Η συνάντηση του προέδρου της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν και του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη, παρουσιάζεται από τα φιλικά ΜΜΕ της κυβέρνησης σαν μια επιτυχία, διότι η χώρα έλαβε «στήριξη» απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.
Η αλήθεια, όμως, είναι (λίγο έως αρκετά…) διαφορετική. Εάν είναι να επιλέξει κανείς τη σημαντικότερη αναφορά του πρωθυπουργού, τότε χρειάζεται να σταθεί στο καλωσόρισμα των γαλλικών πολεμικών πλοίων στην Ανατ. Μεσόγειο σε ρόλο «εγγυητών της ειρήνης»:
«Ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το Διεθνές Δίκαιο. Σε αυτόν τον δρόμο εμμένει η Ελλάδα, επιδεικνύοντας αυτοσυγκράτηση αλλά και αποφασιστικότητα να υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα νόμιμα δικαιώματά της. Και στο πλαίσιο αυτό η Αθήνα καλωσορίζει την παρουσία γαλλικών ναυτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ως εγγυητές της ειρήνης. Και χαίρεται που θα έχει συνεργασία μαζί τους».
Αν συμπληρωθεί, δε, και η ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ των δύο υπουργείων Άμυνας, την οποία περιέγραψε ο πρόεδρος της Γαλλίας, τότε τα συμπεράσματα από τη συνάντηση γίνονται ακόμα πιο σαφή. «Μιλάμε για βιομηχανική συνεργασία και για κοινές επιχειρήσεις στη θάλασσα και στην ξηρά. Θα θέλαμε να δούμε και άλλες όμορες χώρες να εμπλέκονται», είπε ο Εμ. Μακρόν. Σε αυτό να προσθέσουμε και ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που καταγράφει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, συζητήθηκε μεταξύ Μητσοτάκη και Μακρόν το ζήτημα της αγοράς δύο φρεγατών, που, όπως έλεγαν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, θα είναι διακρατική συμφωνία, δηλαδή η μια χώρα θα τις μεταβιβάσει στην άλλη.
Κατά τα άλλα ο Εμ. Μακρόν αναφέρθηκε στην συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, υποστηρίζοντας: «Η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα, την Κύπρο σε σχέση με το σεβασμό των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων, καταδικάζοντας τις προκλήσεις της Τουρκίας ως προς τούτο. Επαναλάβαμε τις ανησυχίες μας. Καταδικάσαμε με σαφή τρόπο τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε από την πλευρά του ότι «είναι κοινή η καταδίκη της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας. Τόσο στις θάλασσες της Κύπρου, όσο και σε σχέση με το απολύτως άκυρο έγγραφο το οποίο συνυπέγραψε με ένα μέρος της πολιτικής τάξης της Λιβύης».
Ο πρωθυπουργός, επίσης, στάθηκε στα θέματα της «ενέργειας και της ασφάλειά της» στη «γεωστρατηγική σημασία της υπογραφής του αγωγού EastMed» (γι’ αυτό – ανάμεσα στα άλλα – και τα καλωσορίσματα στα γαλλικά πολεμικά πλοία, στην Ανατολική Μέσογειο).
Κι επειδή αυτές οι διμερείς επαφές καταλήγουν και σε «καθαρές μπίζνες», ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στη συνέχεια με εκπροσώπους από 24 γαλλικές πολυεθνικές εταιρείες στους τομείς της ενέργειας, της άμυνας, των κατασκευών, της διαχείρισης απορριμμάτων, της τεχνολογίας, της ασφάλισης, του τουρισμού, των ποτών και του φαρμάκου. Επίσης, είχε, πιο συγκεκριμένα, συνάντηση με τον CEO της TOTAL, Πάτρικ Πουγιάν.
https://www.imerodromos.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες