Αντιδράσεις ανά τον κόσμο προκαλεί η απόφαση της Αγκυρας να επεκτείνει την άδεια εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων στην Αμμόχωστο, ενώ προφανώς υψώνει σημαντικά εμπόδια στην ευρισκόμενη σε εξέλιξη προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό. «Η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Ελλάδα πρόκειται να στηρίξει όλες τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την απονομή του βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε χθες τηλεφωνικά και με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στον οποίο επισήμανε ότι η Αθήνα στέκεται σταθερά στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας με αφορμή τις νέες προκλήσεις στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Χθες στο κομμάτι των Βαρωσίων εισήλθαν μπουλντόζες που προχωρούν σε εργασίες διαμόρφωσης του παραλιακού μετώπου. Ως «περιττό και προκλητικό βήμα» χαρακτηρίστηκε το άνοιγμα των Βαρωσίων από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Γερμανίας Στέφεν Ζάιμπερτ. Εξέφρασε τη λύπη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και τόνισε ότι η τουρκική κίνηση έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Καλούμε τώρα όλα τα μέλη σε διάλογο και θα παρακολουθούμε επακριβώς την περαιτέρω εξέλιξη», συμπλήρωσε ο κ. Ζάιμπερτ. Ως απαράδεκτες χαρακτηρίζει τις αποφάσεις για άνοιγμα της περιοχής των Βαρωσίων το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Κάνει λόγο για «μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν τις αποφάσεις 414 (1977), 482 (1980), 550 (1984), 789 (1992), 2483 (2019) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και δημιουργούν επιπλοκές για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό».
Χθες, από τις Βρυξέλλες, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ έκανε λόγο για «σοβαρή παραβίαση της συμφωνίας εκεχειρίας» υπό τον ΟΗΕ, ενώ στη συνεδρίαση του COREPER η κυπριακή πλευρά τόνισε ότι η κίνηση ανοίγματος των Βαρωσίων υπονομεύει πλήρως τη βάση επί της οποίας θα μπορούσαν να γίνουν οι νέες συνομιλίες.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν, ακόμη, ότι η ελληνική πλευρά εξέφρασε την απογοήτευσή της γιατί η Τουρκία απορρίπτει τον δρόμο που της υποδείχθηκε με σαφήνεια στα συμπεράσματα της Συνόδου για μια πιο εποικοδομητική σχέση.
Από τη γερμανική πλευρά εκφράστηκε η βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται για την τελευταία φορά που η Ε.Ε. αντιμετωπίζει το θέμα των Βαρωσίων.
Ηδη από προχθές το βράδυ ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφραζε την ανησυχία του για την επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο στα Βαρώσια.
Ο γ.γ. του ΟΗΕ «τονίζει την ανάγκη να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν εντάσεις στη νήσο και να υπονομεύσουν την επιστροφή στον διάλογο ή τη μελλοντική επιτυχία των συνομιλιών».
Η υπόθεση του ανοίγματος των Βαρωσίων προκάλεσε και πολιτική κρίση στα Κατεχόμενα, καθώς οδήγησε στην κατάρρευση της αποκαλούμενης «κυβέρνησης». Υπενθυμίζεται ότι αυτή την Κυριακή στα Κατεχόμενα έχει προγραμματιστεί να γίνουν «εκλογές».
Βασίλης Νέδος , Γιάννης Παλαιολόγος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες