Σάββατο 9 Μαΐου 2020

Το σχέδιο διάσωσης του τουρισμού εν μέσω πανδημίας


Τα βασικά σημεία του σχεδίου για την ασφαλή διαχείριση της πανδημίας ενόψει της τουριστικής περιόδου παρουσίασε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης της ΟΝΝΕΔ, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης.

Σύμφωνα με όσα εξέθεσε ο υπουργός Τουρισμού, τα μέτρα τα οποία μελετά να λάβει η κυβέρνηση περιλαμβάνουν ουσιαστικά διαβατήρια υγείας για τους εισερχόμενους τουρίστες, συμβάσεις των ξενοδοχειακών μονάδων με γιατρούς προκειμένου να επισπεύδονται οι διαδικασίες διάγνωσης και μία σειρά άλλων υγειονομικών προβλέψεων.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Θεοχάρης:

- Επιβάτες με προορισμό την Ελλάδα θα υποχρεούνται να έχουν υποβληθεί σε τεστ έως και 72 ώρες προτού επιβιβαστούν στο αεροσκάφος για να έλθουν χώρα μας, κατά τα πρότυπα των ελέγχων (στο check in της χώρας αναχώρησης) που έγιναν στους επαναπατριζόμενους, κατά το ξέσπασμα της κρίσης.

-Αναλόγως, και οι Ελληνες τουρίστες, βάσει διακρατικών προφανώς συμφωνιών, που θα θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό θα πρέπει να έχουν ελεγχθεί 72 ώρες πριν από το ταξίδι τους.

- Συνεπεία αυτού του αυστηρού ελέγχου, και βάσει του μέχρι στιγμής σχεδίου του Υπ. Τουρισμού, δεν προβλέπεται μείωση των θέσεων στα αεροπλάνα. «Δεν θα μειώσουμε τις θέσεις των αεροπλάνων ώστε να υπάρχει η οικονομική δυνατότητα οι εταιρίες να προχωρούν στη διεξαγωγή των πτήσεων», είεπ ο κ. Θεοχάρης.

- Προκρίνεται επίσης για πτήσεις ορισμένης διάρκειας (έως τεσσάρων ωρών, είπε ο υπουργός) να μην σερβίρεται φαγητό στους επιβάτες, αλλά μόνο συσκευασμένα σνακς.

- Στα ξενοδοχεία δεν θα υπάρχουν μπουφέδες, με την εξαίρεση ίσως μικρών ξενοδοχείων. «Δεν μπορούμε να πιάνουμε όλοι την κουτάλα και να την παίρνει ο επόμενος» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης.

- Οι ξαπλώστρες στις παραλίες θα είναι αραιά τοποθετημένες, υπάρχουν δε σκέψεις για καλύμματα μίας χρήσης ή με δυνατότητα αποστείρωσης για κάθε λουόμενο που κάνει χρήση.

Γιατρός τουρισμού και ξενοδοχεία καραντίνας

Σε περίπτωση ύποπτου συμπτώματος: Όλα τα ξενοδοχεία θα υποχρεωθούν να συμβληθούν με έναν γιατρό που θα έχει περάσει ειδικό σεμινάριο, ο οποίος είτε με φυσική παρουσία είτε με τηλεϊατρική θα αξιολογεί εάν τα συμπτώματα παραπέμπουν στον ιό και θα ζητάει αναλόγως τη διεξαγωγή τεστ. Ζητούμενο εδώ, είναι μέσα σε 6 ώρες να υπάρχει το αποτέλεσμα και ο ασθενής να μεταφέρεται σε «ξενοδοχεία καραντίνας».

- Ετσι, σε κάθε τουριστικό προορισμό της χώρας το υπουργείο Τουρισμού θα μισθώσει ένα τουριστικό κατάλυμα το οποίο θα λειτουργεί ως "ξενοδοχείο καραντίνας”, όπου θα μεταφέρονται τουρίστες που διαπιστώνεται ότι είναι φορείς του κορωνοϊού, με διασφάλιση της ανωνυμίας της εμπορικής ονομασίας των ξενοδοχείων. Σε περίπτωση που ο τουρίστας θελήσει ή χρήζει περαιτέρω ιατρική φροντίδας, «αυτό αποτελεί έναν ακόμη αγώνα δρόμου» προκειμένου να μεταφερθεί σε κεντρικές μονάδες περίθαλψης.

- Τέλος, οι τουρίστες θα αναχωρούν από τη χώρα χωρίς ελέγχους, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος εγκλωβισμού και παραμονής σε καραντίνα στην Ελλάδα.
https://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες