Απόσπασμα από άρθρο που είχε γράψει ο καθηγητής Αριστείδης Χατζής για τον ήρωα του 1821 εμφανίστηκε ως ανάρτηση στο επίσημο σάιτ της Επιτροπής, προκάλεσε αντιδράσεις και κατέβηκε - Τώρα, αναζητείται ο υπαίτιος
Για άλλη μια φορά η Επιτροπή Ελλάδα 2021 συζητήθηκε πολύ, όχι όμως για το έργο της αναφορικά με την Επανάσταση του 1821. Αυτή τη φορά για ένα αμφιλεγόμενο άρθρο στη σελίδα τής Επιτροπής, το οποίο υπέγραφε ο Αριστείδης Χατζής, συνεργάτης της Επιτροπής.
Αυτό το κείμενο είχε ως θέμα την ερωτική ζωή του Γεώργιου Καραϊσκάκη και την άποψή του για τις γυναίκες. Το άρθρο, ένα παλαιότερο κείμενο του κ. Χατζή, δημοσιεύτηκε στη σελίδα της επιτροπής και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από συναδέλφους του επιστήμονες, αλλά και χρήστες του διαδικτύου, οι οποίοι σχολίασαν επικριτικά, τόσο το ύφος του, όσο και την ουσία του.
Η Επιτροπή αναγκάστηκε να κατεβάσει το άρθρο και στη συνέχεια -με tweet από τον επίσημο λογαριασμό Greece 2021- δήλωσε ότι δεν το ανέβασαν ποτέ κι επομένως «οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα είναι άκυρη».
Η Επιτροπή Ελλάδα 2021 συστάθηκε λίγους μήνες πριν και πλαισιώθηκε από κορυφαίες προσωπικότητες του πανεπιστημιακού χώρου - όπως ο Μαρκ Μαζάουερ, ο Ρίτσαρντ Κλογκ, η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, ο Πασχάλης Κιτρομηλίδης και άλλους έγκριτους ακαδημαϊκούς, διεθνούς εμβέλειας. Στόχος της είναι να αναλάβει τον εορτασμό των 200 χρόνων του νέου Ελληνικού κράτους, να τονώσει το ηθικό των Ελλήνων και να δημιουργήσει ενωτικό κλίμα.
Βέβαια, μέχρι σήμερα έχει δημιουργήσει αρνητικές εντυπώσεις για τα άρθρα τα οποία έχει δημοσιεύσει. Την προηγούμενη φορά, η «Ελλάδα 2021» είχε δημοσιεύσει άρθρο, επίσης παλαιό του Αριστείδη Χατζή, στο οποίο ο Καποδίστριας παρουσιαζόταν ως... δικτάτορας. Τώρα, ο ελληνικός λαός άρχισε να συζητά τα λεχθέντα του Καραϊσκάκη.
Η Επιτροπή Ελλάδα 2021 ασχολείται στην αρθρογραφία της και με γεγονότα πέραν της χρονικής περιόδου της Ελληνικής Επανάστασης, όπως η δολοφονία του Λαμπράκη και το σκηνοθετικό έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου, τα οποία εξίσου συζητώνται από τους χρήστες του διαδικτύου, άλλοτε θετικά κι άλλοτε αρνητικά.
Το βέβαιο είναι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ότι το τελευταίο ζήτημα -αναφορικά με τον ήρωα του 1821- ερευνάται εσωτερικά από την Επιτροπή και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ζητηθεί και η συνδρομή των ελληνικών αρχών προκειμένου να βρεθεί ο υπαίτιος για αυτό το συμβάν. Εκείνος, δηλαδή, ο οποίος -χωρίς να έχει λάβει σχετική άδεια, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας- ανέβασε στο σάιτ της Επιτροπής ένα κείμενο το οποίο δεν είχε λάβει έγκριση από κάποιον υπεύθυνο. Την ίδια ώρα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτώνται αμέτρητα ποστ από χρήστες οι οποίοι σημειώνουν πως αυτή η Επιτροπή βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση, ενώ πολλοί φοβούνται το ποιο θα είναι το θέμα του επόμενου κειμένου της.
Σε δύο πράγματα θα συμφωνήσουμε όλοι, πάντως: πρώτον, πως αυτή ήταν όντως η φρασεολογία του Καραϊσκάκη και, δεύτερον, όπως σημείωσε στο tweet της η Επιτροπή, η υπόθεση αυτή είναι πραγματικά αλλόκοτη και πως πρέπει να διαλευκανθεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες