Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

ΚΙΝ.ΑΛ: Όταν ο «χουντονόμος» για τις διαδηλώσεις βάφτηκε πράσινος …στις άκρες

Χωρίς ΠΑΣΟΚ τίποτε δεν γίνεται - Πώς δικαιολόγησε το ΚΙΝ.ΑΛ την απόφασή του να ψηφίσει το νομοσχέδιο με τα διατάγματα της δικτατορίας

Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει πολλά παραδείγματα για το πώς πολιτικές δυνάμεις, προκειμένου να δικαιολογήσουν επιλογές τους, επιχειρούν να
συμβιβάσουν τα ασυμβίβαστα. Με αυτή την λογική μας έχει προκύψει στο πρόσφατο παρελθόν το «μνημόνιο με ανθρώπινο πρόσωπο». Όμως το Κίνημα Αλλαγής φαίνεται ότι κατάφερε να …απογειώσει αυτή την λογική. Έτσι, μας προέκυψε η δυνατότητα ένας απροσχημάτιστος «χουντονόμος» να μπορεί να έχει προοδευτικά χαρακτηριστικά. Προφανώς μιλάμε για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις που πρόκειται να ψηφιστεί τη Πέμπτη 9 Ιουλίου, από την Νέα Δημοκρατία, το ΚΙΝ.ΑΛ και κατά πάσα πιθανότητα την Ελληνική Λύση.


Το Κίνημα Αλλαγής, αν και όπως δείχνει ο χρόνος που απαιτήθηκε για την λήψη της απόφασης με αρκετές εσωτερικές αντιρρήσεις, ανακοίνωσε περίτρανα δια της προέδρου του, Φώφης Γεννηματά, ότι θα ψηφίσει το νομοσχέδιο. Μάλιστα – συναισθανόμενο ίσως τον βαθμό της έκθεσής του – εξέδωσε και ειδικό ενημερωτικό σημείωμα στην συνέχεια για να αιτιολογήσει την πράξη του. Στα εντυπωσιακά της ανακοίνωσης μπορεί κανείς να συμπεριλάβει την αναφορά που λέει πως «οι αρχές και οι αξίες του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής επέβαλαν μία δυναμική αλλά δημιουργική αντιπολίτευση».
Πού οδήγησαν λοιπόν αυτές οι αξίες; Στο συμπέρασμα ότι «χωρίς το Κίνημα Αλλαγής, το νομοσχέδιο θα περνούσε με την αρχική, αυταρχική μορφή του». Μόνο που το νομοσχέδιο διατηρεί αλώβητα όλα άρθρα του που προκύπτουν από μεταφρασμένα στην δημοτική διατάγματα της Χούντας. Πράγμα που μάλλον διατηρεί την «αυταρχική μορφή του» εκτός πια αν τα χουντικά διατάγματα δεν ήταν τελικά και τόσο …αυταρχικά.
Μάλιστα, το ΚΙΝ.ΑΛ υποστηρίζει πως ως προς την απαγόρευση μίας διαδήλωσης «το αρχικό σχέδιο προέβλεπε απαγόρευση από την αστυνομική αρχή μόνον με απλή γνώμη του δημάρχου.Μετά από δική μας πρόταση, προβλέπεται πλέον η σύμφωνη γνώμη του προέδρου Πρωτοδικών». Μόνο που η σύμφωνη γνώμη του δικαστικού προβλέπεται να είναι απαραίτητη μέχρι και 24 ώρες πριν την διαδήλωση. Εφόσον παρέλθει η προθεσμία (πράγμα εξαιρετικά πιθανό αφού ουδείς υποχρεώνει την δικαστική αρχή να εκδώσει απόφαση) τότε το θέμα επαφίεται στην αστυνομία.
Επίσης, σημειώνει ότι «στο αρχικό νομοσχέδιο οι αυθόρμητες συναθροίσεις κατά κανόνα απαγορεύονταν και για να επιτραπούν ήταν απαραίτητη ειδική απόφαση. Μετά από δική μας πρόταση, η αυθόρμητη συνάθροιση επιτρέπεται και μόνο κατ’ εξαίρεση μπορεί να απαγορευθεί αν απειλείται η δημόσια ασφάλεια και μετά από ενημέρωση του αρμόδιου εισαγγελέα Πρωτοδικών». Με απλά λόγια η αστυνομία – και πάλι- θα κρίνει αν απειλείται η δημόσια ασφάλεια (που πάντα θα …απειλείται) και έχει την δυνατότητα να …ενημερώσει τον εισαγγελέα.  Παράλληλα το ΚΙΝ.ΑΛ υποστηρίζει ότι οι διαλύσεις συγκεντρώσεων θα γίνονται παρουσία εισαγγελέα (ενώ το νομοσχέδιο δεν το θέτει ως επιχειρησιακή προϋπόθεση) λες και αυτό ήταν το σημαντικό πρόβλημα του νομοσχεδίου. Όπως και το ότι απαλείφθηκαν τα άρθρα που προέβλεπαν ποινές σε μετέχοντες σε απαγορευμένη διαδήλωση. Αυτά δηλαδή που η κυβέρνηση γνώριζε ότι θα ήταν αδύνατον να εφαρμοστούν.
Φυσικά, το πιο ουσιώδες σημείο του νομοσχεδίου, δηλαδή το ότι …πρέπει να πάρει κανείς άδεια από τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για να κάνει διαδήλωση δεν έχει θιχτεί ούτε στο ελάχιστο. Αντιθέτως, με την πρακτική που ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής, ο νυν υπουργός Προ-Πο και πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ απλά θα μπορεί να λέει ότι το νομοσχέδιο του πέρασε με ευρεία πλειοψηφία.
Όλα αυτά φυσικά δεν είναι καθόλου παράξενα αν σκεφτεί κανείς πως ανάλογη πρόταση έχει διαμορφώσει στο παρελθόν και ο Γιώργος Καμίνης, πρώην δήμαρχος και νυν βουλευτής επικρατείας του ΚΙΝ.ΑΛ που ήταν και εισηγητής στο νομοσχέδιο. Η διαπραγμάτευση άλλωστε των δύο χώρων δεν ήταν κρυφή η κάτω από το τραπέζι. Αντιθέτως διεξήχθη δημοσίως την προηγούμενη Παρασκευή όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο στην Βουλή στην «Ώρα του Πρωθυπουργου». Εκεί η Φώφη Γεννηματά κάλεσε τον πρωθυπουργό να κάνει αλλαγές στο νομοσχέδιο  λέγοντας πώς «έτσι όπως είναι δεν ψηφίζεται». Η κυβέρνηση προφανώς ανταποκρίθηκε.
Έτσι ίσως πήραμε μια γεύση πώς θα είναι στο πιθανό μέλλον μια συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΚΙΝ.ΑΛ….
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ
https://www.imerodromos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες