Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020

Αεροπορική τραγωδία στο Αγρίνιο σαν σήμερα το 1957 (φωτο)


Σαν σήμερα 63 χρόνια πριν,μία αεροπορική τραγωδία συγκλόνισε το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία ολόκληρη, καθώς λίγο έξω από την πόλη συνετρίβη αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας κι έχασε τη ζωή του ο 22χρονος ανθυποσμηναγός Γιώργος Αθανασόπουλος,ο οποίος 6 μήνες πριν είχε αποφοιτήσει από την Σχολή Αεροπορίας.

Ο Γεώργιος Αθανασόπουλος γεννήθηκε το 1935 στη Ναύπακτο και τον Σεπτέμβριο του 1953 εισήλθε στη Σχολή Αεροπορίας,από την οποία αποφοίτησε τον Μάρτιο του 1957 με το βαθμό του ανθυποσμηναγού και υπηρετούσε στη 111 Πτέρυγα Μάχης (Νέα Αγχίαλος).

Σκοτώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 1957 σε διατεταγμένη υπηρεσία, λόγω πτώσεως και συντριβής του αεροσκάφους του F-84G στην περιοχή του αεροδρομίου Αγρινίου.

Αυτή την άγνωστη στους πολλούς τραγική ιστορία ανήρτησε στη σελίδα του σήμερα ο φίλος Γιώργος Στρατούλης, ο οποίος βρέθηκε από τους πρώτους στον τόπο της τραγωδίας, τιμώντας τη μνήμη του άτυχου πιλότου.

'Ηταν 20 Σεπτεμβρίου 1957 (του Αγίου Ευσταθίου) όταν ένα αεροσκάφος της Πολεμικής μας Αεροπορίας F-84G, το οποίο συμμετείχε, με άλλα δύο του ιδίου τύπου, σε ασκήσεις εικονικής προσβολής του αεροδρομίου Αγρινίου, κατέπεσε στην περιοχή Γιαννούζι, λίγο πιο κάτω από το σημείο όπου σήμερα βρίσκεται το κέντρο Πιθάρι.

Ο νεαρός πιλότος του αεροσκάφους, Ανθυποσμηναγός Γεώργιος Αθανασόπουλος εκ Ναυπάκτου, λόγω του πολύ χαμηλού ύψους που βρισκόταν το αεροσκάφος κάνοντας την εικονική προσβολή του αεροδρομίου, δεν πρόλαβε να κάνει χρήση του μηχανισμού εκτοξεύσεως του καθίσματός του με αποτέλεσμα να εύρει τον θάνατον.

Στο σημείο της πτώσεως του αεροσκάφους η πολιτεία έστησε μαρμάρινη στήλη εις την οποίαν έχει επικολληθεί η φωτογραφία του ήρωα πιλότου, ανάγλυφη σε μασίφ χαλκό και έχει χαραχθεί πέραν των στοιχείων του και ποίημα του εκ Ναυπάκτου ποιητή και πολιτικού Γεωργίου Αθανασιάδη - Νόβα, γραμμένο για τον συντοπίτη του αεροπόρο.

Αν και έχουν περάσει 63 χρόνια από τότε, θυμάμαι την σκηνή της πτώσεως σαν να ήταν χθες.'Ημουνα δε από τους πρώτους που έφθασαν στο σημείο της πτώσεως αφού παρακολουθούσα τα αεροσκάφη που έκαναν γύρους πάνω από το Αγρίνιο και όταν πλησίαζαν το αεροδρόμιο κατέβαιναν πολύ χαμηλά λες και προσγειωνόταν. 

Φθάνοντας στο τέρμα του αεροδιαδρόμου, έπαιρναν ύψος και στρίβοντας αριστερά, περνούσαν πάλι πάνω από το Αγρίνιο και επαναλάμβαναν την εικονική προσγείωση.

Στον τόπο της συντριβής του αεροσκάφους ακουγόταν συνεχώς μικροεκρήξεις από τις σφαίρες που έσκαγαν λόγω της φωτιάς που υπήρχε στο κυρίως σώμα του αεροπλάνου. 

Το κάθισμα με την σορό του ατυχούς πιλότου, μετά την πρόσκρουση του αεροπλάνου στο έδαφος, εκτινάχθηκαν 50-70 μέτρα μακριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες