Δεν έχουν σκοπό να αφήσουν τίποτα όρθιο. Είναι κατά των εργαζομένων. Ετοιμάζουν νομοσχέδιο με το οποίο θέλουν να καταργήσουν ό,τι έχει απομείνει στα εργασιακά δικαιώματα κι έχουν στόχο να ποινικοποιήσουν, επί της ουσίας, τον συνδικαλισμό στους χώρους δουλειάς.
Συγκεκριμένα, σε νομοσχέδιο που καταρτίζει η κυβέρνηση προβλέπονται, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω μέτρα, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων»:
«1.Θα υπάρξει ειδική μέριμνα, όπως ισχύει σήμερα, για τις επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας, όπου η προκήρυξη απεργίας επηρεάζει τη λειτουργία του κράτους και του συνόλου των πολιτών. Προκειμένου να αποφευχθεί η επίταξη, θα θεσμοθετηθεί η λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών με προσωπικό ασφαλείας, για το οποίο υπεύθυνο θα είναι το ίδιο το συνδικάτο. Στο σχέδιο νόμου θα προβλέπεται συγκεκριμένος αριθμός εργαζομένων που θα πρέπει να εργαστούν ως προσωπικό ασφαλείας, οι οποίοι θα γνωστοποιούνται στην επιχείρηση.
2. Σε περίπτωση που δεν τηρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας των συνδικάτων, θα υπάρχουν ποινές, ενώ για παράνομες και καταχρηστικές απεργίες εξετάζεται το ενδεχόμενο διεκδίκησης από τον εργοδότη αποζημίωσης.
3. Αλλάζουν τα όρια προστασίας των συνδικαλιστών για την απόλυσή τους μετά τη λήξη της θητείας, ενώ μειώνεται ο αριθμός των μελών της διοίκησης που προστατεύονται με βάση τον αριθμό των μελών της οργάνωσης.
4.Μειώνονται οι μέρες αδικαιολόγητης απουσίας συνδικαλιστών από την εργασία τους, από 7 ημέρες που είναι σήμερα. Στους όρους δεν συμπεριλαμβάνεται η άσκηση των καθηκόντων τους, ενώ στους όρους απόλυσης θα συμπεριληφθεί η περίπτωση να υπάρχει ποινικό αδίκημα ή η υποβολή μήνυσης. Ακόμη εξετάζεται στους λόγους απόλυσης των συνδικαλιστών να συμπεριληφθεί το ενδεχόμενο να εμποδίζουν την απασχόληση εργαζομένων που δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση.
5. Για τη λήψη απεργιακής κινητοποίησης θα ισχύει, όπως και σήμερα, η 24ωρη προηγουμένως ενημέρωση του εργοδότη με την πλήρη καταγραφή όλων των αιτημάτων των εργαζομένων.
6. Η νέα διάταξη για ηλεκτρονική ψηφοφορία για την πραγματοποίηση απεργίας θα εφαρμοστεί σε συνδυασμό με την ισχύουσα διάταξη που προβλέπει την παρουσία του 50% των οικονομικά ενεργών μελών της πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης στη γενική συνέλευση, ώστε να τεκμαίρεται απαρτία και να λαμβάνεται έγκυρη απόφαση για απεργία.
7 . Ο εργοδότης θα είναι υποχρεωμένος να παρέχει στο σωματείο – συνδικαλιστική οργάνωση διαδικτυακό τόπο στον οποίο θα έχουν πρόσβαση οι εργαζόμενοι της επιχείρησης προκειμένου να ενημερώνονται για τις αποφάσεις και τις ανακοινώσεις. Με αυτό τον τρόπο δεν θα είναι απαραίτητο να υπάρχει πίνακας ανακοινώσεων.
Στις άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
- ΟΚΤΑΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Ο εργοδότης θα μπορεί σε συνεννόηση με τον εργαζόμενο να αναπροσαρμόζει το ωράριο του εργαζομένου, ενώ εξετάζεται να υπάρχει δυνατότητα αναπροσαρμογής του ημερήσιου χρόνου εργασίας χωρίς όμως να μειώνεται το συνολικό πλήθος των κανονικών ωρών εργασίας ανά εβδομάδα. Για παράδειγμα, θα μπορούσε ένας εργαζόμενος, αντί για το διάστημα 8 π.μ. – 4 μ.μ. κάθε μέρα ανά εβδομάδα να εργάζεται 9 π.μ. – 5 μ.μ. είτε καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, είτε για κάποιες μέρες της εβδομάδας. Η όποια παρέμβαση θα στηριχθεί στη βάση της ελευθερίας του εργαζομένου να αποφασίζει τον επιπλέον χρόνο που επιθυμεί να εργαστεί.
- ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ: Οι ώρες που καλύπτουν το συμβατικό ωράριο εργασίας, το 8ωρο, λαμβάνονται ως υπερωρίες και θα καλύπτονται με αντίστοιχη μείωση ωραρίου σε άλλη εργάσιμη ημέρα, με ρεπό ή πρόσθετη άδεια, κατόπιν αιτήματος του εργαζομένου ή του εργοδότη. Το εν λόγω σενάριο προβλέπει οι ώρες που μπορεί να πραγματοποιούνται ως υπερεργασία να μπορούν να καλύπτονται και με χρόνο μέσω «συμψηφισμού» με ρεπό, έξτρα άδεια ή μικρότερο ωράριο σε άλλες εργάσιμες ημέρες. Το ανώτατο όριο υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων, προκειμένου για εργαζόμενους σε βιομηχανικές, βιοτεχνικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες, έχει καθοριστεί στις 48 ώρες ανά 6μηνο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες