Αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων σταθερά αυξανόμενος, που όλο και συχνότερα ξεπερνούν τα 400, με επίκεντρο την Αττική, αλλά και με διασπορά σε σχεδόν όλη την επικράτεια είναι τα χαρακτηριστικά της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, όπως αυτή εξελίσσεται το τελευταίο δεκαήμερο. Χθες ανακοινώθηκαν 407 κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 56 συνδέονται με γνωστές συρροές και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Καταγράφηκαν επιπλέον τέσσερις θάνατοι ασθενών (424 συνολικά θάνατοι λόγω COVID-19 στην Ελλάδα), ενώ 88 ασθενείς νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.
Στην Αττική εντοπίστηκαν σχεδόν τα μισά κρούσματα (194), ενώ σε εξέλιξη είναι η επιδημία σε Ιωάννινα (26 κρούσματα χθες), Αχαΐα (11) και Κοζάνη (29).
Σημειώνεται ότι χθες εντοπίστηκαν κρούσματα σε 36 περιφερειακές ενότητας της χώρας, αριθμός ιδιαίτερα μεγάλος που θυμίζει Αύγουστο, όταν όμως ήταν σε μεγάλη κινητικότητα ο πληθυσμός λόγω διακοπών. Από την Πολιτική Προστασία ανακοινώθηκαν αυξημένα μέτρα και υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για τις περιφερειακές ενότητες Ιωαννίνων και Κοζάνης.
Παράλληλα, αυξάνεται και ο αριθμός των επαγγελματιών υγείας (γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό) που εντοπίζονται θετικοί στον κορωνοϊό. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, από τις αρχές Αυγούστου έως σήμερα, έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό 300 υγειονομικοί (800 από την αρχή της πανδημίας), ενώ χθες ο αριθμός των γιατρών και νοσηλευτών που ήταν σε αναρρωτική άδεια λόγω COVID-19 ανέρχονταν σε 130.
Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, «η διασπορά του ιού στα Ιωάννινα και τη Δυτική Ελλάδα είναι μεγάλη, κάτι που φαίνεται και από τους νοσούντες υγειονομικούς». Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ίδιο, χθες νοσούσαν 23 υγειονομικοί από νοσοκομεία και δομές Υγείας των Ιωαννίνων, του Αγρινίου και της Αχαΐας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου και ο διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών του ΕΚΑΒ Αθήνας Δημήτρης Πύρρος επισκέπτονται σήμερα εκτάκτως τα Παραρτήματα ΕΚΑΒ Πάτρας και Αγρινίου καθώς και μονάδες Υγείας των δύο αυτών πόλεων. Παράλληλα, θα έχουν συνάντηση εργασίας στην έδρα της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, για την επιχειρησιακή διαχείριση της επιδημίας COVID-19 σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία.
Οι στυλοβάτες της πρόληψης
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), εξέδωσε χθες αναθεωρημένες οδηγίες με τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνονται στις δομές Υγείας για τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης της COVID-19, υπενθυμίζοντας μελέτες που καταδεικνύουν ότι το υγειονομικό προσωπικό πρώτης γραμμής, έχει τριπλάσιο έως τετραπλάσιο κίνδυνο να προσβληθεί από τον κορωνοϊό σε σχέση με τα άτομα στην κοινότητα.
Αναφέρει ότι οι στυλοβάτες της πρόληψης παραμένουν, η τήρηση των αποστάσεων, η υγιεινή των χεριών και η σωστή χρήση των μέτρων προστασίας.
Μεταξύ των μέτρων που αναφέρονται, είναι ότι η διοίκηση των μονάδων Υγείας θα πρέπει να εξασφαλίσει επάρκεια μέσων προστασίας και διαθεσιμότητας εργαστηριακών ελέγχων για προσωπικό και ασθενείς.
Το υγειονομικό προσωπικό πρώτης γραμμής θα πρέπει πάντα να φορά ιατρική μάσκα προσώπου, ενώ απαιτείται η χρήση γαντιών και ποδιάς όταν υπάρχει κίνδυνος έκθεσης σε σωματικά υγρά και θα πρέπει να αλλάζονται μετά την επαφή με κάθε ασθενή. Στα επείγοντα απαιτείται χρήση μάσκας και από τους επισκέπτες, ασθενείς, ενώ θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις.
Σύμφωνα με το ECDC, γιατροί και νοσηλευτές που εμφανίζουν συμπτώματα θα πρέπει να τίθενται σε καραντίνα. Σε περίπτωση που βρεθούν θετικοί στον κορωνοϊό, συνεχίζουν την καραντίνα για 14 ημέρες ή για δέκα ημέρες εάν ο επανέλεγχος βγει αρνητικός). Καραντίνα 14 ημερών συστήνεται και για ασυμπτωματικούς με θετικό τεστ κορωνοϊού.
Πέννυ Μπουλούτζα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες