Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

Ετοίμαζαν τρομοκρατικό χτύπημα σε Cosco και Ενωση Εφοπλιστών


Σχέδιο προκήρυξης για μεγάλη ένοπλη επίθεση στο λιμάνι του Πειραιά που σχετίζεται με την εταιρεία Cosco φαίνεται να ανακάλυψε –όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακης»– η ΕΛ.ΑΣ. στη συνέχεια έρευνας για
τη δράση της Πόλας Ρούπα αλλά και της 28χρονης συνεργού της.

Πρόκειται για την ίδια γυναίκα που συνελήφθη προ τριών ημερών στην Αγία Παρασκευή να μεταφέρει βαρύ οπλισμό, μαζί με τον 32χρονο, γνωστό και ως «Τοξοβόλο», που είχε καταδικασθεί για συμμετοχή σε ληστεία στο Βελβεντό.

Με βάσιμες υπόνοιες της ΕΛ.ΑΣ. ότι θα οργάνωναν μία νέα ένοπλη ομάδα που θα αναβίωνε τμήμα των «Πυρήνων» που είχε συσχετισθεί με ληστείες, με βομβιστικές επιθέσεις και είχε επιχειρηθεί να συνδεθεί με τη βομβιστική επίθεση στο εμπορικό κέντρο Mall, στις αρχές του 2013.

Κι όλα αυτά όταν φαίνεται άλλα ηγετικά μέλη της ίδιας οργάνωσης που έχουν αποφυλακισθεί να ασχολούνται με το «επιχειρείν», να συνεργάζονται με εμπόρους καυσίμων αλλά και να σκοπεύουν να ανοίξουν εστιατόριο στην περιοχή του Πειραιά.

Με στελέχη των διωκτικών αρχών να εκτιμούν, πάντως, ότι ο ερχομός της ΝΔ στην εξουσία κινητοποίησε δύο- τρεις ομάδες ενόπλων για μία νέα σειρά ληστειών αλλά και επιθέσεων. Με πρώτο δείγμα τη σύλληψη, τον περασμένο Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη, δύο ατόμων που συνδέθηκαν με ληστεία στο ΑΧΕΠΑ. Την ίδια ώρα η ΕΛ.ΑΣ. στοχεύει να ταυτοποιήσει δύο-τρεις ακόμη άνδρες συνεργούς του «Τοξοβόλου» και της 28χρονης.

Οι αστυνομικοί θεωρούν ιδιαίτερα κρίσιμο ένα τετ α τετ που είχαν στα τέλη Δεκεμβρίου 2019 τρία από τα μέλη της οργάνωσης με έναν 45χρονο αστυνομικό από τη Χαλκιδική, σε αγροτικό δρόμο, στην περιοχή Ζαγκλιβέρι κοντά στον Πολύγυρο.

Με τους ενόπλους να αναφέρουν μάλιστα στον αστυνομικό που έκλεισαν προσωρινά σε πορτμπαγκάζ ότι «θα μπορούσαμε να σε σκοτώσουμε όπως θα έκανες εσύ μ’ εμάς». Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι στη γύρω περιοχή της ορεινής Χαλκιδικής κρύβεται συνεργός ή κρησφύγετο των ενόπλων που επιχειρείται να εντοπισθεί…

«Του αφιερώνουμε την επίθεση»
Ενα από τα πλέον κρίσιμα στοιχεία που έχουν ανακαλυφθεί τους τελευταίους μήνες από την ΕΛ.ΑΣ. για τη δράση των ένοπλων οργανώσεων, χωρίς να δημοσιοποιηθεί οτιδήποτε, ήταν προσχέδιο επτασέλιδης προκήρυξης που φέρεται να είχαν συντάξει το μέλος του «Επαναστατικού Αγώνα» Πόλα Ρούπα και η 28χρονη που συνελήφθη στην Αγία Παρασκευή.

Το έγγραφο αυτό, σε ηλεκτρονικό αρχείο, εντοπίστηκε στο κατάλυμά τους στην Ηλιούπολη, που ανακαλύφθηκε στις αρχές του 2017. Αρχικά στο εν λόγω κρησφύγετο είχαν εντοπισθεί σχεδιαγράμματα τραπεζών, δρομολόγια για επιθέσεις στην Αθήνα σε άγνωστους στόχους, αναφορές σε επιχειρηματίες κ.λπ.

Ομως από περαιτέρω ενδελεχή εξέταση βρέθηκε και σχεδόν πλήρης προκήρυξη που δεν είχε ενταχθεί στην αρχική δικογραφία. Στο κείμενο αυτό, που θα στελνόταν μετά την ένοπλη επίθεση, υπάρχουν αναφορές στη δράση του «Επαναστατικού Αγώνα», για συμμετοχή στην οποία είχε καταδικασθεί η 28χρονη σε πολυετή κάθειρξη, και στον Νίκο Μαζιώτη.

Στο εν λόγω κείμενο ανάληψης ευθύνης, σημειώνεται ανάμεσα στα άλλα: «Πρώτη ενέργεια της οργάνωσης μετά τη σύλληψη του συντρόφου Μαζιώτη είναι η βομβιστική επίθεση ενάντια στα γραφεία όπου στεγάζεται η κινεζική εταιρεία Cosco και η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών».

Στο ίδιο κείμενο προσδιοριζόταν ότι «πρώτη ενέργεια της οργάνωσης, μετά τη σύλληψη του συντρόφου Μαζιώτη, επιλέξαμε να είναι η βομβιστική επίθεση ενάντια στα γραφεία όπου στεγάζεται η κινεζική εταιρεία Cosco και η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών. Στο ίδιο κτίριο στεγάζονται και πολλά γραφεία εφοπλιστικών συμφερόντων.

Η ενέργεια αυτή αποφασίστηκε από τη συλλογικότητά μας, ενώ ο σύντροφος ήταν ακόμα ανάμεσά μας. Θεωρούμε σημαντικό ως πρώτη ενέργεια μετά τη σύλληψη του συντρόφου να είναι αυτή και του την αφιερώνουμε».

Σε μία εκτίμηση των υπηρεσιακών παραγόντων της Κατεχάκη, «αν γινόταν βομβιστική επίθεση στο σημείο αυτό με εκατοντάδες κιλά εκρηκτικών, όπως συνήθιζαν οι συγκεκριμένοι ένοπλοι, είναι άγνωστο ποιες θα ήταν οι συνέπειες».

Η δράση της 28χρονης και του «Τοξοβόλου»
Σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., η 28χρονη προσεγγίστηκε εντός των φυλακών Κορυδαλλού από αναρχικούς που είχαν σχέση με τους «Πυρήνες» και φαίνεται να υπήρξε κοινή απόφαση να εξαφανισθεί από προσώπου γης τον περασμένο Ιούνιο, όταν και αποφυλακίστηκε λόγω παρέλευσης 18μήνου.

Την ίδια περίοδο απέδρασε με χαρακτηριστική άνεση από τις αγροτικές φύλακες Τίρυνθας – είχε αναλάβει καθήκοντα… βοσκού – ο 32χρονος, γνωστός και ως «Τοξοβόλος», που είχε καταδικασθεί σε πολυετή κάθειρξη για μία ληστεία στο Βελβεντό και αιματηρή συμπλοκή με αστυνομικούς στην Πεύκη.

Ο ίδιος μάλιστα είχε προχωρήσει σε ανάρτηση που ομολογούσε τη σχέση του με τη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» (προχώρησε την περίοδο 2008-2017 σε περισσότερες από 200 επιθέσεις) γράφοντας: «Οταν το 2009 χτυπήθηκαν από το κράτος κάποιες υποδομές του αναρχικού αντάρτικου και αρκετοί σύντροφοι πέρασαν στην παρανομία, για μένα ήταν αυτονόητη όχι μόνο η στήριξη των καταζητούμενων, αλλά και η αναγκαιότητα της συμμετοχής μου στην αντάρτικη δράση.

Σ’ αυτά τα πλαίσια προέκυψε και η σχέση μου με την Επαναστατική Οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Ομως ουδέποτε η δράση του συνδέθηκε δικαστικώς με τη δράση της οργάνωσης! Είναι ακόμη ενδεικτικό της ένοπλης δράσης του ίδιου αναρχικού ότι για τη συμπλοκή στην Πεύκη ανέφερε ότι «η δική μου συμβολή ήταν η αρπαγή του οχήματος των μπάτσων, το οποίο χρησιμοποίησα ως όπλο, απειλώντας να συντρίψω κάτω απ’ τις ρόδες του τον αστυνομικό.

Η τελική έκβαση της λυσσασμένης αυτής μάχης ήταν δύο μπάτσοι βαριά τραυματισμένοι – ένα κόστος που συμβάλλει στη διασπορά του φόβου στο μισθοφορικό σώμα της αστυνομίας». Το εντυπωσιακό είναι ότι στο ίδιο κείμενο εξυμνούσε και την αιματηρή απόδραση Αλβανών από τις φυλακές Τρικάλων, το καλοκαίρι του 2013, που κατέληξε σε αιματηρές συμπλοκές και θανάτους ανυποψίαστων ανθρώπων.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. διατυπώνουν τη άποψη ότι «πίσω από την 28χρονη, πρώην μέλος του Επαναστατικού Αγώνα και τον «Τοξοβόλο», κρύβονται ίσως άγνωστοι διάδοχοι μιας ομάδας 4-5 ατόμων που είχαν προηγούμενη σύνδεση με τους «Πυρήνες», είχαν προχωρήσει σε ληστείες τραπεζών στη Βόρεια Ελλάδα και οι οποίοι πλέον είναι εκτός φυλακής.

Ακόμη ορισμένοι από αυτούς είχαν συνδεθεί με την οργάνωση «Πύρινες Σκιές», που είχε προχωρήσει από τις αρχές του 2009 σε εμπρηστικές επιθέσεις σε εταιρεία αυτοκινήτων στο Χαλάνδρι αλλά και σε τράπεζα και ασφαλιστική εταιρεία στον Νέο Κόσμο ενώ είχε ερευνηθεί αν σχετίζονταν με τη βόμβα στο Mall, στις 20 Ιανουαρίου το 2013.

Είναι βέβαιο ότι κανείς εξ αυτών δεν συμμετείχε ούτε στη ληστεία στην Ερυμάνθεια Αχαΐας, ούτε στο τετ α τετ με αστυνομικούς στη Χαλκιδική, ούτε σε καμία άλλη πρόσφατη έκνομη πράξη. Ομως ερευνούμε έναν κύκλο τριών-τεσσάρων αντιεξουσιαστών που ίσως είχαν παλιότερα επαφή μαζί τους».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΒΗΜΑ 2/2/20

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες