Κυριακή 5 Ιουλίου 2020

O αόρατος προστάτης του Σωκράτη Γκιόλια - Τι αναφέρει η απόφαση του Αρείου Πάγου - Ποιο ήταν το «troktiko»


Ο Γκιόλιας αναδείχτηκε στη σχολή δημοσιογραφίας Μάκη Τριανταφυλλόπουλου - Θέμου Αναστασιάδη και ακολούθησε τον δεύτερο όταν χώρισαν οι δρόμοι των δύο πρώην συνεταίρων. Δικό του δημιούργημα
ήταν το μπλογκ «troktiko», το οποίο απέκτησε μεγάλη επισκεψιμότητα. 

Τα νέα στοιχεία για την υπόθεση δεν είναι προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας. Φέρουν τη σφραγίδα του Ανώτατου Δικαστηρίου και επομένως η αξιοπιστία τους είναι ασφαλώς δύσκολο να αμφισβητηθεί.

Γράφει ο Δημήτρης Ψαρράς
Πρόκειται για την Απόφαση 305/2019 του Ζ΄ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, το οποίο συγκροτήθηκε από τους δικαστές Αγγελική Αλειφεροπούλου, αντιπρόεδρο Αρείου Πάγου, Δημήτριο Γεώργα και Γρηγόριο Κουτσοκώστα - εισηγητή, Αρεοπαγίτες, με την παρουσία και του αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Καραγιάννη και της γραμματέως Αικατερίνης Αναγνωστοπούλου. 
Σημειώνουμε την παρουσία στη σύνθεση της κυρίας Αλειφεροπούλου, η οποία ήδη έχει αναδειχτεί πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Το Συμβούλιο εξέτασε την πρόταση αναίρεσης σε βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών (1037/2018) και κατέληξε στην απόρριψή της.
Η απόφαση του Αρείου Πάγου


Η απόφαση αυτή έχει αναρτηθεί προ πολλού στον επίσημο ιστότοπο του Αρείου Πάγου και περιλαμβάνει ορισμένες εξαιρετικά σημαντικές πληροφορίες. Βέβαια, σύμφωνα με την πάγια αρχή του Ανώτατου Δικαστηρίου, στο κείμενο της απόφασης δεν αναφέρονται τα ονόματα παρά μόνο τα αρχικά των εμπλεκομένων προσώπων, αλλά οι ιδιότητές τους που αναφέρονται δεν μας δυσκολεύουν να τα εντοπίσουμε. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι ο αναφερόμενος ως «Σ. Γ.» είναι ο Σωκράτης Γκιόλιας, εφόσον αναφέρεται ότι πρόκειται για δημοσιογράφο, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 19.7.2010.
Αλλά και ο κατηγορούμενος «Ε. Σ.», τον οποίο αφορούσε το βούλευμα, το οποίο τελικά δεν αναιρέθηκε, δεν είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Πρόκειται για τον γνωστό αξιωματικό Εμμανουήλ Σφακιανάκη, ο οποίος κατά τον χρόνο που αναφέρει η απόφαση του Αρείου Πάγου ήταν πράγματι «Αστυνομικός Υποδιευθυντής της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, Αρχαιοκαπηλίας και Ηθών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ως Τμηματάρχης του Τμήματος Ηλεκτρονικού Εγκλήματος».
Ο κ. Σφακιανάκης είχε παραπεμφθεί με βούλευμα να δικαστεί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο με την κατηγορία της απόπειρας κατάχρησης εξουσίας. Αυτό το βούλευμα επιχείρησε να αναιρέσει ο εγκαλούμενος, αλλά ο Αρειος Πάγος το επικύρωσε με μια απόφαση που περιέχει εξαιρετικά σημαντικά στοιχεία για τις σχέσεις μεταξύ Γκιόλια και Σφακιανάκη.
Οπως ανέφερε χτεσινό δημοσίευμα της «Εφ.Συν.», σύμφωνα με τον δικηγόρο του κ. Σφακιανάκη, η πράξη για την οποία κατηγορείται ο εντολέας του είναι ανέγκλητη, εφόσον έχει απαλειφθεί από τον νέο Ποινικό Κώδικα. Αλλά εδώ μας ενδιαφέρει το περιεχόμενο των διαπιστώσεων, τις οποίες επικυρώνει η απόφαση του Αρείου Πάγου.
Το πρώτο ερώτημα που γεννάται εξαρχής είναι πώς αυτή η υπόθεση έμεινε στο σκοτάδι τόσον καιρό. Η συνεδρίαση του Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε στις 19.9.2018, ενώ η απόφαση εκδόθηκε στις 15.2.2019. Εχει περάσει δηλαδή πάνω από χρόνος. Προφανώς το περιεχόμενό της είναι δυσκολοχώνευτο για πολλούς επιχειρηματίες και επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης.

Troktiko







Ποιο ήταν το «troktiko»
Το μπλογκ «troktiko» δεν είχε βέβαια καμιά σχέση με ερευνητική δημοσιογραφία. Οι «αποκαλύψεις» του είχαν συνήθως τη σοβαρότητα του κίτρινου κουτσομπολιού, όταν δεν έφταναν στην ανοιχτή παραπληροφόρηση και συκοφαντία. Γνωστό έγινε κυρίως όταν ξέσπασε η προσωπική διαμάχη Τριανταφυλλόπουλου - Αναστασιάδη. Ο «Ιός» έχει καταγράψει παλιότερα χαρακτηριστικές αναρτήσεις των δύο πλευρών:
- Troktiko: «Μάκη γιατί δεν έγραψες σε ποιον ανήκει το πλοίο-σκυλοπνίχτρα που λένε οι Γερμανοί; Μήπως στον κουμπάρο σου; Γιατί το απέκρυψες; Βαρδινογιάννης, σου θυμίζει τίποτα;»
- Zougla: «Ζορίζεται τώρα ο Κοντομηνάς, γιατί είναι σίγουρο ότι ο troktikoς απατεώνας δεν μπορεί πλέον να του προσφέρει καμία στήριξη».
- Troktiko: «Αυτός είσαι Μάκη Τ. που εκτελείς εντολές και συμβόλαια επιχειρηματιών όπως του Κουρή, του Βγενόπουλου και... των άλλων ανθρώπων που είναι πίσω σου και φορτώνουν με χρήμα».
- Zougla: «Εφθασαν το έσχατο σημείο σαπίλας και διαφθοράς, εκβιάζοντας τον Μπόμπολα μέσα από το troktiko τους».
- Troktiko: «[Αγαπητέ Μάκη...] Πριν 11 μήνες πήρες ένα πιστόλι να πας στο γραφείο στο “Πρώτο Θέμα” για να σκοτώσεις τον Θέμο όπως ο ίδιος είπες σε μένα και στον δικηγόρο σου Γ. Αγιοστρατίτη. Είχες μαζί σου το όπλο. Προσπάθησα να σε σταματήσω. Ο Θέμος πράγματι δεν ήταν στο γραφείο. Μην επιχειρήσεις να κάνεις το ίδιο με μένα. Αδικός κόπος. Δεν με νοιάζει. Τζάμπα... μάρτυρα θα με κάνεις».
- Zougla: «Μικρέ τυφλοπόντικα του διαδικτύου, μάθε ότι η μετεξέλιξή σου σε ενεργούμενο του εργολάβου και του κλέφτη, δεν πρόκειται να προστατέψει ούτε εσένα ούτε τα αφεντικά σου… Ούτε καν τους μπάτσους και τους υπόδικους ηγούμενους, που εξυπηρετούν το βρώμικο ιστοεξάμβλωμά σου».
- Troktiko: «Αυτό το λέμε στον εκβιαστή Μάκη Τριανταφυλλόπουλο και τον φίλο του Νίκο Χατζηνικολάου που είναι ο σπόνσορας και ο επίσημος διαφημιστής του συκοφάντη».
- Zougla: «Ο επιχειρηματίας και ο υποτακτικός του, διαχειριστής του trash-blog troktiko, έχουν προφανώς χάσει την ψυχραιμία τους... Είναι αλήθεια, τον βρωμιάρη του troktiko θα τον πάμε μέχρι το τέλος, όχι για την ίδια τη μίζερη ζωή του, αλλά για τα κοπρόσκυλα που κρύβονται από πίσω».
Περισσότερα στοιχεία μπορεί κανείς να αναζητήσει στο δημοσίευμα του «Ιού» («Ελλάς, Ελλήνων, Τρωκτικών;», «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», 1.8.2010, https://bit.ly/2BpbxWy).
Με ευκολία δημοσιεύονταν στο μπλογκ οι κλασικές συνωμοσιολογικές θεωρίες, οι αντισημιτικοί ισχυρισμοί ότι στην Ελλάδα δεν φορολογούνται οι Εβραίοι, ενώ δεν έλειπαν και οι ψυχροπολεμικές αντικομμουνιστικές επιθέσεις: «Είναι ξεφτίλα και ντροπή και αηδία από τους ψευτόμαγκες του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ να πάνε να καταλάβουν την Ακρόπολη. Ανανδροι και προδότες μιας χώρας με πολιτιστική και όχι μόνο ιστορία. Δεν υπάρχει όμως δικαιοσύνη στην Ελλάδα για να τους συλλάβει και να τους μπουζουριάσει», ζητούσε το μπλογκ που κατά τα άλλα υπερασπιζόταν την ελευθερία της έκφρασης!
Περιττό να προσθέσουμε ότι εκείνος που είχε εξυμνήσει το μπλογκ, από το βήμα μάλιστα της Βουλής, δεν ήταν άλλος από τον Γιώργο Καρατζαφέρη: «Το troktiko είναι μία από τις πιο σοβαρές ιστοσελίδες» (23.12.2009).
Η εμπλοκή Σφακιανάκη
Οσοι απορούν για την ανάμιξη Σφακιανάκη στην υπόθεση, ασφαλώς έχουν στο μυαλό τους την εικόνα ενός υπερειδικευμένου σούπερ αστυνομικού, την οποία καλλιεργούσαν ορισμένα μέσα ενημέρωσης τη δεκαετία του 2000. Αλλά, όπως έχει αποδειχτεί και σε ορισμένες άλλες περιπτώσεις, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά (βλ. τη σχετική έρευνα του Κώστα Εφήμερου και του Γεράσιμου Λαβιτσάνου του «The Press Project», https://bit.ly/3eYyDle).
Ο Εμμανουήλ Σφακιανάκης στο βήμα του 5ου Συνεδρίου για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο (9.2.2016) Μotion Τeam / Τρυψάνη Φανή

Από την απόφαση του Αρείου Πάγου προκύπτει μια ιδιαίτερη σχέση του ανώτερου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. με τον Γκιόλια.


Πώς οι δολοφόνοι επιχείρησαν να εμπλέξουν αντιεξουσιαστές
«Ο κατηγορούμενος, τον Φεβρουάριο του 20…, είχε την ιδιότητα του Τμηματάρχη του Τμήματος Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τον βαθμό του Αστυνομικού Υποδιευθυντή. Κατά τον ανωτέρω χρόνο, στην εν λόγω υπηρεσία, της οποίας αυτός προΐστατο ως Τμηματάρχης και ήταν αρμόδια για τη διενέργεια προανάκρισης επί εγκλημάτων που τελούνταν μέσω διαδικτύου, είχαν υποβληθεί αρκετές μηνύσεις κατά του, άγνωστου στο κοινό, διαχειριστή του ιστολογίου με την ονομασία [troktiko], με αφορμή συκοφαντικά εναντίον των μηνυτών δημοσιεύματα στο ιστολόγιο αυτό.Ο κ. Σφακιανάκης εμφανίζεται να συμβουλεύει τον δημοσιογράφο για το πώς θα αποφύγει μηνύσεις και αγωγές προσώπων που θεωρούν ότι θίγονται από τις αναρτήσεις του, ενώ τον προειδοποιεί και για τον κίνδυνο να δεχτεί προσωπική επίθεση. 
Ενα χαρακτηριστικό απόσπασμα της απόφασης είναι αποκαλυπτικό:
Διαχειριστής του συγκεκριμένου ιστολογίου ήταν ο ήδη δολοφονηθείς, στις 19.7.2010, δημοσιογράφος Σ[ωκράτης] Γ[κιόλιας]. Το γεγονός αυτό το γνώριζε ο κατηγορούμενος, εφόσον, όπως προκύπτει από τις κατωτέρω αναφερόμενες αναλυτικά μαρτυρικές καταθέσεις ατόμων του στενού περιβάλλοντος του δημοσιογράφου, αυτός βρισκόταν σε τακτική τηλεφωνική επικοινωνία με τον κατηγορούμενο, ο οποίος του παρείχε αρωγή για την επίλυση διαφόρων τεχνικών ζητημάτων του ιστολογίου και όχι μόνο.
Πράγματι, σύμφωνα με τις μαρτυρικές αυτές καταθέσεις, οι συμβουλές του κατηγορουμένου δεν περιορίζονταν στα τεχνικά θέματα, τα οποία αυτός κατείχε λόγω της θέσης και της εμπειρίας του, αλλά παρείχε στον διαχειριστή του εν λόγω ιστολογίου (Σ[ωκράτη] Γ[κιόλια]) οδηγίες για τη διατήρηση της ανωνυμίας του και τη διαχείριση των παραπόνων των πολιτών, σε σχέση με τις αναρτήσεις του, οι οποίες ήταν συχνά συκοφαντικές, γεγονός που ο κατηγορούμενος γνώριζε, εφόσον όπως ο ίδιος αναφέρει στο απολογητικό υπόμνημά του για τον Σ[ωκράτη] Γ[κιόλια] (σελ. 9 § 7), “συκοφαντούσε πολίτες μέσω των δημοσιευμάτων του, οι οποίοι του είχαν υποβάλλει μηνύσεις”. Μάλιστα, προέκυψε ότι, λίγες ημέρες πριν τη δολοφονία του τελευταίου, ο κατηγορούμενος τον προειδοποίησε να είναι πολύ προσεκτικός για το επόμενο διάστημα.

Στο πλαίσιο της ανωτέρω σχέσης τους, ενόψει της επικείμενης έρευνας στην οικία του Σ[ωκράτη] Γ[κιόλια] (επί της οδού..., στην...), με αφορμή τη μήνυση του Γ. Ψ. κατ’ αυτού, ως διαχειριστή του εν λόγω ιστολογίου, η οποία υποβλήθηκε στην υπηρεσία του κατηγορουμένου (Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος), ο τελευταίος δεν ενήργησε με την επιβαλλόμενη μυστικότητα και υπηρεσιακή εχεμύθεια, ώστε να διευκολύνει την ανεύρεση στοιχείων αποδεικτικών της καταμηνυθείσας πράξης.
Αντιθέτως, αυτός, επιχειρώντας να απεμπλέξει τον Σ[ωκράτη] Γ[κιόλια] από τις ποινικές του ευθύνες, την προηγουμένη της προγραμματισθείσας κατ’ οίκον έρευνας, τον ενημέρωσε σχετικά, ώστε να του παράσχει τη δυνατότητα να απομακρύνει από τον χώρο της οικίας του την κεντρική μονάδα του ηλεκτρονικού υπολογιστή του, προκειμένου να καταστεί αδύνατη η σύνδεσή του με το πρόσωπο του διαχειριστή τού συγκεκριμένου ιστολογίου.
Και τούτο διότι, ο κατηγορούμενος, ως εκ της εμπειρίας του γνώριζε ότι από τη διερεύνηση των ψηφιακών πειστηρίων του υπολογιστή μπορούσε να ανευρεθεί η φόρμα-ιστοσελίδα εισαγωγής στο μπλογκ “troktiko”, στην οποία εισερχόταν ο διαχειριστής με τη χρήση κωδικών για να προβεί στις διάφορες αναρτήσεις και να αποκαλυφθεί η ταυτότητά του.
Πράγματι, ο Σ[ωκράτης] Γ[κιόλιας] έσπευσε να απομακρύνει την κεντρική μονάδα του υπολογιστή του και να την αντικαταστήσει με άλλη, με τη συνδρομή του αδελφού του, Π[ερικλή] Γκιόλια]. Συνεπεία αυτού, κατά τη διενέργεια της έρευνας που έγινε, παρουσία εκπροσώπου της Δικαστικής Αρχής, τόσο στην οικία του Σ[ωκράτη] Γ[κιόλια] όσο και στην εταιρεία που εργαζόταν […] ανευρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και δύο σκληροί δίσκοι, εκ των οποίων ο ένας ήταν αυτός που είχε, κατά τα ανωτέρω, αντικαταστήσει, από την έρευνα των οποίων ουδέν διαπιστώθηκε, όπως προκύπτει από το από 13.2.2010 έγγραφο της Υπηρεσίας του κατηγορουμένου».
Η μαρτυρία των οικείων
Σύμφωνα με άλλο σημείο της απόφασης του Αρείου Πάγου, ο αδελφός του δολοφονηθέντος Π[ερικλής] Γ[κιόλιας] στην από 23.2.2016 ανωμοτί –ως πολιτικώς ενάγων– κατάθεσή του προς τον ειδικό ανακριτή-εφέτη, κατέθεσε, μεταξύ άλλων, πως «συμπληρωματικά θέλω να αναφέρω ότι τις μέρες πριν από τη δολοφονία του ο αδελφός μου μου εκμυστηρεύτηκε ότι τον πήρε τηλέφωνο ο κ. Σ[φακιανάκης], Διοικητής στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Του μίλησε με ασάφειες και του είπε αυτές τις επόμενες 15 μέρες να προσέχεις. Αυτό προβλημάτισε πάρα πολύ τον αδελφό μου.
Η ανάρτηση για την offshore που θα δεχόταν τις διαψεύσεις

Στην προσπάθειά του να εκμαιεύσει τι εννοούσε, ο Σ[φακιανάκης] εξακολούθησε να του μιλάει με ασάφειες και στο τέλος του είπε ότι θα χακάρουν το “troktiko”. Μάλιστα ο κ. Σ[φακιανάκης] του είχε μιλήσει τον μήνα Φεβρουάριο, τον πήρε τηλέφωνο και τον πληροφόρησε ότι κατόπιν υποβολής μήνυσης είχε διαταχθεί κατ’ οίκον έρευνα για να γίνει ταυτοποίηση των υπολογιστών με το “troktiko”.
Αυτό μου το είπε αμέσως ο αδελφός μου κι εγώ του έδωσα έναν σταθερό ηλεκτρονικό υπολογιστή από τους αχρηστευμένους που βρίσκονταν στην εταιρεία που εγώ δούλευα, ώστε αν γινόταν κατ’ οίκον έρευνα να εύρισκαν αυτόν τον υπολογιστή. Γνωρίζω ότι αυτός είναι ο υπολογιστής μεταξύ των αντικειμένων που κατασχέθηκαν. Ο αδερφός μου μου είχε πει ότι ο κ. Σ[φακιανάκης] τον είχε ενημερώσει για συμβόλαιο θανάτου του δημοσιογράφου Θ[έμου] Α[ναστασιάδη], επίσης ο αδερφός μου μου είχε πει ότι ενημέρωσε τον Θ[έμο] Α[ναστασιάδη], ο οποίος το έχει επιβεβαιώσει αυτό και από άλλη πηγή και είχε λάβει μέτρα προστασίας για περίπου 10 μέρες».
Σε συμπληρωματική κατάθεση στις 21.7.2016 ο Περικλής Γκιόλιας ανέφερε ότι «ο Σ[φακιανάκης] για λόγους προστασίας του Σ[ωκράτη] (υποτίθεται) του πρότεινε να ανοίξει μια offshore, του υπέδειξε και τον τρόπο με τον οποίο θα την άνοιγε και πού, με σκοπό να απορροφάται ο κραδασμός από τις πιέσεις που δεχόταν το Τμήμα του, δηλ. η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και μάλιστα η ατάκα που του είπε είναι: για να μπορεί κάποιος να κάνει και μήνυση για να μην τσαντίζονται περισσότερο.
Του είπε επίσης να έχουν και μια τηλεφωνική γραμμή για να σηκώνει ένας το τηλέφωνο, πάλι με την ίδια λογική για να απορροφάται ο κραδασμός. Ολα τα παραπάνω τα γνωρίζω από συζητήσεις που είχαμε με τον Σ[ωκράτη] καθημερινά για τα τρέχοντα θέματα, στα οποία ο Σ[φακιανάκης] πολλές φορές έπαιρνε το ρόλο του στρατηγικού συμβούλου και ως γνώστης και ως καθ’ ύλην αρμόδιος. Το βασικό θέμα της καθημερινότητάς μας εκείνη την εποχή ήταν η προστασία του απορρήτου και του Σ[ωκράτη] αλλά και των υπολοίπων μελών-διαχειριστών του μπλογκ, σε τέτοιο βαθμό που είχε καταλήξει να είναι εμμονή».
Ακριβώς τα ίδια για την offshore διηγείται και δημόσια ο Περικλής Γκιόλιας στο ντοκιμαντέρ του Κώστα Λακαφώση «Τroktiko - η αληθινή ιστορία» (2013): 


«Χρήζει διερεύνησης ποιος ήταν αυτός που ουσιαστικά υπαγόρευσε στον Σωκράτη την ανάγκη να κάνει τέτοιου είδους εταιρεία. Εγώ απλά με την εμπειρία και την ενασχόληση που έχω τόσα χρόνια στην αγορά, ενεπλάκην στην υλοποίησή της.
Αλλά είναι πολύ σημαντικό να μάθει ο κόσμος ποιος ήταν αυτός που υπαγόρευσε και είπε στον Σωκράτη ότι πρέπει να κάνεις αυτή την εταιρεία, για να [απορροφηθούν] οι κραδασμοί και να μπορεί να κάνει κάποιος μήνυση κάπου, αλλά εσύ θα την κάνεις με αυτόν τον τρόπο για να μη σε βρίσκουνε. Και είπα ότι o.k., αφού στο υπαγορεύει αυτή η “ανώτερη αρχή”, να γίνει. Και έγινε με σκοπό να απορροφά κραδασμούς, να υπάρχει ένα τηλέφωνο, το οποίο το σήκωνε ένας Ελληνας, ώστε να δέχεται τις μηνύσεις και τις πιέσεις, οι οποίες ήταν πάρα πολλές».
Εδώ ο αδελφός του δολοφονημένου δημοσιογράφου αποφεύγει να κατονομάσει τον εμπνευστή του σχεδίου. Αλλά ας ληφθεί υπόψη ότι η ταινία προηγείται τρία χρόνια της κατάθεσής του στον ειδικό ανακριτή.
Η ανωνυμία και η Σέχτα μαφιόζων
Το ίδιο ντοκιμαντέρ, στο οποίο μιλούν μόνο ο αδελφός και οι στενοί συνεργάτες του Σωκράτη Γκιόλια υπάρχουν σημαντικές λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας. Διηγείται μια κοπέλα, χωρίς να φαίνεται το πρόσωπό της: «Στο “troktiko” ήμασταν επτά άτομα. Τουλάχιστον οι γνωστοί ήμασταν επτά άτομα. Και όταν λέω γνωστοί, εγώ τα υπόλοιπα άτομα τα γνώρισα την ημέρα της κηδείας του Σωκράτη. Δεν τους ήξερα.
Από την κηδεία του Σ. Γκιόλια

Ο Σωκράτης είχε φροντίσει ούτως ώστε εμείς να είμαστε προστατευμένοι, ακόμα κι από τον ίδιο μας τον εαυτό. Να μην κάνουμε ζημιά ούτε εμείς οι ίδιοι στον εαυτό μας. Ημασταν ουσιαστικά επτά κολλητοί φίλοι-αδέλφια, που ο καθένας δεν άφηνε ποτέ ακάλυπτο τον άλλο, όμως δεν γνωριστήκαμε ποτέ. […] Ημασταν μόνο τρεις οι δημοσιογράφοι.
Οι άλλοι είχαν σχέση μόνο με υπολογιστές. Μάλιστα ο Γκιόλιας απέκρουσε κάθε σκέψη να συναντηθούν μεταξύ τους οι συνεργάτες του. Επέμενε ότι δεν πρέπει να γνωρίζει ο ένας τον άλλο και ότι μόνο αυτός θα τους γνωρίζει όλους». Αλλος συνεργάτης επιβεβαιώνει τα ίδια: «Ο Σωκράτης είχε επινοήσει αυτό το καθεστώς της μυστικοπάθειας, ώστε να μη γνωρίζει ο ένας ότι ο άλλος είναι στην ομάδα».
Αυτή τη δομή μυστικής οργάνωσης ίσως να εκμεταλλεύτηκαν οι δολοφόνοι του Γκιόλια τα ξημερώματα εκείνης της μοιραίας μέρας. Γιατί βέβαια δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αυτή η περίφημη «Σέχτα Επαναστατών» που ανέλαβε την ευθύνη δεν έχει καμιά σχέση με άλλες οργανώσεις ένοπλης τρομοκρατικής βίας.

Η δράση αλλά και τα μηνύματά της μάλλον σε μαφία προσιδιάζει. Ηδη από την πρώτη της εμφάνιση με τη δολοφονία αστυνομικού είχαμε προειδοποιήσει ότι έχουμε να κάνουμε με «παρακρατικούς πράκτορες», σημειώνοντας ότι «η μαφιόζικη δολοφονία κρύβει… μαφιόζους» («Ελευθεροτυπία», 20.6.2009, https://bit.ly/3eTRu0P).
Αυτή την προφανή παρατήρηση δεν την έκαναν τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης που είχαν μάλιστα σπεύσει να ανακαλύψουν στο… Indymedia τη στοχοποίηση του «troktiko». Μάλιστα στις ειδήσεις του Νίκου Χατζηνικολάου («Alter», 20.7.2010) διαβάστηκε μια ανάρτηση, προκειμένου να πιστοποιηθεί η σχέση του αντιεξουσιαστικού χώρου με τη δολοφονία: «“Μάγκες, μην παραμυθιάζεστε. Το Ιντερνετ είναι δύναμη που δεν μπορούν να ελέγξουν. Σίγουρα, ο Τρωκτικός ήταν γρανάζι του συστήματος, αλλά ήταν κι ο πιο εύκολος. Με φόρμες παραλλαγής, αλεξίσφαιρα κ.λπ. δεν σκάνε τρομοκράτες.
Η Σέχτα δεν είναι τρομοκράτες. Οι τρομοκράτες τρομοκρατούν τους θύτες και όχι τα θύματα. Σε αυτή την περίπτωση στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν την ελευθερία στο Ιντερνετ, όπου βγαίνουν αλήθειες”. Και συνεχίζει. “Εκμεταλλευτείτε την ιστοσελίδα αυτή που έχετε, παιδιά, και δώστε ιδέες στον λαό. Αυτή είναι η δύναμή σας και η επανάστασή σας! Σας φοβούνται. Χτυπήστε τους αλύπητα με την αντιπληροφόρηση”. Και συνεχίζει βέβαια να εξηγεί τους λόγους που θα πρέπει να χτυπούν τους ανθρώπους που εργάζονται στα Μέσα γενικότερα».
Οπως καταλαβαίνει καθένας, εδώ ο συντάκτης των φράσεων αυτών λέει ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που έλεγε (και έκανε) η Σέχτα. Αυτή η σκόπιμη παράβλεψη των δεδομένων της περιόδου, σε συνδυασμό με τη νωπή εμπειρία της νεολαιίστικης εξέγερσης του 2008 εμπόδισε τότε την εξιχνίαση του στυγερού εγκλήματος. Ισως δεν είναι αργά, ακόμα και τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες