Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020

Οδηγός επιβίωσης: Πώς θα ρυθμίσετε το δάνειο της πρώτης κατοικίας σας


της Αναστασίας Παπαϊωάννου
Τριακόσιες χιλιάδες δανειολήπτες, φυσικά πρόσωπα και επαγγελµατίες - επιστήµονες που εντάσσονται στα µέτρα στήριξης ενήµερων και µη εξυπηρετούµενων δανείων, µε εγγύηση την πρώτη κατοικία, θα µπορούν
να ρυθµίσουν το δάνειό τους (στεγαστικό, καταναλωτικό, επαγγελµατικό) για εννέα µήνες, µε επιδότηση της µηνιαίας δόσης από το ∆ηµόσιο. 

Το εύρος της επιδότησης ποικίλλει ανάλογα µε την ποιότητα του δανειολήπτη -αν δηλαδή είναι συνεπής ή ασυνεπής- και το ποσοστό της κλιµακώνεται µε φθίνουσα πορεία από το πρώτο τρίµηνο έως το τρίτο τρίµηνο ισχύος του προγράµµατος.

Η κρατική επιδότηση σε µηνιαία βάση φτάνει έως τα 600 ευρώ για τα «πράσινα» δάνεια, έως τα 500 ευρώ για τα µη εξυπηρετούµενα, στα οποία συµπεριλαµβάνονται και όσα ρυθµίστηκαν πρόσφατα, και έως τα 300 ευρώ για τα καταγγελµένα.

Το πρόγραµµα «γέφυρα», όπως το αποκαλεί η κυβέρνηση, νοµοθετήθηκε την προηγούµενη εβδοµάδα από τη Βουλή και το καινοτόµο χαρακτηριστικό του είναι πως για πρώτη φορά επιβραβεύονται οι συνεπείς δανειολήπτες.

Εχει κριτήρια ένταξης, τα οποία είναι λιγότερο εισοδηµατικά, καθώς είναι γενναίο σε αυτό το κοµµάτι, συνδέονται όµως µε το οικονοµικό πλήγµα που έχει υποστεί ο δανειολήπτης από την πανδηµία του κορονοϊού.

Στρατηγική επιδίωξη του νέου νοµικού πλαισίου είναι αφενός η στήριξη των συνεπών µέχρι την προ COVID-19 εποχή δανειοληπτών, οι οποίοι είδαν τα εισοδήµατά τους να πλήττονται, καθώς απασχολούνται σε κλάδους της οικονοµίας που δέχονται ισχυρή πίεση, αφετέρου η προστασία από τον πλειστηριασµό των πλέον αδύναµων οικονοµικά (είναι η κατηγορία µε τα καταγγελµένα δάνεια), οι οποίοι δέχθηκαν πλήγµα κατά τη διάρκεια της 10ετούς οικονοµικής κρίσης και αποδεδειγµένα δεν µπορούν να πληρώσουν το δάνειό τους.

Η χρονική ανάσα που δίνει το νέο πρόγραµµα προστασίας της πρώτης κατοικίας στηρίζει και τις τράπεζες, καθώς µε αυτόν τον τρόπο και για όσο διαρκεί η κρίση του κορoνοϊού θα περιορίσουν µε τη βοήθεια του κράτους -λόγω της γενναίας επιδότησης- την επικείµενη νέα γενιά «κόκκινων» δανείων.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα στην Realnews.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες