Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

50 οι νεκροί στην Αλβανία: Μάνα και τα τρία της παιδιά πέθαναν αγκαλιασμένοι στο κρεβάτι


Ο πιό φονικός σεισμός από το 1979 αναδεικνύεται αυτός της περασμένης Τρίτης στην Αλβανία.Μετά από ώρες ερευνών βρέθηκαν νεκροί μητέρα και τα τρία της παιδιά. Από θαύμα σώθηκε 17χρονος, τον… προστάτευσε
πλυντήριο που έπεσε πάνω του! Πάνω από 500 οι μετασεισμοί, μηδαμινές οι ελπίδες για επιζώντες στα ερείπια.

Δεν έχει τέλος ο θρήνος και ο οδυρμός στην Αλβανία, που μετρά κάθε μέρα και περισσότερους νεκρούς από τον σεισμό, τον πιο φονικό από το 1979, των 6,4 Ρίχτερ της περασμένης Τρίτης.
Τα τελευταία θύματα που ανασύρθηκαν νεκρά από τα συντρίμμια κτιρίου στο Δυρράχιο είναι μια μητέρα με τα τρία παιδιά της, δυο δίδυμα δυο ετών κι ένα επτάχρονο αγόρι. Ο εντοπισμός τους ανέβασε τον αριθμό των νεκρών στους 50. 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Θουμάνε, 24 στο Δυρράχιο και δυο στο Κουρμπίν.
Η μητέρα και τα παιδιά της είχαν παγιδευτεί στα ερείπια τετραώροφου σπιτιού όπου έμενε η οικογένεια του 40χρονου Μπέρτι Λάλα. Οι τέσσερις σοροί βρέθηκαν από Ιταλούς διασώστες, που μετά από προσπάθειες ωρών κατάφεραν να βγάλουν από τα συντρίμμια τα τέσσερα πτώματα. Μάνα και παιδιά καταπλακώθηκαν από το ταβάνι έχοντας αγκαλιαστεί στο κρεβάτι.
Ο παράλυτος μεγαλύτερος αδελφός του Λάλα παραμένει παγιδευμένος στα συντρίμμια του σπιτιού, που χτίστηκε σε έκταση όπου αποξηράνθηκε τέλμα στο Δυρράχιο, το κυριότερο αλβανικό λιμάνι. Η μεγαλύτερη κόρη του, οκτώ ετών, η μητέρα του, 79 ετών, και μια ανιψιά του ήδη έχει επιβεβαιωθεί πως χάθηκαν όλοι τους στην καταστροφή.
Όμως ο 17χρονος ανιψιός του ανασύρθηκε ζωντανός την Τρίτη. Κατά τα φαινόμενα σώθηκε γιατί ένα πλυντήριο μετακινήθηκε όταν έγινε ο σεισμός, παγιδεύοντάς τον αλλά προσφέροντάς του ταυτόχρονα προφύλαξη.
Τα μέλη του ιταλικού συνεργείου δεν σταμάτησαν να δουλεύουν όλη τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη και συνέχιζαν χθες βράδυ να απομακρύνουν μπετόν, ενώ Αλβανοί στρατιώτες φτυάριζαν ασταμάτητα συντρίμμια για να τους βοηθήσουν.Αλβανία
Ευρωπαϊκές και αλβανικές ομάδες έρευνας και διάσωσης ανέσυραν ακόμη έναν άνθρωπο νεκρό από τα συντρίμμια ξενοδοχείου πάνω σε μια ακτή του Δυρραχίου στην Αδριατική, ενώ η κούρσα με τον χρόνο για τον εντοπισμό επιζώντων συνεχίζεται.
Στη βόρεια πόλη Θουμάνε, όπου ο απολογισμός ανέρχεται σε 24 νεκρούς, οι έρευνες διακόπηκαν. Έχουν εντοπιστεί τα πτώματα όλων των αγνοουμένων πολιτών, ανάμεσά τους αυτά μιας μητέρας και της κόρης της, που βρέθηκαν αγκαλιασμένες κάτω από τα συντρίμμια πενταώροφου κτιρίου.
Περίπου 45 άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί, ενώ από τους 650 τραυματίες κάποιοι είναι σοβαρά.

Η Αλβανία σε κατάσταση ανάγκης

Η κυβέρνηση του Έντι Ράμα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες στο Δυρράχιο και στη Θουμάνε. Εξαιτίας των πολλών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, η κυβέρνηση Ράμα ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν δωρεές σε χρήμα αντί να στέλνουν αγαθά.
Οι προσπάθειες συγκέντρωσης κεφαλαίων μέσω του GoFundMe έχουν μέχρι στιγμής αποφέρει 2,2 εκατομμύρια δολάρια, δήλωσε εκπρόσωπος της πλατφόρμας στο πρακτορείο Reuters, προσθέτοντας πως αναμενόταν το ποσό να φθάσει τα 2,5 εκατομμύρια χάρη στις εκκλήσεις από χώρες της Ευρώπης, της Αυστραλίας και της βόρειας Αμερικής.
Μέσα στον πανικό και τον τρόμο, υπάρχουν κι εκείνοι που χωρίς ίχνος ανθρωπιάς θέλουν να εκμεταλλευθούν το χάος. Οι καταγγελίες για πλιάτσικο σε σπίτια που καταστράφηκαν από το σεισμό, πληθαίνουν. Όπως και η προσπάθεια να κερδίσουν χρήματα κάποιοι προφασιζόμενοι πως συγκεντρώνουν λεφτά για τους πληγέντες.
Η αστυνομία, ήδη, συνέλαβε έναν άνδρα που αποπειράθηκε να κάνει απάτη συγκεντρώνοντας χρήματα που υποτίθεται ότι προόριζε για τους σεισμοπαθείς.

Ο πιο φονικός σεισμός των τελευταίων 40 χρόνων

Ο σεισμός της περασμένης Τρίτης, το επίκεντρο του οποίου βρισκόταν περίπου 30 χιλιόμετρα δυτικά των Τιράνων, έγινε αισθητός σε μεγάλο μέρος της Βαλκανικής όπως και στη νότια Ιταλία, στην περιφέρεια της Απουλίας. Ήταν ο πιο φονικός σεισμός στην Αλβανία από το 1979, όταν 40 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους.
Οι σεισμογράφοι έχουν καταγράψει πάνω από 500 μετασεισμικές δονήσεις από την Τρίτη, αρκετές πάνω από 5,0 βαθμούς, που ταρακουνούν κτίρια και τρομοκρατούν τους πολίτες, το τραύμα των οποίων μάλλον θα χρειαστεί πολύ καιρό για να επουλωθεί.
Το επίπεδο προετοιμασίας στη φτωχότερη χώρα της Ευρώπης για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους φυσικών καταστροφών χαρακτηρίζεται χαμηλό από ειδικούς.
Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ρουμανία, κράτη της Βαλκανικής και όχι μόνο έχουν στείλει ειδικευμένες ομάδες για να συμβάλλουν στην προσπάθεια διάσωσης παγιδευμένων.
Με πληροφορίες και από shqiptarja.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες