του Θεοδόση Πάνου
Πληροφορίες που αφορούσαν τα επιχειρησιακά σχέδια του Λιμενικού Σώματος, χάρτες με την ακτογραμμή της Λέσβου, αλλά και στοιχεία για το ΚΥΤ της Μόριας, μετέφεραν προς την Τουρκία τα μέλη των ΜΚΟ που κατηγορούνται για συμμετοχή στα δίκτυα των διακινητών.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Realnews, μετά τη σύλληψη 33 μελών από τέσσερις οργανώσεις την περασμένη εβδομάδα, τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ελληνικές υπηρεσίες εστιάζουν στον ρόλο δύο γυναικών, υπηκόων Αυστρίας και Νορβηγίας.
Πρόκειται για δύο άτομα που την τελευταία διετία ζούσαν μεταξύ Λέσβου και τουρκικών παραλίων και μάλιστα φέρονται να είχαν κομβικό ρόλο στον συντονισμό των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας.
Η πρόσφατη υπόθεση σύλληψης των μελών των ΜΚΟ στη Λέσβο επιβεβαίωσε για πρώτη φορά τις καταγγελίες που υπήρχαν εδώ και χρόνια περί εμπλοκής των εθελοντών από κάποιες οργανώσεις στα κυκλώματα των διακινητών. Ωστόσο, τα στοιχεία που υπάρχουν ειδικά για τις δύο γυναίκες ήταν αρκετά ώστε να τους απαγγελθεί και η κατηγορία για κατασκοπεία εις βάρος της Ελλάδας. Χαρακτηριστικό της σοβαρότητας της υπόθεσης είναι ότι, όπως αναφέρουν πηγές στην «R», η Αυστριακή και η Νορβηγίδα είχαν πρόσβαση σε κλειστές τουρκικές κυβερνητικές ιστοσελίδες, για τις οποίες χρειάζονται ειδικοί κωδικοί προκειμένου ο χρήστης να εισέλθει σε αυτές.
«Μάτια» στο Λιμενικό
Λειτουργώντας από κοινού, οι δύο γυναίκες μοίραζαν τον χρόνο τους μεταξύ τουρκικών περιοχών που βρίσκονται απέναντι από τη Λέσβο και του ελληνικού νησιού. Βασική δραστηριότητά τους ήταν η άντληση στοιχείων για τις επιχειρησιακές δραστηριότητες του ελληνικού Λιμενικού Σώματος.
Στην Τουρκία, έρχονταν σε επαφή με μετανάστες που είχαν προσπαθήσει να φτάσουν στη Λέσβο, αλλά είχαν αποτραπεί από τα σκάφη του Λιμενικού και της Frontex. Από αυτούς ελάμβαναν φωτογραφίες που είχαν τραβήξει από τα σκάφη του Λιμενικού εν πλω.
Επίσης, στη Λέσβο «στρατολογούσαν» μετανάστες και, άγνωστο με τι αντάλλαγμα, τους έπειθαν να μεταβαίνουν συχνά στο λιμάνι της Μυτιλήνης και να φωτογραφίζουν πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, του Λιμενικού και της Frontex.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δύο Αφγανών, που είχαν εντοπιστεί στο λιμάνι της Μυτιλήνης να φωτογραφίζουν συνεχώς τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά πλοία για λογαριασμό των δύο γυναικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες