Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

Το σταυρόλεξο με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας


Εξίσωση με πολλές παραμέτρους εξακολουθεί να είναι το πρόσωπο που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η τελευταία παράμετρος που μπορεί να αποτελέσει και ένα από τα βασικότερα κριτήρια στην τελική επιλογή, είναι η εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα και η επακόλουθη ανάγκη ενός Προέδρου της Δημοκρατίας που «θα εκφράζει την ενότητα του έθνους, άρα υπό αυτήν την έννοια θα πρέπει να είναι σθεναρός υπερασπιστής των εθνικών θέσεων». 

Η φράση εντός εισαγωγικών αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα καθώς ανήκει στον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, ο οποίος έδωσε (Θέμα fm) μερικά επικαιροποιημένα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο επόμενος ανώτατος πολιτειακός άρχων.

Ενα σημείο-κλειδί στα λεγόμενα του κ. Γεραπετρίτη είναι πως ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει συναινέσεις, παρά το γεγονός πως η αναθεώρηση του Συντάγματος του δίνει τη δυνατότητα να εκλέξει πρόεδρο με λιγότερες των 151 ψήφων.

«Εάν για παράδειγμα προτείνει ο πρωθυπουργός πρόσωπο που δεν συγκεντρώνει συναίνεση, η ευθύνη που του αναλογεί είναι μεγαλύτερη από ό,τι πριν που με την παρένθεση των εκλογών υπήρχε θεσμικό ξέπλυμα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης, δίνοντας το στίγμα των πρωθυπουργικών προθέσεων για Πρόεδρο ευρύτερης αποδοχής, υπό την πίεση των δυσμενών εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά. Πριν από την οποιαδήποτε ονοματολογία, το κρίσιμο ερώτημα που αναμένει απάντηση, η οποία βρίσκεται μόνο στο μυαλό του πρωθυπουργού, είναι πώς κρίνει ο ίδιος τη «συναίνεση».

Είναι ένας Πρόεδρος που θα στηριχθεί και από το ΚΙΝΑΛ και άρα θα φτάσει δυνητικά τις 180 ψήφους ή η φράση του κ. Γεραπετρίτη πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να εκφράζει την ενότητα του έθνους, φωτογραφίζει έναν Πρόεδρο κοινής αποδοχής και από τον ΣΥΡΙΖΑ; Μόνο αν απαντηθεί αυτό το ερώτημα, μπορεί να υπάρξει σωστή και όχι αυθαίρετη ονοματολογία.

Ο κ. Γεραπετρίτης πάντως επεφύλαξε έναν ακόμη χρησμό, λέγοντας πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να συγκεντρώνει και όχι να αποσυγκεντρώνει», προσθέτοντας πως στη δεύτερη περίπτωση «περιορίζεται η δεξαμενή».

Τα παραπάνω οδηγούν αβίαστα σε ένα μόνο συμπέρασμα που μοιάζει πλέον βέβαιο: Η περίπτωση να προταθεί μη πολιτικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας χάνει διαρκώς έδαφος, καθώς με φόντο τα ελληνοτουρκικά, θα πρέπει στο ύπατο αξίωμα να βρίσκεται ένας άνθρωπος με πολιτική εμπειρία και το συνακόλουθο αισθητήριο.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν υπάρχει πάντως κάτι νεότερο. Πηγές του κόμματος σημειώνουν σε κάθε τόνο πως η πρόταση είναι δεδομένη, αυτή του κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος θεωρείται στην Κουμουνδούρου πως επιτέλεσε σωστά τα καθήκοντά του.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
https://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες