Η Νέα Υόρκη «μετρά» σχεδόν 1.000 νεκρούς και 60.000 κρούσματα και σύμβουλος του Τραμπ, που αρνείται να βάλει το «Μεγάλο Μήλο» σε καραντίνα. Στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Βρετανία, την Τουρκία, τη Γαλλία, κάθε μέρα ο απολογισμός πιο βαρύς. Και ο κορονοϊός δεν σταματά.
Η επέλαση του ιού που μπήκε στη ζωή μας, ξαφνικά, τον περασμένο Δεκέμβριο συνεχίζεται χωρίς σταματημό. Χωρίς έλεος και για τις χώρες που χτυπά μετά το φονικό και σαρωτικό του πέρασμα από την Κίνα.
Η Ιταλία, η Ισπανία και οι ΗΠΑ έχουν πια ξεπεράσει την Κίνα σε κρούσματα. Η Νέα Υόρκη γίνεται μια νέα «Γουχάν». Η Ιταλία και η Ισπανία βλέπουν κάθε μέρα τη μακάβρια λίστα του θανάτου να μεγαλώνει από την επιδημία που προκαλεί ο κορονοϊός.
Click4more Κορονοϊός: Εκτιμήσεις σοκ για τις ΗΠΑ – Ακόμη και 200.000 νεκροί από την επιδημία
Η επέλαση του ιού που μπήκε στη ζωή μας, ξαφνικά, τον περασμένο Δεκέμβριο συνεχίζεται χωρίς σταματημό. Χωρίς έλεος και για τις χώρες που χτυπά μετά το φονικό και σαρωτικό του πέρασμα από την Κίνα.
Η Ιταλία, η Ισπανία και οι ΗΠΑ έχουν πια ξεπεράσει την Κίνα σε κρούσματα. Η Νέα Υόρκη γίνεται μια νέα «Γουχάν». Η Ιταλία και η Ισπανία βλέπουν κάθε μέρα τη μακάβρια λίστα του θανάτου να μεγαλώνει από την επιδημία που προκαλεί ο κορονοϊός.
Click4more Κορονοϊός: Εκτιμήσεις σοκ για τις ΗΠΑ – Ακόμη και 200.000 νεκροί από την επιδημία
Εκτός από ζωές, ο κορονοϊός σαρώνει και ελευθερίες. Σε όλο τον κόσμο περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι σε όλες τις ηπείρους, δηλαδή τουλάχιστον τέσσερις στους δέκα ανθρώπους, παραμένουν υπό περιορισμό. Ο εφιάλτης δεν μοιάζει κοντά στο τέλος. Ακόμη δεν έχει βρεθεί ούτε θεραπεία, ούτε εμβόλιο.
Κορονοϊός “τρομοκράτης”
Η πανδημία της Covid-19 εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς στις ΗΠΑ, όπου ο Τραμπ αρνείται, παρά τις φωνές, να τη βάλει σε καραντίνα. Και όλα αυτά ενώ σύμβουλός του εκτιμά (και ας ελπίσουμε ότι δεν θα γίνει «Κασσάνδρα» και δεν θα δικαιωθεί) ότι οι νεκροί από τον κορονοϊό στις ΗΠΑ θα είναι ανάμεσα στις 100.000 και τις 200.000!
Ο κορονοϊός συνεχίζει την καταστροφική πορεία στην Ευρώπη όπου καταμετρώνται τα δύο τρίτα των 31.000 θανάτων που έχουν σημειωθεί σε όλο τον κόσμο και όπου η Ισπανία ανακοίνωσε ένα νέο ρεκόρ 838 θανάτων μέσα σε 24 ώρες. Είναι η τρίτη συνεχόμενη μέρα που η Ισπανία καταγράφει ρεκόρ θανάτων από τον κορονοϊό σε διάστημα 24 ωρών.
Όσο κι αν φαντάζει δύσκολο να το πιστέψει κανείς, κατά τους ειδικούς, οι αριθμοί αφήνουν ωστόσο μια χαραμάδα ελπίδας ότι η κορύφωση της μόλυνσης πλησιάζει. Είναι όμως έτσι; Και στην Ισπανία, όπως και στην Ιταλία και στη Βρετανία και στις ΗΠΑ ακόμα (πόσω μάλλον στην Ελλάδα), το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αν θα αντέξουν οι μονάδες εντατικής θεραπείας.
Η Ισπανία, που μετρά πλέον τουλάχιστον 6.500 θανάτους, θα εντείνει τους περιορισμούς που τέθηκαν σε ισχύ από τα μέσα Μαρτίου, και είναι ήδη από τους πιο αυστηρούς. Η κυβέρνηση αναμένεται να εγκρίνει ακόμη και τη διακοπή για δύο εβδομάδες όλων των «μη απαραίτητων» οικονομικών δραστηριοτήτων.
Ο περιορισμός αρχίζει να δείχνει τα πρώτα αποτελέσματά του καθώς συνεχίζεται η αργή επιβράδυνση της μόλυνσης στην Ιταλία, τη χώρα που πλήττεται περισσότερο στον κόσμο, η οποία έχει πλέον «σπάσει» το φράγμα των 10.000 θανάτων.
«Σε όλες τις υπηρεσίες επειγόντων περιστατικών καταγράφεται μια μείωση των αφίξεων», σύμφωνα με τον Τζιούλιο Γκαλέρα, αξιωματούχο υγείας της βόρειας περιφέρειας της Λομβαρδίας, της περιοχής που έχει χτυπήσει περισσότερο απ’ όλες στην Ιταλία, η επιδημία, «σε ορισμένες είναι ελαφριά, σε άλλες πιο έντονη».
«Λεηλασίες» και αυτοκτονίες
Η κυβέρνηση της Ιταλίας, που διανύει την τρίτη εβδομάδα περιορισμού, θα διανείμει προϊόντα για τους πλέον ευάλωτους, ιδιαίτερα όσους πλήττονται από τη διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας.
Στη Σικελία, αστυνομικοί χρειάστηκε να παραταχθούν μπροστά από τα σουπερμάρκετ για να αποτρέψουν ενδεχόμενες λεηλασίες, αφού μερικοί πελάτες επιχείρησαν να βγουν χωρίς να πληρώσουν από ένα σουπερμάρκετ.
Στη Γερμανία, όπου ο υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Έσσης, «βαθιά ανήσυχος» για τις επιπτώσεις της επιδημίας στην οικονομία, αυτοκτόνησε.
Και ενώ εκείνος έβαζε τέλος στη ζωή του, οργή προκαλούσαν οι όμιλοι Adidas και H&M με την ανακοίνωσή τους ότι δεν επιθυμούν να καταβάλουν τα ενοίκια των καταστημάτων τους που έχουν κλείσει.
Η γειτονική Ολλανδία, που αρνείται για την ώρα να περιορίσει τα 17 εκατομμύρια κατοίκους της, θα ανακοινώσει μεθαύριο, Τρίτη, αν θα συνεχίσει στον δρόμο αυτόν, αφού σήμερα πέρασε το όριο των 10.000 καταγεγραμμένων μολύνσεων, με 771 θανάτους.
ΗΠΑ στα βήματα της Ιταλίας
Πέρα από τον Ατλαντικό, η διασπορά του ιού στις ΗΠΑ επιταχύνεται με έντονους ρυθμούς: ο αριθμός των θανάτων διπλασιάστηκε από την Τετάρτη, περνώντας το όριο των 2.000 το Σάββατο.
Η χώρα καταγράφει τον μεγαλύτερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στον κόσμο, πάνω από 121.000, εκ των οποίων σχεδόν τα μισά στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ προέβλεπε να θέσει σε καραντίνα, μαζί με τις γειτονικές πολιτείες Νιου Τζέρσι και Κονέκτικατ, αλλά (όπως πάντα) άλλαξε γνώμη.
Το Κέντρο ελέγχου ασθενειών (CDC), η εθνική αρχή για την υγεία, ζήτησε τελικά από τους κατοίκους των τριών πολιτειών να «αποφύγουν κάθε μη απαραίτητο ταξίδι για τις επόμενες 14 ημέρες».
Και ενώ ο Τραμπ αρνείται να κάνει αυτό για το οποίο του φωνάζουν όλοι, η Νέα Υόρκη ανακοίνωσε άλλους 237 θανάτους, φτάνοντας τους 965, με τα κρούσματα σχεδόν 60.000!
Στην πολιτεία του Ιλινόι, ένα μωρό μικρότερο του ενός έτους, ένα από τα πιο νέα γνωστά θύματα της Covid-19 που γενικά δεν προσβάλλει τα παιδιά, πέθανε ωστόσο.
Στη Νέα Υόρκη, όπως και σε πολλές περιοχές του κόσμου, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, στην πρώτη γραμμή κατά της επιδημίας, βρίσκονται αντιμέτωποι με ελλείψεις ιατρικού υλικού. «Υπάρχει ταυτόχρονα ένα αίσθημα απελπισίας και ελπίδας ανάμεσά μας. Όλοι φοβόμαστε, προσπαθούμε να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο», λέει η Νταϊάνα Τόρες, 33 ετών, νοσηλεύτρια σε ένα νοσοκομείο της Νέας Υόρκης.
Αντιμέτωπη με μια προμηνυόμενη πλημμυρίδα ασθενών στα νοσοκομεία και ελλείψεις υλικού, η Γαλλία (2.606 θάνατοι, εκ των οποίων 292 τις τελευταίες 24 ώρες) παρήγγειλε ένα δισεκατομμύριο μάσκες και υπολογίζει να τριπλασιάσει σχεδόν τις κλίνες ΜΕΘ.
Γερμανικό στρατιωτικό αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο του γαλλικού στρατού μετέφεραν προς τη Γερμανία πολλούς ασθενείς από την ανατολική Γαλλία, οι υπηρεσίες ΜΕΘ της οποίας έχουν κορεστεί.
Η επιδημία εξαπλώνεται επίσης με γρήγορους ρυθμούς στη Βρετανία, όπου ο απολογισμός ξεπέρασε το βράδυ του Σαββάτου τους 1.000 θανάτους (1.228 είναι πια), με 209 νέους θανάτους να καταγράφονται μέσα σε μία μόνο ημέρα.
«Ξέρουμε πως τα πράγματα θα επιδεινωθούν προτού βελτιωθούν», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, που έχει κι ο ίδιος μολυνθεί, καλώντας τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα γενικού περιορισμού που τέθηκαν σε ισχύ το βράδυ της Δευτέρας και για τρεις εβδομάδες.
Οι Βρετανοί πρέπει να «προετοιμαστούν για μια μακρά περίοδο» περιορισμού, προειδοποίησε ένας από τους υπουργούς του, ο Μάικλ Γκοβ, ενώ η αναπληρώτρια επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας δεν απέκλεισε τα περιοριστικά μέτρα να χρειαστεί να διαρκέσουν έξι μήνες ή και περισσότερο.
Πέρα από την Ευρώπη
Οι ιρανικές αρχές κάλεσαν επίσης τους πολίτες να παραμείνουν υπό περιορισμό και προειδοποίησαν ότι οι περιορισμοί των μετακινήσεων θα πρέπει να παραταθούν καθώς άλλοι 123 θάνατοι έχουν καταγραφεί μέσα σε 24 ώρες στη χώρα, μια από εκείνες που έχουν πληγεί περισσότερο στον κόσμο, με περισσότερους από 2.600 θανάτους.
Η Κίνα, απ’ όπου ξεκίνησε η επιδημία και η οποία φαίνεται να έχει αναχαιτίσει την πρόοδο στο έδαφός της, έκλεισε από το Σάββατο τα σύνορά της στην πλειονότητα των ξένων και μείωσε δραστικά τις διεθνείς πτήσεις προκειμένου να αποτρέψει μια επιστροφή του κορονοϊού μέσω «εισαγόμενων» κρουσμάτων.
Τελευταία χώρα σε πρώτο πλάνο που δεν έχει λάβει ακόμη κανένα μέτρο γενικευμένου περιορισμού, η Ρωσία θα κλείσει τα σύνορά της από τη Δευτέρα, αφού έδωσε εντολή για το κλείσιμο ων εστιατορίων και των περισσότερων καταστημάτων πριν από μια εβδομάδα αργίας. Οι δρόμοι της Μόσχας ήταν ασυνήθιστα έρημοι το Σάββατο.
Για να βοηθήσουν τους Μοσχοβίτες που είναι πιο απομονωμένοι, εθελοντές έχουν οργανωθεί για να παραδίδουν τα ψώνια στα σπίτια αυτών των ανθρώπων.
Και η Αφρική
Στις πιο φτωχές χώρες, κυρίως στην Αφρική, οι περιορισμοί των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων είναι περίπλοκο να τεθούν σε εφαρμογή και προκαλούν ένα κύμα εξόδου από τις πόλεις, κυρίως στην Κένυα και στη Μαδαγασκάρη.
Εκατοντάδες πολίτες της Μαδαγασκάρης εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα Ανταναναρίβο. «Σταματήσαμε να δουλεύουμε για να τηρήσουμε» τον περιορισμό, «όμως πρέπει να τραφούμε και να ταΐσουμε τα παιδιά μας» , εξηγεί ο Ρίτσαρντ Ρακοτοαριζόα, ένας 30χρονος οικογενειάρχης, «για μένα το θέμα ήταν απειθαρχία ή φυγή» .
Το Μπενίν δεν διαθέτει «τα μέσα των πλούσιων χωρών» προκειμένου να λάβει μέτρα αυστηρού περιορισμού, εκτίμησε σήμερα ο πρόεδρός του Πατρίς Ταλόν: «αν πάρουμε μέτρα που θα κάνουν όλους να λιμοκτονήσουν θα καταλήξουν πολύ γρήγορα να παραβιαστούν».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες