Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

Στη Μάνδρα οι μνήμες δεν σβήνουν: Πόσα άλλαξαν μέσα σε 3 χρόνια; - Μιλούν κάτοικοι και δήμαρχος (φωτο & βίντεο)


του Κώστα Τέο 
Ήταν 15 Νοεμβρίου του 2017, όταν η Ελλάδα θρηνούσε για τα θύματα της φονικής καταιγίδας στη Μάνδρα. Κανείς δεν φανταζόταν ότι η καταιγίδα που ξεκίνησε το ξημέρωμα στη Δυτική Αττική θα εξελισσόταν σε μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες.

Τρία χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία το enikos.gr επικοινώνησε με τον δήμαρχο Μάνδρας-Ειδυλλίας, Χρήστο Στάθη και κατοίκους της περιοχής για να μας μιλήσουν για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα και όσα άλλαξαν.

Η Μάνδρα, η Νέα Πέραμος, η Μαγούλα και η Ελευσίνα ήταν οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, με περιουσίες να χάνονται κάτω από τα ορμητικά νερά και 24 συνάνθρωποί μας να χάνουν τη ζωή τους. Κατά τη διάρκεια της σφοδρής βροχόπτωσης κατεγράφησαν ύψη βροχής έως και 200 mm σε διάστημα τριών ωρών και έως 300 mm σε διάστημα 13 ωρών – όταν η μέση ετήσια τιμή βροχόπτωσης στην Αθήνα είναι τα 390 mm.


Η πρώτη νεκρή αναφέρθηκε γύρω στις 10 το πρωί. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η γυναίκα είχε εγκλωβιστεί στο σπίτι της επί της οδού Κοροπούλη και Πλάτωνος στη Μάνδρα Αττικής. 

Λίγα λεπτά αργότερα οι νεκροί άγγιζαν τους 10. Ένας ηλικιωμένος βρέθηκε πνιγμένος στο πλημμυρισμένο σπίτι του στην οδό Αγαμέμνονος. Αργότερα, άλλος ένας άνδρας ηλικίας περίπου 65 ετών, εντοπίστηκε νεκρός σε προαύλιο χώρο, στην οδό Λεωνίδα Στάμου. 

Η Πυροσβεστική, λίγα λεπτά αργότερα, έκανε γνωστό ότι ένας άνδρας ηλικίας περίπου 50 ετών εντοπίστηκε στο 2ο προς 3ο χλμ. της παλιάς εθνικής οδού Μάνδρας - Θηβών. Το πέμπτο θύμα, ήταν μία ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία βρέθηκε νεκρή, στο δρόμο, επί της οδού Αίαντος, στη Μάνδρα. 

Άλλοι τέσσερις άνθρωποι χάθηκαν από τα ορμητικά νερά. Την ίδια ώρα, τέσσερις άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο Θριάσιο νοσοκομείο με συμπτώματα υποθερμίας. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι περιοχές Μάνδρας, Νέας Περάμου και Μαγούλας, έπειτα από πρόταση της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής.

Και σελίδες στην τραγωδία της Μάνδρας συνεχίζονταν να γράφονται, με την τελευταία πράξη της να εξελίσσεται στο Θριάσιο νοσοκομείο όπου συγγενείς των αγνοουμένων κατέφθαναν εκεί προκειμένου να μάθουν εάν ανάμεσα στις σορούς, βρίσκονταν οι αγαπημένοι τους.

Ο Γιώργος Μακαρούνας ήταν πατέρας ενός παιδιού 3,5 ετών, κάτοικος Ελευσίνας με καταγωγή από την Κάλυμνο. Χάθηκε την ώρα που οδηγούσε το φορτηγό του. Προσπάθησε να βγει από το όχημά του, όμως, παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά. Δευτερόλεπτα πριν, είχε επικοινωνήσει με τη μητέρα του. «Μαμά, φοβάμαι… πνιγόμαστε», ήταν τα τελευταία του λόγια…

Η επόμενη μέρα - Τι άλλαξε από τότε

Έχουν περάσει, λοιπόν, τρία χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία και το enikos.gr επικοινώνησε με τον δήμαρχο Μάνδρας-Ειδυλλίας, Χρήστο Στάθη και κατοίκους της περιοχής για να διαπιστώσει τι έχει αλλάξει από τότε. Αν η Μάνδρα γύρισε σελίδα χωρίς να ξεχνά και να σβήνει από τις μνήμες της τι είχε συμβεί την 15η Νοεμβρίου του 2017.

«Η πόλη μας έχει γυρίσει σελίδα χωρίς να έχει ξεχάσει το γεγονός και να μην τιμά τα θύματα της τραγωδίας», δήλωσε στο enikos.gr ο δήμαρχος. «Δεν κλαίμε, όμως, πάνω από το χυμένο γάλα. Προσπαθούμε να θωρακίσουμε τον Δήμο και να τον κάνουμε έναν από τους ασφαλέστερους στη χώρα, αλλά και στην Ευρώπη», συμπλήρωσε ο κ. Στάθης για να αναφερθεί στις πράξεις, στα έργα. 

«Επί της θητείας της νέας διοίκησης στον Δήμο ολοκληρώθηκαν τα αντιπλημμυρικά έργα και δεν σταματάμε εδώ, δεν εφησυχάζουμε. Έχουμε εκπονήσει μελέτη για έργα ορεινής υδρονομίας, ενώ σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο Αθηνών τοποθετήσαμε σύστημα τριών υδρομετεωρολογικών σταθμών που συλλέγει μετρήσεις βροχόπτωσης και κάθε 10 με 15 λεπτά μετρά την ταχύτητα της βροχόπτωσης».

Ο κ. Στάθης, όμως, δεν έμεινε μόνο σ' αυτά. Αναφέρθηκε στη συνεργασία που έχει με τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη προσπαθώντας να επιλύσουν τα θέματα της περιοχής. «Η συνεργασία μας με την Περιφέρεια είναι εξαιρετική. Ο κ. Πατούλης έχει σκύψει πάνω από το πρόβλημα και προσπαθεί να κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα στον Δήμο μας», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση του enikos.gr, αν πιστεύει ότι έπειτα από τρία χρόνια έχει επανέλθει το χαμόγελο στους κατοίκους της περιοχής, ο κ. Στάθης επισήμανε: «Οι κάτοικοι, κατ' αρχήν, δεν ξεχνούν και τιμούν τους ανθρώπους που χάθηκαν. Ταυτόχρονα, όμως, όχι μόνο επανήλθε, αλλά πλέον περισσεύει το χαμόγελο. Ο Δήμος προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις για τη ψυχική ανάταση των συμπολιτών μας σε έναν τόσο όμορφο δήμο με μοναδικές ομορφιές που φθάνουν σχεδόν ως τη Θήβα. 

Στον οικισμό του Πόρτο Γερμενό διασώζονται τα τείχη των αρχαίων Αιγοσθενών, σημαντικό λιμάνι και οχυρό προς τον Κορινθιακό κόλπο όπου λατρευόταν ο μάντης και θεραπευτής Μελάμπους. Στις Ερυθρές περιλαμβάνεται η Γαργαφία – Κρήνη όπου όπως λέγεται έπαιρνε το μπάνιο της η Θεά Αφροδίτη καθώς και οι εννέα παραδοσιακές εκκλησίες της περιοχής από τις οποίες ξεχωρίζουν ο Άγιος Κωνσταντίνος, η Αγία Τριάδα και η Αγία Παρασκευή με τις πολύ παλιές εικονογραφίες τοίχου που διαθέτουν. 

Στην ευρύτερη περιφέρεια του χωριού υπάρχουν έντεκα γραφικά και ιστορικά ερημοκλήσια, όπως ο Προφήτης Ηλίας χτίσμα του 13ου αιώνα. Ενώ στην Οινόη διασώζεται μέρος από την ιστορική «Φρυκτωρία». Σύμφωνα με το έργο του Αισχύλου «Αγαμέμνων», η άλωση της Τροίας μεταδόθηκε στις Μυκήνες με συνθηματικές φωτιές που άναψαν τη νύκτα στις κορυφές οκτώ βουνών μεταξύ των οποίων και του «Κιθαιρώνα» της Οινόης. 

Η «Φρυκτωρία» ήταν ένα σύστημα οπτικής επικοινωνίας για τη μετάδοση σημάτων με την αυξομείωση της φωτιάς τη νύκτα και των χρωμάτων του καπνού την ημέρα. Χρησιμοποιήθηκε από τον 5ο π.Χ. αιώνα. μέχρι το 1850 μ.Χ. για την μετάδοση πληροφοριών από χώρα σε χώρα. Οι άνθρωποι που μετέδιδαν τα μηνύματα ονομάζονταν «Φρυκτωροί» και ήταν τοποθετημένοι σε κορυφές βουνών».

Τι λένε οι κάτοικοι για την επόμενη μέρα

Το μεγάλο ενδιαφέρον, όμως, επικεντρώνεται στο τι λένε στο enikos.gr οι κάτοικοι της περιοχής για την επόμενη μέρα. Το σπίτι της Ελένης Αργυρίου υπέστη σοβαρότατες ζημιές από τη θεομηνία. Σε κακοκαιρίες, όπως αυτή της 15ης Νοεμβρίου «είμαι η πρώτη που πνίγομαι, διότι όλο το νερό μαζεύεται στο σπίτι μου», δήλωσε.

«Ανήκω στην κατηγορία των χαμηλόμισθων και μετά τις καταστροφές δεν μπορούσα πολλά πράγματα να τα αντικαταστήσω, όμως με βοήθεια της Εκκλησίας, κατοίκων της περιοχής και του Δήμου ξεπεράστηκαν αρκετοί σκόπελοι. Όλο το δημοτικό συμβούλιο ανεξαρτήτως παράταξης και κόμματος προσπαθεί να κάνει το καλύτερο. Προσπαθούν να βοηθούν τους κατοίκους με όσες δυνάμεις έχουν. 

Υπάρχουν, βέβαια, και προβλήματα που λόγω της Πολεοδομίας δεν μπορούν να λυθούν. Ταυτόχρονα πολλά προβλήματα λόγω της γραφειοκρατίας με συγκεκριμένες προσπάθειες ξεπεράστηκαν», είπε ακόμη η κα. Αργυρίου, η οποία σε ερώτηση αν ξαναζεί στο μυαλό της τα όσα συνέβησαν την 15η Νοεμβρίου του 2017 ήταν ξεκάθαρη. «Δεν γίνεται να ξεχάσεις τις εικόνες και τα θύματα αυτής της κακοκαιρίας, αλλά με τη βοήθεια των συμπολιτών μας προχωράμε μπροστά».

Τη δική της άποψη κατέθεσε στο enikos.gr και η Ματίνα Αντωνίου. «Έχουμε γυρίσει σελίδα χωρίς να ξεχνάμε τι είχε συμβεί στην πόλη μας πριν από τρία χρόνια», δήλωσε η κάτοικος της περιοχής.

Όσο για το αν ξυπνούν αναμνήσεις από την 15η Νοεμβρίου η κα. Αντωνίου επικαλέστηκε την πρόσφατη θεομηνία και τις καταστροφές στην Εύβοια. «Όταν έβλεπα στην τηλεόραση τι γινόταν στην Εύβοια με την κακοκαιρία, θυμόμουν τα δικά μας», είπε χαρακτηριστικά.

«Με τη βοήθεια τοπικών φορέων η πόλη ξαναζεί. Όλο το δημοτικό συμβούλιο χωρίς κόντρες προσπαθεί να επαναφέρει την κανονικότητα. Η Μάνδρα αρχίζει να πατά ξανά στα πόδια της».

https://www.enikos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες