Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

Οι εταίροι «ευχολόγια» και ο Μητσοτάκης περιμένει… «κυρώσεις» κατά τα Χριστούγεννα

«Σφαλιάρα» στην Αθήνα και για το εμπάργκο όπλων προς την Άγκυρα

Με νέα ευχολόγια και …«φιλικές παροτρύνσεις» η Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ κάλεσε την Τουρκία «να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατά τρόπο συνεπή και συστηματικό». Οι ευρωπαίοι εταίροι με συνοπτικές διαδικασίες έκλεισαν τη συζήτηση περί άμεσων κυρώσεων προς την Άγκυρα και παράπεμψαν το θέμα για το Δεκέμβρη με βάση την απόφαση της προηγούμενης συνόδου.

Κι όλα αυτά την ώρα που η Τουρκία προχώρησε σε νέες επιθετικές και προκλητικές κινήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα αλλά και στα Βαρώσια στην κατεχόμενη Κύπρο.

Είναι ενδεικτικό ότι στο τελικό κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου δεν γίνεται καμιά αναφορά σε κυρώσεις. Στα συμπεράσματα της Συνόδου που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατά τρόπο συνεπή και συστηματικό. Θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στα συμπεράσματα της 2ας Οκτώβρη 2020».

Οι …κυρώσεις για τους ευρωπαίους εταίρους έγινε απαγορευμένη λέξη και πλέον ακόμα και τη ρητορεία τους την περιόρισαν στην: «Έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων».

Καλά… Χριστούγεννα

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι η ΕΕ δεν έχει διάθεση ούτε καν να συζητήσει περί κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας πριν από το Δεκέμβρη, παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα προχώρησε σε νέα κλιμάκωση των επιθετικών ενεργειών σε βάρος σε κρατών μελών της, της Κύπρου και της Ελλάδας.

Σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «είναι μια θεωρητική συζήτηση» για το αν η κυβέρνηση θα ήθελε πριν το Δεκέμβρη να συζητηθεί το θέμα αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι υπάρχουν κράτη που δεν το επιθυμούν λέγοντας πως «απαιτείται ομοφωνία, ούτε καν πλειοψηφία» και πρόσθεσε ότι και για τα σημερινά συμπεράσματα της συνόδου που συνιστούν νέα χάδια στην Άγκυρα χρειάστηκε «μεγάλος διπλωματικός αγώνας».

Ωστόσο σε μια προσπάθεια να χρυσώσει το χάπι από το νέο στραπάτσο που του επιφύλαξαν οι ευρωπαίοι «σύμμαχοι» υποστήριξε ότι υπήρξε «μια φραστική καταδίκη της Τουρκίας από χώρες που μέχρι τώρα ήταν προσεκτικές στη διατύπωσή τους». Όσο για τα περί κυρώσεων ισχυρίστηκε πως αν χρειαστεί να επιβληθούν «θα είναι επώδυνα και δεν θα είναι συμβολικά».

Νέα «χατιρική» προθεσμία στην Τουρκία, ούτε λέξη για κυρώσεις

«Λυπηρά» και «αχρείαστα» χαρακτήρισε η καγκελάριος Ά. Μέρκελ τα «πρόσφατα μονομερή μέτρα» της Τουρκίας, τα οποία, όπως είπε, προκαλούν και «αυξάνουν και πάλι την ένταση, αντί να την μειώνουν». Παρέπεμψε στα Συμπεράσματα της προηγούμενης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τόνισε ότι η ανάπτυξη της σχέσης ΕΕ- Τουρκίας είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών.

«Παραπέμψαμε για άλλη μία φορά στα Συμπεράσματα πριν από 14 μέρες. Αλλά ήμασταν σύμφωνοι ότι τα πρόσφατα μονομερή μέτρα της Τουρκίας, τα οποία βεβαίως και προκαλούν, αυξάνουν και πάλι την ένταση αντί να την μειώνουν- και το βρίσκω αυτό πολύ λυπηρό, αλλά και αχρείαστο», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι «πρέπει να εργαστούμε επί των θετικών πτυχών της ατζέντας μας». «Μας είναι σημαντικό να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μαζί με την Τουρκία τον δρόμο που έχουμε σχεδιάσει, γιατί η περαιτέρω ανάπτυξη της σχέσης ΕΕ- Τουρκίας είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών -και της ΕΕ, και θέλω αυτό να το υπογραμμίσω, αλλά και της Τουρκίας», κατέληξε η κ. Μέρκελ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμ. Μακρόν δήλωσε πως η τελευταία σύνοδος κορυφής της ΕΕ επανέλαβε την υποστήριξη της ΕΕ προς την Κύπρο και την Ελλάδα ενώ παράλληλα εξέφρασε και πάλι την προθυμία της να μιλήσει με την Τουρκία σχετικά με «διαφιλονικούμενες» θαλάσσιες εκτάσεις στη Μεσόγειο.

Ο Μακρόν πρόσθεσε επίσης σήμερα πως η ΕΕ εξακολουθεί να επιδιώκει μια κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν στις συγκρούσεις ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κατά τη συνέντευξη τύπου που παρέθεσε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, επέκρινε την επανάληψη των τουρκικών ερευνών για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο καταγγέλλοντας «προκλήσεις». «Εκφράζουμε τη λύπη μας για την απόφαση της Τουρκίας να στείλει ένα ερευνητικό πλοίο σε «διαφιλονικούμενα ύδατα» στη Μεσόγειο», δήλωσε ο Μισέλ, επαναλαμβάνοντας ότι η ΕΕ θα εξετάσει τις επιλογές της τον Δεκέμβριο.

Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισήμανε ότι η ΕΕ θα παρακολουθεί τις εξελίξεις «στενά, ημέρα με την ημέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα, σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη που επηρεάζονται περισσότερο».

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μισέλ σημείωσε ότι «συμφωνήσαμε να συζητήσουμε ξανά το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, θα ήθελα να ακολουθήσουμε αυτήν την προσέγγιση. Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να ενημερωθούμε από τους ηγέτες για τις εξελίξεις και να έχουμε μία σύντομη συζήτηση. Θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις στενά, μέρα με την ημέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα, σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη που επηρεάζονται περισσότερο».

«Χαστούκι» στην Αθήνα και στο θέμα των πωλήσεων όπλων στην Άγκυρα

Ο πρωθυπουργός στην διάρκεια των δηλώσεων του, έθιξε και το θέμα του εμπάργκο πωλήσεων όπλων προς την Τουρκία από κράτη – μέλη της ΕΕ.

Υπενθύμισα ανέφερε ο πρωθυπουργός ότι «σε προηγούμενες αποφάσεις Ευρωπαϊκών Συμβουλίων σχετικά με τουρκική προκλητικότητα στη Συρία, υπήρξαν αποφάσεις σχετικά με εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία. Η καλύτερη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα ήταν μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που να μην επιτρέπεται πώληση όπλων στην Τουρκία. Έθιξα το θέμα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Νομίζω ότι η θέση μου έγινε απολύτως κατανοητή. Θύμισα ότι άλλες χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια πήραν απόφαση να μην πουλήσουν αεροσκάφη στην Τουρκία, όπως οι ΗΠΑ».

Δηλαδή, ο πρωθυπουργός έθεσε ζήτημα για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, συζητήθηκε το θέμα και όπως μεταδίδει το Politico, που επικαλείται διπλωμάτες, σε ένα πρώτο κείμενο αναφέρονταν ότι «η ΕΕ επαναλαμβάνει τη δέσμευση όλων των κρατών μελών της για ισχυρές εθνικές θέσεις αναφορικά με τις πολιτικές εξαγωγής όπλων στην Τουρκία», αλλά στο τελικό κείμενο απαλείφθηκε το συγκεκριμένο σημείο!!!

Το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων «μαλάκωσε» αφού όπως είναι γνωστό κυρίως Γερμανία και Γαλλία ετοιμάζουν μεγάλες «μπίζνες» με των πώληση οπλικών συστημάτων στον Ερντογάν. Πρόσφατα εξάλλου ο γάλλος πρόεδρος Εμ. Μακρόν συζήτησε με τον Ερντογάν την πώληση αντιαεροπορικών συστημάτων στην Τουρκία.

Όσο για τις αναφορές του πρωθυπουργού περί αμερικάνικου εμπάργκο όπλων στην Τουρκία αυτές έχουν να κάνουν με τα γενικότερα παιχνίδια των ΗΠΑ στην περιοχή και τις αντιθέσεις τους με τη Ρωσία παρά με τις προθέσεις τους απέναντι στην Άγκυρα, την οποία εξάλλου θεωρούν «ισχυρή σύμμαχο» (στην παρούσα φάση) στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν περίτραναν ότι η τουρκική επιθετικότητα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο των ευρωενωσιακών και ΝΑΤΟϊκών συνόδων. Αντίθετα φανερώνουν ότι τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα συνθλίβονται μέσα στα γενικότερα παζάρια για το μοίρασμα πλουτοπαραγωγικών πηγών, τις «μπίζνες» για τα μονοπώλια όπλων και στις ευρύτερες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις που μόνο σοβαρούς κινδύνους μπορούν να επιφέρουν στον ελληνικό λαό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες