Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Ζοφερές προβλέψεις σε μελέτη του ΟΕΕ για ανεργία και μισθούς: Η πανδημία θα πλήξει πάνω από 1,7 εκατ. εργαζομένους


Μαύρες μέρες για εργαζόμενους και επιχειρήσεις λόγω της πανδημίας. Θα ξεπεράσει τις 390.000 ο αριθμός των ανέργων, μια στις τρεις επιχειρήσεις στην εστιάση στο χείλος του γκρεμού. Σοκάρουν οι προβλέψεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

Η πανδημία έφερε ξανά τον εφιάλτη της ανεργίας και των μειώσεων στους μισθούς για χιλιάδες εργαζόμενους. Ο κορονοϊός δυστυχώς φέρνει προ των πυλών νέες ανατροπές στις εργασιακές αλλά και μισθολογικές σχέσεις για την μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου, πάνω από 1,7 εκατ. εργαζόμενοι απειλούνται λόγω πανδημίας με μειώσεις μισθών και αλλαγές στον τρόπο εργασίας τους, όπως για παράδειγμα η τηλεργασία, η εκ περιτροπής εργασία και η αύξηση της μερικής απασχόλησης.

Επίσης σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις ο αριθμός των νέων ανέργων θα ξεπεράσει τις 390.000. Επίσης μία στις τρεις επιχειρήσεις στο κλάδο της εστίασης βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού βλέποντας το τζίρο την πρώτη ημέρα λειτουργίας τους να υποχωρεί έως και 95%.

Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις ζοφερό προβλέπεται να είναι το επόμενο χρονικό διάστημα για εργαζομένους και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την ειδική μελέτη του Επιμελητηρίου για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία επισημαίνεται ότι ο συνολικός αριθμός των απασχολούμενων που θα επηρεαστεί άμεσα η έμμεσα ανέρχεται σε 1.729.200.

Στη μελέτη γίνεται λόγος για φαύλο κύκλο οικονομικής δραστηριότητας-απασχόλησης-εισοδήματος-ζήτησης-οικονομικής δραστηριότητας και αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Στη νέα πραγματικότητα οι επιχειρήσεις θα χρειάζονται λιγότερο προσωπικό για να εξυπηρετήσουν τον περιορισμένο αριθμό πελατών. Κατά συνέπεια, θα μειώσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους και θα απολύσουν προσωπικό αφού δεν θα έχουν τον κύκλο εργασιών που είχαν. Η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας ειδικά στις επιχειρήσεις του κλάδου του τουρισμού, των μεταφορών, του θεάματος και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων θα είναι ιδιαίτερα έντονη μέχρι και το χειμώνα.
  • Εκτός από τις άμεσα διαφαινόμενες επιπτώσεις στη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης, υπάρχουν και οι έμμεσες επιπτώσεις στην αγορά εργασίας με αλλαγές που αφορούν τον τρόπο εργασίας (εκ περιτροπής, εργασία από το σπίτι, αύξηση της μερικής απασχόλησης) αλλά και το είδος των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων. Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις για την αύξηση της ανασφάλιστης εργασίας που θα αφορά άτομα που εργάζονται από το σπίτι και οι έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας καθίστανται δυσκολότεροι έως και αδύνατοι. Η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων θα συμπαρασύρει και το ύψος των μισθών και άλλων παροχών.
  • Οι επιπτώσεις από την πανδημία επηρεάζουν άμεσα τους απασχολούμενους στο «Χονδρικό και Λιανικό εμπόριο» και στις «Δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης» (1.089,4 χιλ. άτομα). Επιπρόσθετα επηρεάζονται άμεσα οι 204,8 χιλ. άτομα στον κλάδο των «Μεταφορών και Αποθήκευσης» και 55,5 χιλ. άτομα στον κλάδο «Τέχνες, Διασκέδαση και Ψυχαγωγία». Έμμεσες επιπτώσεις από την πανδημία αφορούν σε μεγάλο βαθμό τον κλάδο της μεταποίησης (379,9 χιλ. άτομα).
  • Αν υποθέσουμε ότι το 25% των απασχολουμένων στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές σε καταστήματα και υπαίθριες αγορές απολύονται (231,8 χιλ. άτομα), το 15% από αυτούς που ασκούν επιστημονικά και καλλιτεχνικά επαγγέλματα (68,2 χιλ. άτομα), το 20% από αυτούς που εργάζονται ως υπάλληλοι γραφείου (90,9 χιλ. άτομα), τότε ο αριθμός των ανέργων αναμένεται να αυξηθεί κατά 390,9 χιλ. άτομα.
  • Ο αριθμός των απολυμένων από επιχειρήσεις κλάδων που η δραστηριότητά τους πλήττεται θα έχει ως αποτέλεσμα τη συνολική μείωση του εθνικού εισοδήματος και κατ΄ επέκταση μείωση της ζήτησης για αγαθά και υπηρεσίες και της αντίστοιχης προσφοράς αγαθών και υπηρεσιών.

Από την πλευρά του ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης εκτίμησε ότι με βάση το σενάριο για ύφεση 12%, η ανεργία τον Δεκέμβριο του 2020 θα φθάσει στο 22,1%, πράγμα που σημαίνει απώλεια περίπου 340.000 θέσεων εργασίας υπογραμμίζοντας ότι θα κυριαρχήσουν η «μερική ανεργία» και η εκ περιτροπής εργασία που οδηγούν αυτόματα σε απώλειες αποδοχών.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΔΗΣ
https://www.newsit.gr/

Διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες