Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η έναρξη του νέου δικαστικού έτους. Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα οι προβολείς της δημοσιότητας θα είναι στραμμένοι τόσο στην ανακριτική διαδικασία, όσο και σε ετυμηγορίες
δικαστών για πολύκροτες υποθέσεις που έχουν απασχολήσει έντονα πολιτεία και κοινή γνώμη.
Η Δικαιοσύνη τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Υποθέσεις με πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα αναμένεται να κριθούν μέσα στο επόμενο δικαστικό έτος που ξεκινά και επισήμως μέσα στις επόμενες ημέρες.
Η κρίση των δικαστών, οι οποίοι, κατά περίπτωση, έχουν κληρωθεί να φέρουν εις πέρας τις υποθέσεις αυτές αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που οι αποφάσεις τους προκαλούν αναταράξεις εντός και εκτός των τειχών της Δικαιοσύνης.
Κατά κοινή ομολογία, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα οι προβολείς της δημοσιότητας θα είναι στραμμένοι τόσο στην ανακριτική διαδικασία που αναμένεται να ξεκινήσει στον Αρειο Πάγο για τον άλλοτε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και τους συμμετόχους αυτού – μη πολιτικά πρόσωπα -, με φόντο την πολύκροτη υπόθεση της Novartis, όσο και στην πολυαναμενόμενη ετυμηγορία των δικαστών του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, που μετρά πέντε και πλέον χρόνια.
Το φετινό δικαστικό έτος, όμως, έχει και μία ακόμα ιδιαιτερότητα, καθώς παραμένει ένα μεγάλο στοίχημα η απρόσκοπτη λειτουργία των δικαστηρίων εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού και της αύξησης των κρουσμάτων. Ετσι, σε όλες τις μεγάλες δίκες οι αρμόδιες Αρχές θα κληθούν να λάβουν μια σειρά από συγκεκριμένα μέτρα ώστε τις κρίσιμες ημερομηνίες, όπως για παράδειγμα η ημέρα έκδοσης της απόφασης για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, να διασφαλιστούν όλοι οι αναγκαίοι όροι για την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και για τη διασφάλιση της αρχής της δημοσιότητας μιας τόσο μεγάλης δίκης.
Πάντως, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα όλων των εκκρεμών υποθέσεων, που εξακολουθούν να κεντρίζουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, οι εικόνες όπου δικαστές, δικαστικοί υπάλληλοι, δικηγόροι, κατηγορούμενοι και διάδικοι θα είναι παρόντες μόνο με μάσκα θα αποτελούν πλέον τον κανόνα και όχι την εξαίρεση, όπως μέχρι πριν από λίγους μήνες.
Υπόθεση Δημήτρη Παπαγγελόπουλου
Στον Αρειο Πάγο έχει μεταφερθεί πλέον το κέντρο βάρους των ερευνών για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και τα μη πολιτικά πρόσωπα που φέρονται ως συμμέτοχοι στις αποδιδόμενες σε εκείνον αξιόποινες πράξεις, για τις οποίες κινήθηκε ποινική δίωξη με απόφαση της Βουλής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Η αρεοπαγίτης ανακρίτρια, η οποία ορίστηκε από τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου που κληρώθηκαν σε δημόσια συνεδρίαση της Βουλής, αφού μελετήσει την ογκωδέστατη δικογραφία, θα ξεκινήσει την ουσιαστική διερεύνηση της σοβαρής αυτής υπόθεσης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα κληθούν να καταθέσουν όλοι οι μάρτυρες, πολιτικοί, εν ενεργεία και πρώην εισαγγελείς, καθώς και ιδιώτες, και να απαντήσουν στις ερωτήσεις που θα τους θέσει η ανώτατη δικαστική λειτουργός. Μεταξύ των προσώπων που θα καταθέσουν θα είναι ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής, η εισαγγελέας Εφετών Ελένη Ράικου, ο συνάδελφός της εισαγγελέας Εφετών Παναγιώτης Αθανασίου, η τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η τέως εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη, καθώς και ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνή. Παράλληλα, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, μέσω των δικηγόρων του Δημήτρη Τσοβόλα και Λυδίας Τσοβόλα, έχει δικαίωμα να θέσει όλα τα δικονομικά ζητήματα και τις ενστάσεις ακυρότητας, οι οποίες θα κριθούν από το Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από τρεις αρεοπαγίτες.
Με βάση το δικονομικό τυπικό, η ανακριτική διαδικασία θα ολοκληρωθεί με τις απολογίες των προσώπων εκείνων που θα κληθούν με την ιδιότητα του κατηγορουμένου. Και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η έκδοση του βουλεύματος, με βάση το οποίο οι αρεοπαγίτες θα αποφαίνονται αν και για ποια από τα ποινικά ελεγχόμενα πρόσωπα προκύπτουν στοιχεία για την παραπομπή τους στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, το οποίο θα είναι το τέταρτο στα μεταπολιτευτικά χρονικά. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή οι ανώτατοι δικαστές κρίνουν ότι δεν θεμελιώνεται αξιόποινη πράξη, τότε με το βούλευμά τους μπορούν να απαλλάξουν τους κατηγορουμένους.
Υπόθεση Χρυσής Αυγής
Πέντε και πλέον χρόνια μετά την έναρξη της δίκης με τους 68 κατηγορουμένους για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, η μεγαλύτερη σε διάρκεια ακροαματική διαδικασία για ποινική υπόθεση αναμένεται σε λίγο καιρό να σφραγιστεί με την ετυμηγορία των δικαστών του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.
Στις τελευταίες δικασίμους του Αυγούστου αναμένεται να ολοκληρωθεί ο κύκλος και των τελευταίων αγορεύσεων των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων, οπότε η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη, η οποία έχει πλέον προαχθεί στον βαθμό του αρεοπαγίτη, θα ανακοινώσει από έδρας την ημέρα έκδοσης της απόφασης.
Μια απόφαση που θα κρίνει την ενοχή ή μη των μελών της πρώην κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, αλλά και στελεχών ή μελών του κόμματος, που δικάζονται για σοβαρές εγκληματικές πράξεις. Μια απόφαση που περιμένει η οικογένεια του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, με τη μητέρα του Μάγδα να μην έχει λείψει κατά τη διάρκεια της πολυετούς διαδικασίας από το δικαστήριο αναμένοντας την τιμωρία των ενόχων για το έγκλημα με θύμα το ίδιο της το παιδί. Μια απόφαση που αναμένει, λόγω της σπουδαιότητας της υπόθεσης, και ολόκληρη η κοινωνία. Δεν είναι τυχαίο ότι η υπόθεση της Χρυσής Αυγής, έστω και αν εξελίχθηκε πολλές φορές με πιο… χαμηλωμένα τα φώτα της δημοσιότητας, έχει χαρακτηριστεί ως μια «ιστορική δίκη».
Ετσι, την ώρα των πολύωρων διασκέψεών τους οι δικαστές θα ζυγίσουν όλα τα στοιχεία και τις μαρτυρίες που ακούστηκαν στη διάρκεια της μακρόχρονης αποδεικτικής διαδικασίας, δίνοντας με ακρίβεια το στίγμα των αξιόποινων πράξεων, όπως αυτές περιγράφονται στο βαρύ κατηγορητήριο.
Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου με μια αγόρευση που είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις έχει εισηγηθεί την ενοχή μόνο του Γιώργου Ρουπακιά ως φυσικού αυτουργού της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως εις βάρος του Παύλου Φύσσα, προτείνοντας την απαλλαγή όλων των συγκατηγορουμένων του στην ίδια εγκληματική πράξη, όπως και των πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής για το κακούργημα της εγκληματικής οργάνωσης. Πρόταση που σε καμία περίπτωση δεν είναι δεσμευτική για τους δικαστές και ως εκ τούτου δεν μπορεί να θεωρηθεί ως οιωνός δικανικής κρίσης.
Υποθέσεις για το Μάτι και τη Μάνδρα
Η ώρα της – πρώτης – κρίσης για τους κατηγορουμένους στην υπόθεση για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, με τους 102 νεκρούς, έχει ήδη φτάσει. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου οι κατηγορούμενοι, μετά τις προθεσμίες που έλαβαν, θα απολογούνται ενώπιον του 6ου τακτικού ανακριτή Αθανάσιου Μαρνέρη για τις αξιόποινες πράξεις που κατά περίπτωση περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο και αφορούν τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, των σωματικών βλαβών και του εμπρησμού από αμέλεια. Πρόσωπα από τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι οι πρώτοι κατηγορούμενοι, οι οποίοι θα κληθούν να δώσουν τις δικές τους απαντήσεις για όσα φέρονται ότι δεν έπραξαν και συνδέονται αιτιωδώς με τον τραγικό απολογισμό της φονικής πυρκαγιάς. Αμέσως μετά το τέλος κάθε απολογίας, ανακριτής και εισαγγελέας θα αποφασίζουν ξεχωριστά για την ποινική μεταχείριση ενός εκάστου των κατηγορουμένων. Και αφού ολοκληρωθούν οι απολογίες όλων των εμπλεκόμενων προσώπων, τότε η δικογραφία, που αριθμεί χιλιάδες σελίδες, θα διαβιβαστεί στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας, τα μέλη του οποίου θα αποφασίσουν με βούλευμά τους για την παραπομπή ή μη των κατηγορουμένων σε δίκη.
Και ενώ η ανάκριση για τη φωτιά στο Μάτι βρίσκεται πλέον στην τελική της ευθεία, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η δίκη για τους κατηγορουμένους οι οποίοι δικάζονται για τις φονικές πλημμύρες στην περιοχή της Μάνδρας τον Νοέμβριο του 2017, κατά τη διάρκεια των οποίων έχασαν τη ζωή τους 25 συμπολίτες μας. Η εκδίκαση της υπόθεσης διεξάγεται ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, το οποίο λόγω του μεγάλου αριθμού των κατηγορουμένων και των συνηγόρων υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής συνεδριάζει κατ’ εξαίρεση στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου της Αθήνας. Η διαδικασία θα είναι πολύμηνη, ενώ και σε αυτή τη δίκη η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου
Είκοσι πέντε μήνες από την ημέρα που ο 33χρονος ακτιβιστής Ζακ Κωστόπουλος ξεψύχησε στο πεζοδρόμιο της οδού Γλάδστωνος, έχει προσδιοριστεί να ανοίξει η «αυλαία» της δίκης για τις συνθήκες θανάτου του στις 21 Οκτωβρίου, στο Β’ Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Οι τρεις τακτικοί δικαστές και οι τέσσερις ένορκοι, οι οποίοι θα αναδειχθούν από την κληρωτίδα, θα κληθούν να εκδικάσουν την υπόθεση αυτή, που είχε προκαλέσει έντονες κοινωνικές αντιδράσεις.
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου, με βάση το δικαστικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, έχουν παραπεμφθεί δύο καταστηματάρχες, ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης, καθώς και οι τέσσερις αστυνομικοί οι οποίοι θα λογοδοτήσουν για το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης. Οι δικαστές επί της ουσίας υιοθέτησαν την εισαγγελική πρόταση κρίνοντας ότι είναι ορθός ο χαρακτηρισμός της ποινικής πράξης για την οποία σύντομα θα λογοδοτήσουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος τον περασμένο Φεβρουάριο είχε προκαλέσει την αντίδραση των συνηγόρων της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου, που ζητούσαν να διωχθούν και να τιμωρηθούν οι κατηγορούμενοι για το κακούργημα της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, αδίκημα που με βάση τον Ποινικό Κώδικα τιμωρείται και με βαρύτερη ποινή. Οι γονείς του 33χρονου Ζακ Κωστόπουλου έχουν ζητήσει με επιστολή τους εδώ και αρκετό καιρό την εκδίκαση της υπόθεσης, υποστηρίζοντας ότι η δικαστική διερεύνησή της έχει καθυστερήσει. «Η απόδοση δικαιοσύνης αποκτά ουσιαστική σημασία όταν γίνεται σε εύλογο χρονικό διάστημα από την τέλεση της αξιόποινης πράξης, ώστε να μην εμπεδώνονται μηνύματα ατιμωρησίας και να λειτουργεί αποτρεπτικά για βίαιες και εγκληματικές συμπεριφορές», σημειώνουν αναμένοντας την ετυμηγορία των δικαστών που θα κρίνουν τους κατηγορουμένους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες