Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

H δικογραφία για τον «λαδωμένο» αστυνομικό στη Δυτική Αττική


Γράφουν οι: Δημήτρης Πώποτας, Άρια Καλύβα
Πώς τα λαγωνικά των Αδιάφθορων της ΕΛ.ΑΣ. έκλεισαν το παραμάγαζο δύο αξιωματικών στη Δυτική Αττική. Ολόκληρη η επιχείρηση και οι αποκαλυπτικοί διάλογοι ανάμεσα στον επιχειρηματία και τους κατηγορούμενους αστυνομικούς

Τα όσα διαδραματίστηκαν την περασμένη εβδομάδα στον Ασπρόπυργο και τα Μέγαρα θυμίζουν περισσότερο σκηνικά από την αμερικάνικη επαρχία με διεφθαρμένους σερίφηδες και απελπισμένους επιχειρηματίες παρά ιστορίες της σύγχρονης Ελλάδας. Γιατί οι δύο αξιωματικοί της Αστυνομίας που υπηρετούν στο Αλλοδαπών είχαν στήσει, σύμφωνα με τη δικογραφία, παραμάγαζο μέσα στην υπηρεσία και απαιτώντας μαύρο χρήμα, έκαναν διευκολύνσεις και διέγραφαν πρόστιμα. Κάτι τέτοιο συνέβη και στην περίπτωση του 38χρονου που διατηρεί επιχείρηση ανακύκλωσης και ξαφνικά βρέθηκε να «χρωστά» 10.000 ευρώ στους συγκεκριμένους, οι οποίοι φαίνεται να πραγματοποίησαν ελέγχους και να εντόπισαν παράνομους αλλοδαπούς που δούλευαν ανασφάλιστοι. Για να τον... σώσουν λοιπόν ζήτησαν τα χρήματα σε μετρητά και τα εισέπραξαν μέσα στην αστυνομική υπηρεσία.

Βέβαια, τα λαγωνικά των Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., ενεργώντας αστραπιαία καλωδίωσαν τον 38χρονο επιχειρηματία, προσημείωσαν 3.000 ευρώ και παρακολούθησαν σε real time τη δωροδοκία. Τελικά μπούκαραν στο γραφείο του αξιωματικού και τον έπιασαν με το φακελάκι στην τσέπη.

Το «ΘΕΜΑ» παρουσιάζει όλη τη δικογραφία της υπόθεσης. Μέσα από τις καταθέσεις των εμπλεκομένων, τις τηλεφωνικές συνομιλίες και τις περιγραφές των αστυνομικών αποκαλύπτονται σπαρταριστές λεπτομέρειες για τους αξιωματικούς που ζητούσαν «δωράκια» για να ξελασπώσουν απελπισμένους επιχειρηματίες.

«Ετσι με συνέλαβαν...»

Ο 54χρονος αξιωματικός που πιάστηκε από τους Αδιάφθορους με το φακελάκι στην τσέπη και το όλο σκηνικό καταγεγραμμένο με κρυφή κάμερα που είχε τοποθετηθεί πάνω στον καταγγέλλοντα επιχειρηματία δίνει τη δική του εκδοχή: «Στις 23 Σεπτεμβρίου ήρθε στο γραφείο μου -καθώς υπηρετώ στο Τμήμα Αλλοδαπών Δυτικής Αττικής- ο καταγγέλλων Ε.Γ. και μου εξέφρασε το πρόβλημά του. Συγκεκριμένα, με ενημέρωσε για την ιδιότητά του ότι είναι ιδιοκτήτης εταιρείας ανακύκλωσης πλαστικών, η οποία εδρεύει στα Μέγαρα, και ότι σε έλεγχο που διενήργησε η Υπηρεσία μας στην επιχείρησή του συνελήφθησαν 10 αλλοδαποί στερούμενοι νομιμοποιητικών εγγράφων να απασχολούνται εκεί. Ηταν σε απόγνωση επαναλαμβάνοντας ότι δεν είχε χρήματα και ότι δεν μπορούσε να πληρώσει το υπέρογκο ποσό το οποίο θα του επέβαλλε ως διοικητικό πρόστιμο η Επιθεώρηση Εργασίας, ήτοι 10.500 ευρώ ανά άτομο. Το μόνο το οποίο τον συμβούλευσα, επειδή τον λυπήθηκα που ήταν απογοητευμένος, ήταν σε σχέση με το πρόστιμο το οποίο θα του επιβαλλόταν μετά βεβαιότητας από την Επιθεώρηση Εργασίας να δήλωνε εγγράφως ότι δεν ήξερε ότι οι αλλοδαποί που φαινόταν να απασχολούσε στην επιχείρησή του ήταν μη νόμιμα διαμένοντες στην Ελλάδα, ώστε σε αυτήν την περίπτωση προβλέπεται για τον εργοδότη πρόστιμο 1.500 ευρώ ανά παράνομο αλλοδαπό εργαζόμενο και όχι 5.000 ευρώ», αναφέρει στην απολογία του ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Στη συνέχεια αναφέρεται στην κινηματογραφική σύλληψή του και τον καλωδιωμένο επιχειρηματία-καταγγέλλοντα: «Σε σχέση με την ημέρα της σύλληψής μου πρόκειται για μια πολύ καλά σκηνοθετημένη ενέργεια του καταγγέλλοντος σε βάρος μου προς ίδιον όφελος.

Προέβη σε μια ψευδή καταγγελία σε βάρος μου στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων κατόπιν της μίας και μοναδικής συνάντησής μας και κατάφερε να με εμπλέξει παγιδεύοντάς με. Από τις 23 Σεπτεμβρίου, που ήρθε στο γραφείο μου, ουδέποτε τον ξαναείδα ή επικοινώνησα μαζί του. Το μόνο που μου ανέφερε ήταν ότι αν τον βοηθούσα θα μου έκανε ένα δώρο, καθότι είμαστε και οι δύο από την Κρήτη. Δεν έλαβα σοβαρά τα λόγια του και αποχώρησε. Την 1η Οκτωβρίου λοιπόν με κάλεσε στο γραφείο μου, του είχα δώσει τον αριθμό για να με ενημερώσει για την πορεία της υπόθεσής του, και μου είπε ότι ήθελε να με δει. Του είπα ότι ήμουν απασχολημένος και μου άφησε τον αριθμό του κινητού του και τον κάλεσα μετά από λίγη ώρα και του είπα να περάσει από το γραφείο μου. Μετά από λίγη ώρα με επισκέφτηκε στο γραφείο μου, χωρίς φυσικά να γνωρίζω ότι έφερε ειδική συσκευή καταγραφής εικόνας και ήχου. Μου είπε ότι ήταν ακόμα αγχωμένος και εγώ τον ρώτησα αν ήταν εντάξει ο φάκελος, εννοώντας αν τον αναζήτησαν και τον κάλεσαν από την Επιθεώρηση Εργασίας.

Αστειευόμουν με τον καταγγέλλοντα λέγοντάς του ότι θα γίνουμε και φίλοι και ότι με τον ανωτέρω ισχυρισμό που θα προέβαλε θα τον βοηθούσα και στο ποινικό. Τότε αφού με ευχαρίστησε, μου έδωσε έναν σφραγισμένο φάκελο, ο οποίος θεώρησα ότι μπορεί να περιείχε κάποιο έγγραφο σχετικά με την υπόθεσή του και γι' αυτό δεν τον άνοιξα και τον έβαλα κατευθείαν στην τσέπη μου. Κάτι είπε για χρήματα, αλλά δεν τον πίστεψα, αν και μου είχε πει ότι θα μου έκανε από μόνος του δώρο για τη βοήθειά μου, νόμιζα ότι αστειευόταν και συνέχισα κι εγώ στο ίδιο ύφος. Φώναξα και τον υποδιοικητή στο γραφείο μου και ο καταγγέλλων πάλι με ευχαρίστησε για τη βοήθειά μου. Απλώς του είπαμε να μην ακουστεί ότι τον βοηθήσαμε συστήνοντάς του απλώς και μόνο τι να πει γιατί μετά αυτό θα παρεξηγούνταν. Αμέσως ήρθαν οι αστυνομικοί και με συνέλαβαν και βρήκαν στην τσέπη μου τον φάκελο που μου είχε δώσει με 3.000 ευρώ προσημειωμένα».

Καυτοί διάλογοι και περιγραφές

Ο νεαρός επιχειρηματίας στην κατάθεση που έδωσε στους αστυνομικούς δίνει μια άλλη εικόνα για το τι συνέβη με τους συγκεκριμένους αξιωματικούς και τα χρήματα που του ζητούσαν. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, σε πρώτο στάδιο για να πείσει τους Αδιάφθορους για το τι περνούσε τις τελευταίες εβδομάδες τηλεφώνησε μπροστά τους στον αξιωματικό και σε ανοικτή ακρόαση συνομιλούσε μαζί του. Κάτι που επιβεβαιώνει στην κατάθεσή του και αξιωματικός των Εσωτερικών Υποθέσεων αναφέροντας χαρακτηριστικά «ενώπιόν μου αλλά και άλλων συναδέλφων, τηλεφώνησε στο σταθερό τηλέφωνο του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης Δυτικής Αττικής από το κινητό του, το οποίο είχε θέσει σε λειτουργία ανοικτής ακρόασης. Συμφώνησαν ο επιχειρηματίας να περάσει από το γραφείο του. Ακολούθως παραδώσαμε στον επιχειρηματία την ειδική συσκευή καταγραφής εικόνας και ήχου και αφού του υποδείξαμε τον τρόπο λειτουργίας της ξεκινήσαμε για την περιοχή του Ασπροπύργου».

Βέβαια είχαν προηγηθεί πολλές επαφές και συναντήσεις προτού φτάσουμε στο τελικό ραντεβού της περασμένης Τρίτης. Οπως αναφέρει στην κατάθεσή του ο επιχειρηματίας, «σε τηλεφωνική επικοινωνία μου είπε ότι είναι σοβαρό το περιστατικό, έχουν συλληφθεί εννέα άτομα και με ρώτησε: “Ξέρεις πόσο είναι το πρόστιμο από την Επιθεώρηση Εργασίας για καθέναν από αυτούς;”.

Εγώ του είπα ότι απ' όσο γνωρίζω το πρόστιμο είναι 10.500 ευρώ, αλλά δεν εργάζονταν σε εμένα και αυτός μου είπε: “Έλα τη Δευτέρα στις 10.30 από το γραφείο μου να το συζητήσουμε από κοντά”. Αυτό που παρατήρησα μπαίνοντας στο γραφείο του ήταν ότι η τηλεόραση έπαιζε πολύ δυνατά. Ξεκίνησα να του μιλάω για την εταιρεία, του είπα ότι έλειπα στο εξωτερικό την ημέρα που έγινε το περιστατικό και δεν είχα ακριβή εικόνα ούτε των ανθρώπων που είχαν συλληφθεί, καθώς δεν εργάζονταν στην εταιρεία μου. Κάποιοι έφεραν υλικά, κάποιοι είχαν έρθει να ζητήσουν δουλειά και άλλοι για να πληρωθούν για τα υλικά που μου είχαν φέρει. Αυτός μου είπε ότι αυτό που λέω δεν μπορεί να αποδειχτεί και ότι “από τη στιγμή που ήταν στον χώρο σου θεωρούνται εργαζόμενοί σου” και ότι το πρόστιμο θα είναι πάνω από 90.000 ευρώ».

Σε άλλη επαφή, όπως λέει πιο κάτω στην κατάθεσή του ο επιχειρηματίας, ο αξιωματικός τού έδωσε τη λύση: «Μου είπε “πάμε μαζί τώρα στην τράπεζα να βγάλεις 10.000 ευρώ για να σε βοηθήσω”. Του είπα ότι δυσκολεύομαι πάρα πολύ οικονομικά και δεν έχω αυτά τα χρήματα. Και αυτός μου είπε ότι μέχρι τις 13.00 πρέπει να τα έχω και να του τα πάω στο πάρκινγκ του σούπερ μάρκετ Βασιλόπουλος στον Ασπρόπυργο. Του ζήτησα να με αφήσει να φύγω να πάω στα Μέγαρα για να τα μαζέψω».

Την ημέρα του ραντεβού μέσα στην υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. στο γραφείο του αξιωματικού, οι συνομιλίες που κατέγραψε το κύκλωμα είναι αποκαλυπτικές:

■ Επιχειρηματίας: Ωραία, ευχαριστώ πάρα πολύ. Να σας δώσω τα χρήματα;

■ Αξιωματικός 1: Κάτσε λίγο, δώσ' τα μου. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Θα με προσκυνάς εντέλει.

■ Επιχειρηματίας: Εκτιμώ πάρα πολύ τη βοήθειά σας γιατί είχα αγχωθεί πολύ με αυτό το θέμα.

■ Αξιωματικός 1: Αυτά όλα, ειλικρινά σου μιλάω, στην τσέπη μου θα μείνουν ελάχιστα. Είναι για άλλους ανθρώπους, για να μπορέσουμε να..... Δεν το κοινοποίησα, δεν έκανα τίποτα, αλλά και εσύ μη βγεις έξω και λες...
(ακούγεται στη συνομιλία να φωνάζει έναν άλλο αξιωματικό και να λέει στον επιχειρηματία). Ο,τι και να ακούσεις, δεν θα σχολιάσεις τίποτα.

■ Επιχειρηματίας: (φαίνεται να μπαίνει ο δεύτερος αξιωματικός στο γραφείο) Γεια σας.

■ Αξιωματικός 1: Τι θα κάνουμε με τον φίλο μας εδώ;

■ Αξιωματικός 2: Ο,τι μου είπατε.

■ Αξιωματικός 1: Εγώ τον βλέπω. Είναι καλό παιδί. Εχει αγχωθεί, είναι και Κρητικός. Και τους Κρητικούς τους αγαπάμε ιδιαίτερα, αλλά μη βγεις έξω και λες ότι τους μπάτσους τους γ...σα.
■ Επιχειρηματίας: Οχι, όχι προς Θεού. Εγώ εκτιμώ πολύ που με βοηθήσατε.

■ Αξιωματικός 2: Γιατί θα εκτεθώ και εγώ. Δεν θέλω επ' ουδενί, επ' ουδενί όμως να ακουστεί τίποτα για τη δικιά μας υπηρεσία ή για το δικό μου το όνομα.
■ Αξιωματικός 1: Αν ακουστεί ότι είπες το παραμικρό, θα σε σκίσω να ξέρεις.

■ Επιχειρηματίας: Οχι, όχι προς Θεού. Μα τι λέτε τώρα;

■ Αξιωματικός 2: Εντάξει; Και ούτε θα αρχίσετε να λέτε δεξιά και αριστερά ότι τη σκαπούλαρα και οτιδήποτε.

■ Επιχειρηματίας: Από την εταιρεία και την οικογένειά μου, μόνο ο αδερφός μου ξέρει επειδή είμαστε συνέταιροι. Κανένας άλλος.

Στη συνέχεια φεύγει από το γραφείο, μπαίνει η ομάδα των Αδιάφθορων και περνάει χειροπέδες στους δύο αξιωματικούς...

Οι δικηγόροι του αξιωματικού, Γιάννης Γλύκας και Παναγιώτης Μαριόλης, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» τονίζουν πως «είναι εξαιρετική αλλά κυρίως σωστή και άρτια νομικά απόφαση για τη μη επιβολή προσωρινής κράτησης στον κατηγορούμενο. Ιδιαιτέρως δε όταν αποδεικνύεται δωροληψία συνδεδεμένη με πράξη ή παράλειψη που να αντίκειται στα υπηρεσιακά του καθήκοντα. Ερευνητέος ο ρόλος του καταγγέλλοντος, ο οποίος, λειτουργώντας ως agent provocateur, μεθόδευσε την όλη διαδικασία που ακολούθησε και ουσιαστικά παρέσυρε με τον τρόπο του τον κατηγορούμενο.

Η υπόθεση δεν εστιάζεται μόνο στην ημέρα της σύλληψης και σε ό,τι φέρεται να λέγεται εκεί, αλλά κυρίως πιο πριν, όπου η μεθόδευση είναι ξεκάθαρη», αναφέρει ο κ. Γλύκας ενώ ο κ. Μαριόλης κάνει λόγο για «υπερβολική και στρεβλή κατηγορία, στηριζόμενη αποκλειστικά σε μια ελεγχόμενη για την ιδιοτέλειά της καταγγελία, κατευθυνόμενη εμφανώς από πονηρούς και προβοκατόρικους σκοπούς. Δεδομένα η κατηγορία είτε πριν το δικαστήριο είτε κατά τη διάρκεια αυτού θα μεταβληθεί σε πλημμεληματική, αν τυχόν ευσταθήσει, το οποίο είναι εξαιρετικά αμφίβολο, λόγω έλλειψης αποδείξεων και εξόφθαλμης προσπάθειας στησίματος της υπόθεσης σε βάρος του κατηγορουμένου».

https://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες