Η εβδομάδα που ξεκίνησε θεωρείται κρίσιμη, αφού θα φανεί αν έχουν αποδώσει τα τελευταία μέτρα στην Αττική, δηλαδή η… ποταπαγόρευση και το κλείσιμο περιπτέρων και μίνι μάρκετ από τις 12:00, μέτρα που έχει επικριθεί ιδιαίτερα. Κι αυτό γιατί οι πλατείες ήταν ξανά γεμάτες το Σαββατοκύριακο που πέρασε.
Αν τα νέα μέτρα στην Αττική δεν αποδώσουν, στο… συρτάρι κυβέρνησης και επιδημιολόγων υπάρχουν κι άλλα. Όπως η χρήση μάσκας παντού και οι περιορισμοί στην κυκλοφορία ανθρώπων άνω των 65 ετών (σ.σ. εκείνων που πάντως ακολουθούν περισσότερο απ’ όλους τα μέτρα). Σύμφωνα με Τα Νέα δεν έχει ακόμη κλειδώσει το αν θα επιστρέψουν τα SMS ή θα υπάρξει ειδικό ωράριο για την εξυπηρέτηση της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας σε χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός, όπως πχ. Στα σούπερ μάρκετ.
Click4more: «Μήνυμα» στους… μασκοφοβικούς: «Ο κορονοϊός κάνει τους πνεύμονες ελβετικό τυρί!»
Ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» όμως δεν είναι οι 65 κι άνω αλλά οι νέοι, που παρά την απαγόρευση πώλησης αλκοόλ και το λουκέτο σε περίπτερα, κάβες και μίνι μάρκετ, συγκεντρώθηκαν ξανά σε πλατείες, σκαλάκια και δρόμους, δείχνοντας πως το μέτρο της “ποταπαγόρευσης” μάλλον είναι ανεφάρμοστο. Ίσως γι’ αυτό παραμένει στο τραπέζι και το ενδεχόμενο της απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα.
Ο προβληματισμός μεγαλώνει περισσότερο και από τα τελευταία στοιχεία που δείχνουν ότι το 43,7% των συνολικών κρουσμάτων ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 18-39. Στο συγκεκριμένο ηλικιακό γκρουπ ο κορονοϊός δείχνει μεγάλη προτίμηση με τα κρούσματα από την αρχή της πανδημίας να είναι 7.171 και έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τους καλοκαιρινούς μήνες.
Γώγος: Υπερμετάδοση στις πλατείες
Για τον κίνδυνο της υπερμετάδοσης εξαιτίας της συγκέντρωσης πολλών ανθρώπων στις πλατείες της Αττικής (σ.σ. Χαλάνδρι, Κυψέλη, Γλυφάδα, Νέα Σμύρνη, Μοναστηράκι στις… «κόκκινες») μίλησε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, στον ΣΚΑΙ.
Όταν είμαστε σε τέτοιους χώρους με τέτοιες συναθροίσεις και συνωστισμό υπάρχει μεγάλη πιθανότητα υπερμετάδοσης. Ένας μπορεί να μολύνει 80-90 ή ακόμα και 100 άτομα σε τέτοιες περιπτώσεις, τόνισε ο Χαράλαμπος Γώγος και σημείωσε πως η διασπορά στην Αθήνα οφείλεται και σε όλα αυτά, γιατί «είναι ο ένας πάνω στον άλλον και χωρίς μάσκα».
Αναφερόμενος στον βαθμό μετάδοσης σε νεαρές ηλικίες εξήγησε πως αυτή την στιγμή έχουμε διασωληνωμένους που είναι νεαροί. «Είχαμε 28χρονο στην Πάτρα, μια 17χρονη στην Θεσσαλονίκη και σε μικρή ηλικία. Δεν είναι τελείως άτρωτοι. Πρέπει να προσέχουμε τον εαυτό μας. Το ίδιο και οι νέοι γιατί κανείς δεν ξέρει πως θα αντιδράσει το ανοσοποιητικό σύστημα τους σε κάτι τέτοιο» είπε.
Σχετικά με τα μέτρα είπε πως αν συνεχίσουν τα πράγματα έτσι πιθανόν να χρειαστούμε νέα μέτρα όπως μάσκα παντού με την σωστή χρήση όμως.
Αναφορικά με τον αριθμό κρουσμάτων υπογράμμισε πως «πρέπει να κατέβουμε σε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων για να είμαστε ευχαριστημένοι. Υπήρχε ο κίνδυνος με την αύξηση των κρουσμάτων που βλέπαμε να γίνουν 1.000. Τώρα υπάρχει μια σταθερότητα. Αυτή την στιγμή το ποτήρι είναι μισογεμάτο».
Σύψας: Κάθε μέτρο «μαχαιριά» στην οικονομία
Την ανάγκη να τηρηθούν τα μέτρα που ισχύουν ώστε να μη ληφθούν κι άλλα τόνισε από την πλευρά του ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και επίσης μέλος της επιτροπής, Νίκος Σύψας μιλώντας στο Mega.
«Να τηρήσουμε τα μέτρα που πήραμε. Εύκολο αλλά και καταστροφικό να παίρνουμε νέα μέτρα. Αν τηρήσουμε τα υπάρχοντα μέτρα, δεν θα χρειαστεί να πάρουμε νέα μέτρα» σημείωσε, προσθέτοντας πώς κάθε φορά που λαμβάνεται ένα νέο μέτρο «ρίχνουμε μια πιστολιά στην οικονομία».
Για το κλείσιμο των περίπτερων και των μίνι μάρκετ, υποστήριξε ότι αυτό «έχει την έννοια ότι σταματάει την πώληση αλκοόλ. Το αλκοόλ δρα χαλαρωτικά και οδηγεί τους νέους να βγάλουν τις μάσκες και να έρχονται πιο κοντά. Γι’ αυτό λήφθηκε αυτό το μέτρο, ειδικά για την Αττική».
«Όποιο μέτρο κι αν ληφθεί, αν ο οποιοσδήποτε είναι αποφασισμένος να συνωστιστεί θα το κάνει. Δεν μπορεί να υπάρχει αστυνομία σε κάθε πλατεία. Άσχημο και λυπηρό να βλέπεις τόσο κόσμο να παραμελεί τα μέτρα, τόσο ελαφρά τη καρδία» σχολίασε σχετικά με τον συνωστισμό που καταγράφεται στις πλατείες.
Ακόμα, ο καθηγητής, ανέφερε ότι η ηλικιακή ομάδα που προηγείται στα κρούσματα αυτό το διάστημα είναι η ομάδα 18-40 ετών. «Οι νέοι άνθρωποι δεν ακούν τους μεγαλύτερους» είπε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να πάψει αυτή η ηλικιακή ομάδα να πάψει να διασπείρει τον ιό.
Στο ερώτημα εάν θα επιβληθεί μέτρο με το οποίο οι άνθρωποι άνω των 65 θα πρέπει να στέλνουν μήνυμα για να κυκλοφορήσουν, απάντησε: «Δεν έχει γίνει τέτοια εισήγηση από την επιτροπή μας. Kαι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν το επιβάλουν. Είναι άδικο μέτρο να περιορίσουμε μια ομάδα συμπολιτών σπίτι, όποια ομάδα και αν είναι αυτή».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες