Οι 30 Τούρκοι αποβιβάζονται από το σκάφος «Nemo» στο Κατάκολο. Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, οι 20 είναι αστυνομικοί, οπαδοί του Γκιουλέν, ενώ οι άλλοι 10 δηλώνουν κουρδικής καταγωγής με διασυνδέσεις με το PKK (φωτ. Giannis Spyrounis/ilialive.gr via A.P.). Γράφει ο Γιάννης Σουλιώτης Γνωστοί στις ελληνικές αρχές είναι οι 30 Τούρκοι επιβάτες του σκάφους «Nemo», που κρατούνται από την Τρίτη στο Κατάκολο. Τον Σεπτέμβριο είχαν εντοπιστεί από το Λιμενικό ανοικτά της Γαύδου, εν πλω από την Τουρκία προς την Ιταλία. Πρόκειται για άτομα που, όπως υποστηρίζουν, διώκονται από το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στους περισσότερους, μάλιστα, οι ελληνικές αρχές είχαν προ διμήνου χορηγήσει υπηρεσιακό σημείωμα, δυνάμει του οποίου μπορούσαν να κινούνται ελεύθερα στην Ελλάδα, όχι όμως και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Γι’ αυτό, άλλωστε, αποπειράθηκαν για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες να ταξιδέψουν λαθραίως στην Ιταλία.
Στο αλιευτικό εκτός από τους Τούρκους αντικαθεστωτικούς επέβαιναν ακόμη μετανάστες από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, συνολικά 65 άτομα. Απέπλευσαν τα ξημερώματα της Τρίτης από ακτή της Δυτικής Ελλάδας με πλήρωμα δύο Ουκρανούς ναυτικούς. Προορισμός τους και αυτή τη φορά ήταν η Ιταλία.
Νωρίς το πρωί της ίδιας ημέρας και ενώ έπλεαν νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, το αλιευτικό παρουσίασε μηχανική βλάβη και αναγκάστηκαν να εκπέμψουν σήμα κινδύνου. Σε βοήθεια έσπευσαν στελέχη του Λιμενικού με δύο σκάφη. Οδήγησαν τους αλλοδαπούς στο Κατάκολο για περαιτέρω έρευνα.
Καθώς, μάλιστα, μεταξύ των διασωθέντων υπήρχαν Τούρκοι υπήκοοι, στη διερεύνηση της υπόθεσης πήραν μέρος υπάλληλοι της ΕΥΠ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στον τοπικό Τύπο, οι 20 Τούρκοι είναι αστυνομικοί, οπαδοί του αυτοεξόριστου ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ενώ οι υπόλοιποι 10 δήλωσαν κουρδικής καταγωγής με διασυνδέσεις με την αυτονομιστική οργάνωση PKK.
Κουρδικής καταγωγής Τούρκος δημοσιογράφος, ο οποίος επέβαινε στο αλιευτικό, δήλωσε στο ilialive.gr: «Μακάρι να μπορούσα να φτάσω στον Καναδά, αλλά δεν γίνεται. Εχω αφήσει πίσω τους δικούς μου ανθρώπους και ξέρω ότι δεν μπορώ να επιστρέψω ξανά για να τους δω. Εάν μείνω στην Τουρκία θα καταλήξω στη φυλακή».
Στο επίκεντρο της έρευνας των διωκτικών αρχών βρίσκεται αλλοδαπός που φέρεται να οργάνωσε την απόπειρα μεταφοράς τους από την Ελλάδα στην Ιταλία.
Στον Κολωνό
Αστυνομικοί, διωκόμενοι από το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσαν και οι δύο από τους τρεις Τούρκους που συνελήφθησαν το βράδυ της Τετάρτης στον Κολωνό. Υποβλήθηκαν σε τυχαίο έλεγχο από δικυκλιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., στους οποίους έδειξαν ελληνικές ταυτότητες.
Οι αστυνομικοί δεν ήταν δύσκολο να διαπιστώσουν την πλαστότητα των εγγράφων καθώς, μεταξύ άλλων, η ταυτότητα ενός απ’ αυτούς είχε στοιχεία «Θανάσης Βέγγος». Οδηγήθηκαν στα γραφεία της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, όπου υποβλήθηκαν σε ανάκριση.
Εκεί, οι δύο έδειξαν στους αστυνομικούς τις γνήσιες αστυνομικές τους ταυτότητες, ενώ ο τρίτος συλληφθείς προέκυψε ότι εργαζόταν ως δάσκαλος. Δήλωσαν και αυτοί μέλη του κινήματος των γκιουλενιστών. Συνελήφθησαν και χθες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα. Θα παραμείνουν κρατούμενοι έως ότου, εκτός απροόπτου, καταθέσουν αίτημα για χορήγηση ασύλου. Σημειώνεται ότι το 2017 1.826 Τούρκοι είχαν ζητήσει άσυλο στη χώρα, ενώ το 2018 ο αριθμός τους εκτινάχθηκε στις 4.836.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες