχει ακόμα lockdown.

Η κυβέρνηση, το υπουργείο Εργασίας και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κωφεύουν. Τα υπομνήματα και οι καταγγελίες για την ανεπάρκεια μέτρων προστασίας της υγείας εργαζομένων και καταναλωτών με συγκεκριμένα στοιχεία που θα πούμε και στη συνέχεια, η ανησυχία των εργαζομένων για την υγεία τους, η έλλειψη μαζικών τεστ στους χώρους δουλειάς συνθέτουν μία άγρια κατάσταση η οποία έχει ως βάση ότι τα πρωτόκολλα υγείας είναι πρώτα και κύρια πρωτόκολλα της εργοδοσίας. Είναι πρωτόκολλα διασποράς του ιού.

Οι καταγγελίες που φτάνουν καθημερινά  στο Σωματείο μας επιβεβαιώνουν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο ότι στα super market οι εργαζόμενοι είναι εκτεθειμένοι χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας για την υγεία τη δική τους, των οικογενειών τους, αλλά και των καταναλωτών.

Αυτό δεν είναι τυχαίο! Οχτώ μήνες τώρα μάταια προσπαθούμε να μάθουμε τι ακριβώς προβλέπεται σύμφωνα με τους επιστήμονες και τους αρμόδιους κρατικούς φορείς  για  χώρους όπως είναι τα καταστήματα και οι αποθήκες των super market, χώροι υψηλού υγειονομικού ενδιαφέροντος όπου απασχολούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι και εξυπηρετούνται χιλιάδες καταναλωτές καθημερινά.

Σίγουρα δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι το μοναδικό μέτρο προστασίας είναι η χρήση μάσκας και η ατομική προστασία που συστήνεται από την εργοδοσία μέχρι και από στελέχη υπουργείων και αρμόδιων ελεγκτικών φορέων. Δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτό που επανειλημμένα έχουμε λάβει ως απάντηση,  ότι δηλαδή "δεν έχουμε σαφείς οδηγίες", ότι "δεν θεωρούνται στενές επαφές οι συνάδελφοι που εργάζονται δίπλα - δίπλα, στο ίδιο πόστο, γιατί φοράνε μάσκα" και άλλα τέτοια παρόμοια. Στην υπαρκτή και άμεση ανάγκη να γίνουν μαζικά τεστ σε όλους τους εργαζόμενους για να διακοπεί η ροή της μετάδοσης σε τμήματα και χώρους δουλειάς που υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα, η συνήθης απάντηση -όχι φυσικά από το σύνολο των επιχειρήσεων- είναι "βάλτε το χέρι στην τσέπη για να τα κάνετε".

Μιλάμε για χώρους κλειστούς, χωρίς παράθυρα, χωρίς καλό εξαερισμό. Αναφερόμαστε σε χώρους που δεν μπορεί να αποκοπεί το ένα τμήμα με το άλλο καθώς είναι ενιαίοι π.χ. αν υπάρχει κρούσμα στο μανάβικο ή στα τυριά, δεν αρκεί η καραντίνα των εργαζομένων μόνο εκεί. Είναι εργαζόμενοι που έχουν κοινό χώρο διαλείμματος, είναι εργαζόμενοι που μπορούν να βρεθούν μέσα στη μέρα σε αρκετά πόστα, γενικά υπάρχει ασταμάτητη κινητικότητα.

Τα πρωτόκολλα του κεφαλαίου

Όλο αυτό το διάστημα με έκπληξη παρατηρούμε ότι ο κάθε εργοδότης στον κλάδο του Εμπορίου κάνει τις ''δικές του'' διαδικασίες, λες και δεν υπάρχουν προβλεπόμενα πρωτόκολλα από το κράτος για αυτές τις περιπτώσεις. ''Ενεργούμε σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ'' είναι η απάντηση που λαμβάνουμε Σωματεία και εργαζόμενοι όταν ρωτάμε τι μέτρα πήραν, πόσα κρούσματα έχουμε, ποιος έκανε την ιχνηλάτηση. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τον αριθμό των συναδέλφων μας που διαπιστώνονται θετικοί στον ιό, την ιχνηλάτηση την κάνει η εργοδοσία και κρίνει ποιοι και πόσοι συνάδελφοι θα βγουν σε προληπτική καραντίνα, οι απολυμάνσεις πραγματοποιούνται πάντα "νύχτα". Η αναπλήρωση των συναδέλφων που βρίσκονται σε καραντίνα γίνεται με μετακινήσεις άλλων από κατάστημα σε κατάστημα και από πόστο σε πόστο.

Τα πρωτόκολλα είναι κατηγοριοποιημένα ανάλογα με την τακτική που επιλέγει ο κάθε εργοδότης ώστε να μη διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία της επιχείρησης.

Ιδού κάποιες χαρακτηριστικές διαδικασίες που εφαρμόζουν οι εργοδότες σούπερ μάρκετ, αλλά και συνολικά στον κλάδο του Εμπορίου:

Πρωτόκολλο 1: ''Δεν ξέρω, δεν είδα, δεν άκουσα''. Αποκρύπτουν για μέρες την ύπαρξη κρουσμάτων και η ζωή συνεχίζεται χωρίς υγειονομικά μέτρα, σε βάρος των εργαζομένων και των καταναλωτών!

Πρωτόκολλο 2: ''Ένας ίσον κανένας''. Ενημερώνουν τους εργαζόμενους για το κρούσμα ανά 2άδες-3άδες "για να μη γίνει σούσουρο" και το μόνο μέτρο που παίρνεται είναι να μπει σε καραντίνα για 14 μέρες το κρούσμα, ενώ οι υπόλοιποι εργαζόμενοι συνεχίζουν κανονικά μέσα στο κατάστημα.

Πρωτόκολλο 3: ''Στο κατάστημά μας δεν κολλάει''. Ενώ γίνεται γνωστό το κρούσμα, οι εργοδότες δεν κάνουν τίποτα!

Πρωτόκολλο 4: ''Ανοσία της αγέλης στην εταιρεία μας''. Με γνωστό το κρούσμα, όλοι οι εργαζόμενοι του καταστήματος κάνουν το τεστ και μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα στο συγκεκριμένο κατάστημα εργάζονται συνάδελφοι από άλλα καταστήματα! («My Market» Μεταξουργείο, «Lidl» Περιστέρι).

Η στάση της εργοδοσίας δημιουργεί μεγάλη ανησυχία στους εργαζόμενους, γι' αυτό και υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες παρά την προσπάθεια να θάβονται κρούσματα και προβλήματα.

Επειδή, λοιπόν, σε όλες τις περιπτώσεις η απάντηση της κάθε εργοδοσίας ήταν καρμπόν, δηλαδή πως «εφαρμόζουμε όλα όσα προβλέπονται από τον ΕΟΔΥ», το Σωματείο μας πριν ακόμα ενταθεί το 2ο κύμα της πανδημίας, απευθύνθηκε στους πλέον αρμόδιους ώστε να ενημερωθεί για το τι πραγματικά ισχύει. Σε όλες τις περιπτώσεις αναφέραμε τις συγκεκριμένες καταγγελίες που έγιναν στο Σωματείο και τον σκοπό του τηλεφωνήματός μας.

Πρώτα απευθυνθήκαμε στον ΕΟΔΥ. Η απάντηση ήταν ότι εκεί είναι γιατροί και θα έπρεπε να απευθυνθούμε στην Πολιτική Προστασία και στο υπουργείο Εργασίας αφού το ζήτημα είναι εργασιακό. Στην επιμονή μας να ενημερώσουν τι ακριβώς ισχύει, τη στιγμή μάλιστα που τους επικαλούνται οι εργοδότες μάς παρέπεμψαν στο τμήμα ιχνηλάτησης και το τηλέφωνο των γιατρών.

Στη συνέχεια απευθυνθήκαμε στο Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ), όπου και μας παρέπεμψαν στην τμηματάρχη της υπηρεσίας. Αφού ενημερώσαμε πως έχουμε απευθυνθεί και στον ΕΟΔΥ, φτάσαμε σε ένα από τα βασικά ερωτήματα που απασχολούν συνολικά τους εργαζόμενους, δηλαδή "τι ισχύει σε περίπτωση κρούσματος μέσα σε έναν εργασιακό χώρο".

Ενώ περιμέναμε να δοθεί σαφής απάντηση από τη συγκεκριμένη υπηρεσία, το συμπέρασμα που από κοινού καταλήξαμε είναι ότι δεν υπάρχει σαφής οδηγία και ξεκάθαρη διαδικασία και γι’ αυτό ο κάθε εργοδότης κάνει ό,τι θέλει!

Τέλος, απευθυνθήκαμε στο Τμήμα Ιχνηλάτησης του ΕΟΔΥ, μήπως και μάθουμε κάτι πιο συγκεκριμένο. Ύστερα από πολλές προσπάθειες καταφέραμε να μιλήσουμε με έναν υπεύθυνο από το Τμήμα Ιχνηλάτησης Πολιτικής Προστασίας.  Η απάντηση που τελικά μας δόθηκε είναι ότι σε περίπτωση κρούσματος:

  • Το κρούσμα μπαίνει σε καραντίνα για 14 ημέρες.

  • Οι στενές επαφές του κρούσματος μπαίνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες ανεξάρτητα από την πραγματοποίηση ή όχι του τεστ.

  • Στο κατάστημα πρέπει να γίνεται απολύμανση που να πιστοποιείται.

Στην προφανή ερώτηση του Σωματείου ''ποιες νοούνται ως στενές επαφές'', η απάντηση που πήραμε είναι ότι ''δεν νοούνται ως στενές επαφές οι συνάδελφοι που φοράνε μάσκα και τηρούν τα μέτρα προστασίας, άσχετα αν εργάζονται στον ίδιο χώρο ή σε πόστο που εργάζεται το κρούσμα''! Το ίδιο ισχύει και με τους καταναλωτές.

Μας τονίστηκε, ότι πέραν όλων των άλλων (ΜΑΠ, υγειονομικά πρωτόκολλα κλπ.) αυτό που είναι πρωτεύον είναι η ατομική προστασία, οι εργαζόμενοι και οι καταναλωτές να τηρούν τα μέτρα!

Δεκάδες κρούσματα σε σούπερ μάρκετ

Όλη αυτή η θολή κατάσταση έχει οδηγήσει στη σημερινή εικόνα να μετράμε δεκάδες κρούσματα σε super market, ενδεχομένως σε πολλαπλάσια καθώς ούτε μαζικά τεστ γίνονται ούτε η πραγματική εικόνα δίνεται, σε χώρους που είναι ο πιο πολυσύχναστοι πλέον για κάθε εργατική - λαϊκή οικογένεια.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα των τελευταίων μόνο ημερών και χωρίς φυσικά όλα να γίνονται γνωστά, είναι:

  • "ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ": Άλιμος 11 κρούσματα, Μαρούσι - "Avenue" 5, Γαλάτσι (Ελευθερίου Βενιζελου) 6, Καισαριανής 3, Ν. Σμύρνη 3, Χαλκηδόνα 7, Σεβαστουπόλεως 7, Κεντρικά (μόνο σε ένα τμήμα) 2.

  • "ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ": Μαρούσι 3, Σταμάτα 4, Λαμπρινή 3, Βριλήσσια, Μελίσσια 1, Πατήσια 11, Παγκράτι 1 (Σπύρου Μερκούρη) και σε άλλα καταστήματα με την εργοδοσία να μη διαψεύδει, αλλά και μην επιβεβαιώνει την ύπαρξη κρουσμάτων! Να φτάνει στο σημείο να λέει σε εκπροσώπους του Σωματείου "δεν φταίμε εμείς αν πάνε στις πλατείες και κολλάνε".

  • "Mασούτης" Αγ. Παρασκευής, τουλάχιστον 4 κρούσματα.

  • "My Market": ΝΣμύρνη 1, ΑγΠαρασκευή 1.

  • "Γαλαξίας": Μενίδι 2 κρούσματα, με τους συναδέλφους να μας καταγγέλλουν ότι κρούσματα υπάρχουν και σε άλλα καταστήματα αλλά δεν τα λένε.

  • "ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ" - αποθήκες 7 κρούσματα.

  • "LIDL": Περιστέρι (Τζων Κέννεντυ), Περιστέρι (Κηφισού), Αμπελόκηποι, Ελαιώνας, Ελληνικό, Πατήσια 1 κρούσμα.

Έχει μεγάλη αξία και θέλουμε να επισημανθεί το εξής: Υπάρχουν εργαζόμενοι από όλες τις επιχειρήσεις που αναφέρθηκαν, αλλά και από επιχειρήσεις που δεν αναφέρθηκαν που έκαναν το τεστ ατομικά, με δικά τους έξοδα και βγήκε θετικό. Αυτός ο κόσμος, που δεν είναι 1-2, μας ζήτησε να ειπωθεί το συγκεκριμένο ως γεγονός, αλλά να μην καταγράφει το κατάστημα γιατί φοβούνται ότι θα φωτογραφηθούν από τις επιχειρήσεις.

Το παραπάνω αίτημα των συναδέλφων το σεβόμαστε, αλλά παράλληλα μας οργίζει, διότι αποτυπώνεται η ανοιχτή τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς. Και μέσα από αυτή τη συνέντευξη λέμε ότι δεν θα το αφήσουμε έτσι. Όπως δεν αφήσαμε να περάσει η πρακτική των επιχειρήσεων που καλούσαν τους εργαζόμενους να υπογράψουν χαρτί που το αποτέλεσμα του τεστ θα πήγαινε απευθείας στην επιχείρηση.

Από τη Θεσσαλονίκη, που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα της πανδημίας, συνάδελφοι μέσω των Σωματείων τους επικοινώνησαν μαζί μας και μας ζήτησαν να πούμε τα πιο εξόφθαλμα στοιχεία.

Στον "Σκλαβενίτη" υπάρχουν 70 περίπου καταγεγραμμένα κρούσματα από τον Αύγουστο ως σήμερα. Έγινε προσπάθεια για απόκρυψη σε πολλές περιπτώσεις. Με τις παρεμβάσεις του επιχειρησιακού σωματείου "Σκλαβενίτη" Β. Ελλάδας έγιναν σε κάποια καταστήματα επαναλαμβανόμενα τεστ που απέδειξαν το προφανές... δηλαδή πως ''κολλάει'' και μεταξύ των τμημάτων στα σούπερ μάρκετ π.χ. 6 κρούσματα στο αεροδρόμιο Μακεδονία με διαφορά 3-4 ημερών το ένα από το άλλο, άλλα 6 πρόσφατα στον Βαρδάρη. Η εταιρεία κάνει rapid test και διώχνει από τη δουλειά μόνο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και 1-2 εργαζόμενους από το τμήμα τους.

Στον "Μασούτη" έκλεισε κατάστημα στην Κατερίνη, αλλά και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης λόγω πολλών κρουσμάτων.

Στα "Lidl" είχαμε τουλάχιστον 2 γνωστά κρούσματα στην αποθήκη, σε έναν χώρο με πάρα πολλούς εργαζόμενους. Δεν πραγματοποιήθηκε ουσιαστική απολύμανση στον χώρο, ενώ παράλληλα αρνούνται τη διενέργεια μαζικών τεστ. Όπου κάνουν τεστ οι εργαζόμενοι ατομικά, αρνούνται να τα καλύψουν. Κάνουν επίθεση στους εργαζόμενους που ζητούν να παρθούν μέτρα στον χώρο.

Στον ΑΒ υπάρχουν αυτές τις μέρες πάνω από 20 κρούσματα, αλλά η εικόνα είναι πολύ χειρότερη. Χαρακτηριστικά, σε κατάστημα έγινε απόκρυψη για μια βδομάδα επιβεβαιωμένου κρούσματος ενός νέου συναδέλφου. Στην καταγγελία του Σωματείου, η απάντηση ήταν πως με βάση τον ΕΟΔΥ ενημέρωση γίνεται μόνο στις «στενές επαφές», που όπως είπαμε παραπάνω στενές επαφές λογίζονται οι συνάδελφοι που δεν φοράνε μάσκα και δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας. Δηλαδή κοροϊδευόμαστε και τα συμπεράσματα δικά σας...

Στην Πάτρα, η κατάσταση είναι το ίδιο άσχημη. Κάτω από μυστικότητα δεν ανακοινώνονται κρούσματα. Σε πολλές περιπτώσεις όπου διενεργούνται τεστ γίνονται από ιδιωτικές εταιρείες και τα αποτελέσματα δεν δίνονται στους ίδιους τους εργαζόμενους (όπως έγινε στον "Σκλαβενίτη"). Αυτή τη βδομάδα μόνο υπάρχουν κρούσματα σε 2 καταστήματα "Lidl" (4 κρούσματα), ενώ την προηγούμενη εβδομάδα υπήρχαν αρκετά κρούσματα σε "Σκλαβενίτη", "ΜΕΤΡΟ", "Ανδρικόπουλο". Στον ΑΒ υπάρχουν 4 κρούσματα. Στα περισσότερα σούπερ μάρκετ οι βάρδιες συνεχίσανε κανονικά πριν καν γίνουν τεστ, αλλά και πριν γίνουν απολυμάνσεις. Επαναληπτικά τεστ δεν έχουν γίνει παρά μόνο σε μεμονωμένες περιπτώσεις.

Το κλαδικό Σωματείο στο Ηράκλειο της Κρήτης μας ενημέρωσε χθες για κρούσμα στον "Χαλκιαδάκη" για το οποίο η εταιρεία δεν μπήκε καν στον κόπο να τηλεφωνήσει στον ΕΟΔΥ. Απολύμανση έγινε "το βράδυ" χωρίς αποδεικτικά υγειονομικών προδιαγραφών απολύμανσης, ενώ δεν έκαναν τεστ οι εργαζόμενοι του καταστήματος, δεν κοινοποιήθηκε κάτι ώστε να ενημερωθούν οι πελάτες που ήρθαν σε επαφή. Σε άλλο κατάστημα με επιβεβαιωμένο κρούσμα στα ταμεία η απολύμανση έγινε "το βράδυ" χωρίς αποδεικτικά υγειονομικών προδιαγραφών απολύμανσης, ενώ τεστ έκαναν μονάχα οι εργαζόμενες στα ταμεία.

Στα Γιάννενα, ενώ υπάρχουν κρούσματα και οι εργαζόμενοι διεκδικούν μέτρα προστασίας, η απάντηση, από το κράτος και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς που έχει απλώσει, είναι να γίνεται προσαγωγή συνδικαλιστών, να τους ρωτάνε αν είναι εκλεγμένοι, να κόβουν πρόστιμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες βρέθηκε κρούσμα σε κατάστημα "Μy market" από εργαζόμενους που είχαν μετακινηθεί λόγω των κρουσμάτων από το "Μετρό".

Για να μην μακρηγορούμε, ίδια είναι η κατάσταση σε κάθε περιοχή. Καταγγελίες για κρούσματα υπάρχουν τις τελευταίες μέρες από το Αγρίνιο, από τη Μυτιλήνη, που δείχνουν ότι η κατάσταση έχει φύγει εκτός ελέγχου. Η εργοδοσία μόνο όταν γίνεται αντιληπτό το κρούσμα και βγαίνει προς τα έξω προσπαθεί να πάρει μέτρα.

Σε όλες τις αλυσίδες super market η εργοδοσία έχει δώσει αυστηρές συστάσεις στο διευθυντικό μηχανισμό της να μη βγαίνει τίποτα έξω από το κατάστημα και εκβιαστικά το ίδιο συστήνουν και στους εργαζόμενους σε περίπτωση κρούσματος.

Π.χ. πριν ένα μήνα περίπου στο υπερμάρκετ "ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ" στη Ν. Χαλκηδόνα την ιχνηλάτηση την έκανε ο διευθυντής του καταστήματος και έθεσε σε καραντίνα όσους αυτός έκρινε! Αυτό δήλωσε σαν το πλέον φυσιολογικό πράγμα σε εκπροσώπους του Σωματείου. Κι ενώ αυτό έγινε μέρα Σάββατο και υπήρχε η δυνατότητα το κατάστημα να παραμείνει κλειστό προκειμένου να γίνει καθολική απολύμανση, η εργοδοσία αποφάσισε να καλέσει εργαζόμενους την Κυριακή για να γεμίσουν τα ράφια. Η ταυτόχρονη παρουσία κλιμακίου εσωτερικού ελέγχου για το αν τηρούνται τα μέτρα πρόληψης, μόνο υποψία μπορεί να προκαλέσει για ενδεχόμενη επίρριψη ευθυνών στο προσωπικό του καταστήματος. Τα ίδια συνέβαιναν εκείνες τις μέρες και σε δεκάδες άλλα καταστήματα του ομίλου όπως Σεβαστουπόλεως, Χαλάνδρι, Λυκόβρυση, Ψυχικό, Εξάρχεια κ.α.

Στο κατάστημα του ΑΒ στο Μαρούσι ενώ είχαν επιβεβαιωθεί 3 κρούσματα, η ενημέρωση γινόταν επιλεκτικά και με τη σύσταση να μη βγει "προς τα έξω τίποτα"! Συνέχισε να λειτουργεί κανονικά το κατάστημα και τα τεστ έγιναν ανάλογα με τις επαφές που είχε ο κάθε εργαζόμενος. Αντίστοιχη τακτική ακολουθήθηκε και σε άλλα καταστήματα  του ομίλου, όπως Μελίσσια και κέντρο.

Οι διεκδικήσεις

Ως Σωματείο και με βάση την συνολική πείρα που έρχεται από τα καταστήματα και τον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων, εστιάζουμε στις εξής πλευρές:

  • Τα test στους χώρους των super market πρέπει να είναι μαζικά, επαναλαμβανόμενα, δωρεάν σε όλους τους εργαζόμενους.

  • Οι μετακινήσεις εργαζομένων σε αυτή τη φάση από κατάστημα σε κατάστημα, προκειμένου να εξασφαλίζεται το άνοιγμα καταστήματος που υπάρχουν καταγεγραμμένα θετικά κρούσματα, είναι επικίνδυνη καθώς αν δεν υπάρχουν συνεχή και επαναλαμβανόμενα τεστ, η ανάμειξη του προσωπικού συμβάλλει στη διασπορά του ιού.

  • Η καθαριότητα πρέπει να είναι συνεχής καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Οι απολυμάνσεις στα καταστήματα, στις αποθήκες και στα γραφεία που εντοπίζονται θετικά κρούσματα πρέπει να γίνονται με τις προδιαγραφές των πρωτοκόλλων υγείας και όχι ψευτοκαθαρισμοί.

  • Πρέπει να υπάρχει άμεση ενημέρωση όλων των συναδέλφων σε περίπτωση κρούσματος. Τα αποτελέσματα των τεστ Covid-19 που πραγματοποιούνται από διάφορα διαγνωστικά εργαστήρια να παραδίδονται άμεσα, επίσημα και γραπτά στους ίδιους τους εργαζόμενους.

  • Να δοθεί τώρα άδεια σε όλους τους συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με πλήρη μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη.

  • Να τηρείται αυστηρά ο αριθμός πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο. Να γίνεται πραγματικός έλεγχος με βάση τα τετραγωνικά μέτρα και όχι αλχημείες.

Για όλα τα παραπάνω δεν περιμέναμε έρευνες από τη Βρετανία ούτε να γίνει θέμα στην καθημερινή ενημέρωση το λοιμωξιολόγων. Έχουμε απευθυνθεί δύο φορές με υπομνήματα σε υπουργείο Εργασίας, Υγείας, Προστασίας του Πολίτη, στο ΚΕΠΕΚ, στον ΕΟΔΥ δίνοντας συγκεκριμένα στοιχεία και ζητώντας:

  • Να πάρουν θέση και να προβούν  άμεσα σε ελέγχους τόσο για την εξασφάλιση των μέτρων υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στα super market όσο και για την εξασφάλιση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων τους. 

  • Άμεσα να οριστεί συνάντηση με τους υπουργούς Εργασίας, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη για να παρουσιάσουμε συγκεκριμένα τα στοιχεία.

Όποια μέτρα μέχρι σήμερα έχουν παρθεί, ξεκινώντας από το πρώτο κύμα την άνοιξη, είναι αποτέλεσμα της συλλογικής διεκδίκησης και δράσης μέσα από τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, αλλά και άλλα κλαδικά σωματεία σε όλη τη χώρα που δίνουν μάχη για να γίνουν πράξη  τα αιτήματα των εργαζομένων, να απαντηθούν με συγκεκριμένα μέτρα οι ανησυχίες τους. 

Ζήτημα ζωής και θανάτου η συμμετοχή στην απεργία

Οι ήρωες εργαζόμενοι των σούπερ μάρκετ χόρτασαν από μεγαλοστομίες. Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, η εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά το δοκούν από την εργοδοσία και τα ελλιπή μέτρα προστασίας συνοδεύονται με μια άνευ προηγούμενου επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι στα super market  μαζί με όλους τους κινδύνους για την υγεία τους ταυτόχρονα  αντιμετωπίζουν κόψιμο των ρεπό, υπερωριακή απασχόληση, αλλαγή βαρδιών, συνεχείς μετακινήσεις από κατάστημα σε κατάστημα. Έτσι αντιμετωπίζει η εργοδοσία την απουσία προσωπικού λόγω καραντίνας καθώς και την αναμενόμενη αύξηση του όγκου εργασίας καταργώντας στην πράξη το 8ωρο, την 5ήμερη εργασία πολύ πριν τα νομοθετήσει η κυβέρνηση και λιώνοντας κυριολεκτικά τους εργαζόμενους στη δουλειά και όσους κατά τύχη έως τώρα δεν έχουν νοσήσει. Αυτή την περίοδο οι αξιολογήσεις, οι επιπλήξεις, οι απολύσεις λύνουν και δένουν.

Παράλληλα έχουν να αντιμετωπίσουν τη συνολική κυβερνητική επίθεση, την επέκταση της κυριακάτικης εργασίας, τη 10ωρη απασχόληση, τις απλήρωτες υπερωρίες που νομοθετεί η κυβέρνηση. Έχουν να αντιμετωπίσουν την κρατική καταστολή, το χτύπημα στη συλλογική τους δράση. Βλέπετε, η κυβέρνηση έχει επιλέξει αυτήν την περίοδο για να φέρνει μέτρα. Όταν είναι να φέρει αντεργατικά μέτρα, ξεχνάει τις ευαισθησίες της για την πανδημία που τις θυμάται μόνο όταν είναι να διαδηλώσουν οι εργαζόμενοι τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας.

Όλο αυτό το διάστημα οι συνάδελφοί μας στα super market εργάζονται με αυτοθυσία, για να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές και να μη λείψει τίποτα από κανένα λαϊκό σπίτι. Όμως και αυτοί οι εργαζόμενοι έχουν ζωή, έχουν οικογένειες, έχουν τις ίδιες φοβίες, τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες ανάγκες που έχουμε όλοι μας. Δεν σκοπεύουν να αφήσουν τη ζωή τους να παίζεται κορόνα - γράμματα, δεν θα πάνε σαν πρόβατα στη σφαγή!

Σήμερα ζητούν την αλληλεγγύη μας, να κατανοήσουμε τις αγωνίες τους, να στηρίξουμε τα αιτήματά τους για την προστασία της υγείας τους  και των οικογενειών τους.

Τώρα είναι η ώρα να ακουστεί δυνατά η φωνή τους! Να παρθούν μέτρα για την προστασία της  υγείας,  των δικαιωμάτων,  της ζωής μας. Τώρα είναι ώρα να δείξουμε στην κυβέρνηση και τους εργοδότες πως έχουμε δύναμη και δεν θα θυσιαστούμε για τα κέρδη τους.

Να πάρουν απάντηση στα σχέδια που ετοιμάζουν για τις ανατροπές του αιώνα στα εργασιακά μας δικαιώματα. Στις 26 του Νοέμβρη να δώσουμε όλοι το "παρών" στην απεργία.

Απαιτούμε ΤΩΡΑ, έστω και την ύστατη στιγμή:

  • Να επιταχθούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς. Να ανοίξουν τα νοσοκομεία που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια.

  • Άμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων, με νοσηλευτικό προσωπικό. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών στην Υγεία. Άμεση ενίσχυση με μέσα ατομικής προστασίας, για να μη νοσήσουν, με υλικά και υποδομές για να πολεμήσουν. Ένταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ.

  • Μαζικά επαναλαμβανόμενα test δωρεάν σε όλους τους εργαζόμενους των super marketRapid test έξω από μεγάλα super market.

  • Άμεση ενημέρωση των συναδέλφων σε περίπτωση κρούσματος. Τα αποτελέσματα των τεστ Covid-19 που πραγματοποιούνται από διάφορα διαγνωστικά εργαστήρια να παραδίδονται άμεσα, επίσημα και γραπτά στους ίδιους τους εργαζόμενους.

  • Τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους των καταστημάτων, των γραφείων και των αποθηκών με βάση τα πρωτόκολλα υγείας. Να σταματήσει το αίσχος των "ψευτοκαθαρισμών".

  • Να δοθεί τώρα άδεια σε όλους τους συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με πλήρη μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη.

  • Άμεση μετακίνηση των εργαζομένων που το επιθυμούν σε κατάστημα πλησίον της κατοικίας τους για την αποφυγή χρήσης των ΜΜΜ.

  • Να τηρείται αυστηρά ο αριθμός πελατών ανά τ.μ.

  • Γιατρός εργασίας σε κάθε κατάστημα.

  • Πολλαπλασιασμός των δρομολογίων στα ΜΜΜ, για να μειωθεί και η πληρότητα ανά δρομολόγιο.

  • Σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα. Καμία απώλεια εισοδήματος. Καμία απόλυση.

  • Μετατροπή όλων των συμβάσεων μερικής σε πλήρους απασχόλησης.

  • Να θεωρηθούν άκυρες οι απολύσεις που έγιναν και όλες οι αρνητικές μεταβολές στους εργαζόμενους.

  • Το δώρο Χριστουγέννων να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του. Καμιά απόλυση, καμιά περικοπή εργασιακών δικαιωμάτων. Οι εργαζόμενοι να δώσουν μάχη για το δικαίωμά τους.

  • Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση, να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Καμία διακοπή σύνδεσης.

  • Αναστολή πληρωμών για τους εργαζόμενους προς Δημόσιο, τράπεζες, ΔΕΚΟ, αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων. Κούρεμα και διαγραφή χρεών σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες.

Δυναμώνουμε τον αγώνα μας για την υπεράσπιση της υγείας μας και των δικαιωμάτων μας».

https://www.902.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες