Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται ο σύζυγος της 27χρονης γυναίκας από το Αφγανιστάν η οποία βρέθηκε νεκρή στη δομή φιλοξενίας της Ριτσώνας, όπου διέμεναν και οι δύο μαζί με τα τρία παιδιά τους, 5 μηνών, 2 και 4 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο θάνατος της γυναίκας οφείλεται σε παθολογικά αίτια. Φέρεται να έχασε τις αισθήσεις της τα ξημερώματα της Τετάρτης ύστερα από ανακοπή καρδιάς και διακομίστηκε στο γενικό νοσοκομείο Χαλκίδας όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Επιβεβαιώνεται πως η 27χρονη Μανιζά, όπως λεγόταν η άτυχη πρόσφυγας από το Αφγανιστάν, βρέθηκε μετά τον θάνατό της θετική στον κορωνοϊό, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να έχουν ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία ιχνηλάτησης. Εως χθες το απόγευμα δεν είχαν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα του τεστ που έκαναν τα μέλη της οικογένειάς της. Δεν είναι, ωστόσο, σαφές εάν ο θάνατός της σχετίζεται ευθέως με τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν είχε παραπονεθεί για κάποιο σύμπτωμα σχετιζόμενο με την COVID-19, ωστόσο θα χρειαστεί νέα εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ήταν ασυμπτωματική. Η οικογένεια πάντως έχει ήδη υποβάλει αίτημα στις Αρχές για τη μεταφορά της σορού στο Αφγανιστάν, χωρίς να έχει γίνει προς το παρόν δεκτό. Οπως επισημαίνει το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, στην Αθήνα δεν υπάρχει νεκροταφείο για τους μουσουλμάνους (το μόνο μουσουλμανικό κοιμητήριο βρίσκεται στη Θράκη). Η οργάνωση βρίσκεται σε συνεννόηση και επικοινωνία με τους φίλους της οικογένειας, αλλά και με την κοινότητα Αφγανών Προσφύγων και Μεταναστών, προκειμένου να γίνει η συλλογή των απαραίτητων πόρων για τη μεταφορά της σορού.
Ο σύζυγος της Μανιζά προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει τρόπο να μεταφερθεί η γυναίκα του σε κατάλληλο για τη θρησκεία τους χώρο, όπου θα ταφεί με σεβασμό.
Μέχρι σήμερα, συχνό είναι το φαινόμενο οι σοροί μουσουλμάνων που χάνουν τη ζωή τους στη χώρα μας να παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νεκροτομεία, αφού δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα μεταφοράς τους ούτε έως τη Θράκη.
«Η αδυναμία ταφής των μουσουλμάνων είναι ένα θέμα το οποίο αφορά, όχι μόνο την Αθήνα, αλλά το σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Η πολιτεία πρέπει να ακούσει το πρόβλημα και να αναλάβει θεσμική πρωτοβουλία», αναφέρει το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες