Άρωμα σκανδάλου που θυμίζει το πολύπαθο Γηροκομείο Αθηνών αναδίδεται από το Άσυλο Ανιάτων (AA). Πόρισμα-καταπέλτης ορκωτού ελεγκτή λογιστή που έκανε φύλλο και φτερό τα οικονομικά του ιδρύματος κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας και το οποίο αποκαλύπτει κατ’ αποκλειστικότητα σήμερα το Documento φέρνει στο φως στοιχεία που κατακεραυνώνουν τη διοίκηση του ΑΑ για την πρόκληση πιθανής ζημίας εκατομμυρίων ευρώ στο ταμείο του.
Μεγάλο κεφάλαιο του πορίσματος εξετάζει τις σκοτεινές μπίζνες με ακίνητα-φιλέτα, υπόθεση την οποία είχε αποκαλύψει το Documento τον Δεκέμβριο του 2019. Οπως καταγράφεται, βρέθηκαν ακίνητα που πουλήθηκαν δίχως διαγωνισμό, αποφέροντας έτσι λιγότερα έσοδα απ’ ό,τι θα έπρεπε, ακίνητα που πουλήθηκαν χαμηλότερα της αντικειμενικής τους αξίας και άλλα που πουλήθηκαν ενώ έφερναν μέσω των μηνιαίων μισθωμάτων την αναγκαία ρευστότητα στο ΑΑ.
Πράξη που, σύμφωνα με τον ελεγκτή, θα επαναφέρει το πρόβλημα ρευστότητας το οποίο, όπως καταγγέλλουν στην εφημερίδα έγκυρες πηγές με άμεση γνώση της κατάστασης, επικαλείται κάθε φορά η διοίκηση για να προχωρήσει σε πωλήσεις ακινήτων-φιλέτα. Αυτό επιβεβαιώνει και ο ίδιος ο ελεγκτής αναφερόμενος στη μη προσπάθεια της διοίκησης να βρει άλλη λύση για να αντιμετωπίσει την ταμειακή αδυναμία. Το πόρισμα βρίσκεται ήδη στα χέρια του αρμόδιου εισαγγελέα και το επόμενο διάστημα αναμένονται εξελίξεις.
Καυτά ευρήματα
Φως στις αμφιλεγόμενες πτυχές του τρόπου με τον οποίο διαχειρίστηκε τα οικονομικά στο ΑΑ η διοίκηση του σωματείου επί προεδρίας Ιωάννας Ηλιάδη ρίχνει το πόρισμα που κατέθεσε στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Αθηνών ο ειδικός πραγματογνώμονας που ξεσκόνισε τα οικονομικά τεφτέρια του ΝΠΙΔ για την περίοδο 1.1.2015 έως 30.6.2019. Η πολύμηνη έρευνα έβγαλε «λαβράκια» παρά τα σημαντικά εμπόδια που έβαλε στον δρόμο του ελεγκτή το ΑΑ, αποφεύγοντας να του παραδώσει όλα τα στοιχεία που ζήτησε.
Στο πολυσέλιδο πόρισμα καταγράφονται συνολικά 16 κύρια συμπεράσματα, εκ των οποίων ξεχωρίζουν αυτά που αναφέρονται στις πωλήσεις ακινήτων-φιλέτα και στα μισθώματα.
Σύμφωνα με τον ελεγκτή:
* Πραγματοποιήθηκαν πωλήσεις ακινήτων χωρίς ουσιαστικά διαγωνιστική διαδικασία, οι οποίες πιθανολογείται βάσιμα ότι απέφεραν μειωμένο ποσό στο ΑΑ σε σχέση με αυτό που θα μπορούσε να εισπραχθεί.
* Διαπιστώθηκαν ανακολουθίες στο σύνολο των διαδικασιών πώλησης ακινήτων.
* Ρευστοποιήθηκαν ακίνητα με σημαντικές ετήσιες ταμειακές ροές, το οποίο μακροπρόθεσμα θα επαναφέρει το πρόβλημα ρευστότητας του ΑΑ.
* Καταγράφηκε η μίσθωση ακινήτων κάτω από την αγοραία αξία.
* Λόγω επιβολής φόρων και προστίμων υπήρξε ταμειακή αδυναμία, η οποία αντιμετωπίστηκε μόνο με αποφάσεις για ρευστοποίηση ακίνητης περιουσίας χωρίς να εξεταστεί άλλη λύση, π.χ. δανειοδότηση.
* Δεν προκύπτει να πραγματοποιούνται από το ΑΑ άμεσες ενέργειες διεκδίκησης και διασφάλισης των απαιτήσεών του, απορρέουσες από οποιαδήποτε έννομη σχέση.
Βάζοντας στο μικροσκόπιό του όλες τις πωλήσεις ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν κατά το εξεταζόμενο διάστημα, ο ελεγκτής εντόπισε ζημία άνω των 5 εκατ. ευρώ καθώς αρκετά ακίνητα πουλήθηκαν χαμηλότερα της αντικειμενικής τους αξίας. Πηγές από το Ασυλο Ανιάτων καταγγέλλουν στην εφημερίδα την τακτική παγώματος των μισθωμάτων που ακολουθεί η διοίκηση και αποτελεί, όπως αναφέρουν, στρατηγική της προέδρου Ι. Ηλιάδη. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν, η επιτροπή μισθώσεων έχει πρακτικά ακυρωθεί, με δεκάδες αγανακτισμένους υποψήφιους ενοικιαστές να βλέπουν να στοιβάζονται οι αιτήσεις τους η μία πάνω στην άλλη.
Το πόρισμα έρχεται να επιβεβαιώσει τις παραπάνω καταγγελίες αποδεικνύοντας την ύπαρξη μιας κατάστασης που διαιωνίζεται εδώ και χρόνια δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο. Οταν το ΑΑ δεν νοικιάζει ακίνητα δεν εισρέουν χρήματα για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες. Αποτέλεσμα; Η έλλειψη της αναγκαίας ρευστότητας χρησιμοποιείται ως πάτημα ώστε να πωληθούν όσο όσο και με συνοπτικές διαδικασίες ακίνητα-φιλέτα.
Τα ακίνητα στη Λυκούργου και την Κυδαθηναίων
Από τον πίνακα που εμπεριέχεται στο πόρισμα ξεχωρίζουν δύο πωλήσεις ακινήτων-φιλέτα στην καρδιά της Αθήνας που έγιναν το 2018. Πρόκειται για ένα ξενοδοχείο και τέσσερα καταστήματα στη διασταύρωση των οδών Κυδαθηναίων 16 και Αγγέλου Γέροντα στην Πλάκα και για ένα ακίνητο στην οδό Λυκούργου και Σωκράτους στην Ομόνοια. Είναι τα ίδια ακίνητα που αποκάλυψε το Documento ότι πουλήθηκαν πολύ χαμηλότερα της αντικειμενικής τους αξίας. Οπως σημειώνει ο πραγματογνώμονας, η ζημία μόνο από τις δύο αυτές περιπτώσεις προσεγγίζει τα 4,3 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, ως προς το ακίνητο στη Λυκούργου και Σωκράτους ο ελεγκτής αναφέρει ότι δεν πραγματοποιήθηκε διαγωνιστική διαδικασία και ότι αγοράστηκε από εταιρεία που ιδρύθηκε λίγες ημέρες πριν από την αγορά αν και υπήρχε μεγαλύτερη σε ύψος προσφορά από άλλη εταιρεία. Τη μη περαιτέρω εξέταση της εν λόγω προσφοράς είχαν προτείνει άμισθοι σύμβουλοι του ΑΑ. Ενας εξ αυτών ήταν ταυτόχρονα υπεύθυνος της εταιρείας που είχε αποτιμήσει χαμηλότερα την τιμή πώλησης του ακινήτου στην οποία τελικώς στηρίχτηκε η πώληση του «φιλέτου».
Ομως ο ελεγκτής «καίει» την εν λόγω αποτίμηση, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι δεν έγινε καλή καταγραφή των πραγματικών τιμών στην περιοχή, δεν εξετάστηκε η περίπτωση αλλαγής χρήσης και η εκτίμηση έγινε το 2018 ενώ η αυτοψία στο ακίνητο το 2016. Εν τω μεταξύ το ΑΑ πλήρωσε στο τέλος και έξοδα (π.χ. ρύθμιση αυθαιρεσιών, ΕΝΦΙΑ κ.ά.), αν και στην προσφορά της αγοράστριας εταιρείας προβλεπόταν ότι θα τα πλήρωνε εκείνη. Και αυτή η πώληση έγινε «υπό την πίεση των αυξημένων υποχρεώσεων προς το δημόσιο».
Οσον αφορά το ακίνητο στην Κυδαθηναίων, ο ελεγκτής συμπερασματικά αναφέρει ότι δεν έγινε διαγωνιστική διαδικασία, το πρόσωπο που εκτίμησε την αγοραία αξία 2,7 εκατ. ευρώ και την αξία άμεσης διάθεσης 2,1 εκατ. ευρώ είχε υποβάλει άλλη προσφορά για πελάτη του με οψιόν αγοράς ποσού 3,7 εκατ. ευρώ. Το τίμημα της πώλησης ανήλθε στο 56,37% της αντικειμενικής αξίας. Η πώληση έγινε και εδώ υπό πίεση αποπληρωμών υποχρεώσεων. Τα έσοδα που είχε από τα ενοίκια του ακινήτου το ΑΑ ήταν πολύ χαμηλότερα της αγοραίας αξίας τους. Δεν υποβλήθηκαν στο ΔΣ οι λοιπές προσφορές για εκποίηση του ακινήτου.
«Καίει» τη διοίκηση
Ο ελεγκτής εξετάζοντας εν συνόλω τον τρόπο λειτουργίας του ΑΑ τοποθετεί στο κάδρο των ευθυνών τη διοίκηση.
Εντοπίζει συγκεκριμένα:
* Οργανωτικά το σύνολο των διαδικασιών αρχίζει και ολοκληρώνεται εντός του ΔΣ, χωρίς να υπάρχει η οργανωτική δομή που να τεκμηριώνει άμεσα τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις και πραγματοποιούνται οι αναθέσεις, καθώς και πλήρης τεκμηρίωση της παρακολούθησης και ελέγχου του τελικού παραδοτέου.
* Το ΔΣ αντιμετωπίζει το ΑΑ και το Ιδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων (ΙΠΧΠ) ως ενιαίο σύνολο.
* Υφίστανται σημαντικές ανακολουθίες στον τρόπο λειτουργίας και στο έργο που επιτέλεσε η ελεγκτική επιτροπή κατά το εξεταζόμενο διάστημα.
* Προκύπτει ότι συστήνονται και λειτουργούν επιτροπές άναρχα και χωρίς αποτύπωση του ρόλου τους και του έργου τους.
* Υφίστανται σοβαρές ανακολουθίες ως προς τη διαχείριση των απαιτήσεων του ΑΑ, με εμφανιζόμενη αδυναμία άμεσης είσπραξής τους, οι οποίες θα πρέπει να εξεταστεί εάν έχουν και διαχειριστικές διαστάσεις.
* Διαπιστώθηκαν λάθη στην τήρηση των παγίων και αναντιστοιχία των δημοσιοποιημένων λογιστικών πολιτικών στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις με την πραγματικότητα.
* Στο σύνολο του ισοζυγίου υφίστανται λογαριασμοί οι οποίοι θα πρέπει να εκκαθαριστούν.
* Πραγματοποιούνται λανθασμένες εγγραφές περιορισμένου αριθμού, οι οποίες όμως δεν διορθώνονται μέχρι το τέλος της χρήσης, υποδηλώνοντας ελλιπή εποπτεία.
Βάσει όλων αυτών των πράξεων ή και παραλείψεων, όπως καταλήγει ο πραγματογνώμονας, είναι πιθανόν να έχει ανοίξει «τρύπα» στα οικονομικά του ΑΑ.
Ολοι μια παρέα
Άτομα που γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τα τεκταινόμενα στο ΑΑ καταγγέλλουν ότι η περίπτωσή του θυμίζει σε πολλά το πολύπαθο Γηροκομείο Αθηνών. Και αυτό το φιλανθρωπικό σωματείο φαίνεται να έχει παρεκτραπεί από τους αγαθούς σκοπούς την ίδια στιγμή που μαστίζεται από νεποτισμό. Φαίνεται να έχει σχηματιστεί ένας στενός κύκλος συγγενών, φίλων και γνωστών ο οποίος μακροημερεύει γύρω από την πρόεδρο Ι. Ηλιάδη.
Σύμφωνα με όσα λέγονται στο ΑΑ, πρόκειται για ισχυρή προσωπικότητα που κυριαρχεί στο ίδρυμα έχοντας καταφέρει να ελέγξει πλήρως τις εγγραφές νέων μελών. Οπως τονίζουν στο Documento έγκυρες πηγές, ελέγχει την πλειοψηφία της γενικής συνέλευσης έχοντας προβεί σε διαδοχικές διαγραφές και προχωρήσει σε εγγραφές μελών του περιβάλλοντός της (π.χ. συγγενείς, φίλοι και γνωστοί). Τις καταγγελίες αυτές έρχεται εμμέσως να επιβεβαιώσει και ο ελεγκτής, που μεταξύ άλλων αναφέρει στο πόρισμά του ότι ένα από τα στοιχεία που ζήτησε και δεν του εστάλησαν ήταν το φυσικό μητρώο μελών του σωματείου.
Ανάμεσα στα μέλη του ΔΣ βρίσκεται και πρόσωπο που διετέλεσε πρόεδρος της εταιρείας ορκωτών λογιστών η οποία μέχρι και σήμερα διενεργεί τους τακτικούς λογιστικούς ελέγχους στο ΑΑ. Πρόκειται για το γνωστό φαινόμενο της περιστρεφόμενης πόρτας. Δηλαδή ο μέχρι πρότινος ελεγκτής, που είχε επισημάνει μάλιστα σε παλαιότερες εκθέσεις του τον κίνδυνο να μπει λουκέτο στο ΑΑ παρά την τεράστια περιουσία του, μεταπηδά στον φορέα που ήλεγχε, κρατώντας φυσικά το κύρος, την ισχύ, τις γνώσεις και τις σχέσεις που είχε αναπτύξει λόγω της θέσεώς του.
Ερωτηθείσα από το Documento για τα ευρήματα του πορίσματος η πρόεδρος του Ασύλου Ι. Ηλιάδη έκανε την εξής δήλωση: «Αυτήν τη στιγμή πρέπει να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει το έργο της. Θα δηλώσω ό,τι είναι να δηλώσω όσον αφορά το πόρισμα στον ανακριτή όταν με καλέσει. Γενικότερα έχω να σας πω, όμως, ότι όλα στηρίζονται σε αβάσιμες καταγγελίες για τις οποίες επιφυλάσσεται το ΔΣ του Ασύλου Ανιάτων μετά την απόφαση της Δικαιοσύνης να στραφεί και κατά αυτών που τις έχουν υποβάλει. Και για ιδιοτελείς λόγους χρησιμοποιούν και διασύρουν συκοφαντικά το Ασυλο Ανιάτων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες