Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

Ηλεκτρονικός κλοιός για κλοπή ΦΠΑ €5 δισ. - Το σχέδιο για e-συναλλαγές σε όλη την οικονομία

Πάνω από 50 δισ. ευρώ είναι ανεπίδεκτα είσπραξης

Ηλεκτρονικό «δίχτυ» κατά της φοροδιαφυγής ΦΠΑ, που εκτιμάται ότι σε ετήσια βάση ανέρχεται σε περίπου 5 δισ. ευρώ, σχεδιάζει να απλώσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων το επόμενο διάστημα μέσω νέων
ηλεκτρονικών συστημάτων που βασίζονται στην τεχνογνωσία και στη σύγχρονη τεχνολογία.

Οπως εκτιμά η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αν καταπολεμηθεί αυτή η πληγή, τότε μπορεί να αλλάξει υπέρ μισθωτών, συνταξιούχων και επαγγελματιών η φορολογική πολιτική. Δηλαδή να ανακουφιστούν αυτοί που σηκώνουν το βάρος της φορολογίας με υψηλούς συντελεστές και την εισφορά αλληλεγγύης που συμπληρώνει οκτώ χρόνια εφαρμογής.

Από το νέο έτος θα προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς οι διαδικασίες που ήδη έχουν ξεκινήσει ώστε να εφαρμοστούν καθολικά τα ηλεκτρονικά τιμολόγια και τα ηλεκτρονικά βιβλία, τα στοιχεία των οποίων θα καταλήγουν σε μια βάση δεδομένων στο σύστημα Taxis προκειμένου να διασταυρώνονται ενδελεχώς και όπου παρατηρούνται διαφορές να επιβάλλονται μέτρα και πρόσθετοι φόροι μέσω άμεσης διαδικασίας ελέγχων.

Την ίδια στιγμή στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αποφασίσει για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες να συγκεντρώνουν από 1.1.2020 περισσότερες αποδείξεις με ηλεκτρονικά μέσα προκειμένου να διασφαλιστούν το χτίσιμο του αφορολογήτου και η αύξηση των εσόδων από τη μείωση της φοροδιαφυγής.

Παράλληλα, αναμένεται διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και μείωση του ορίου πάνω από το οποίο είναι υποχρεωτική η πληρωμή είτε μέσω e-banking είτε μέσω καρτών. Σήμερα το όριο αυτό είναι 500 ευρώ και εκτιμάται ότι θα πέσει στα όρια των 300 ευρώ ή και παρακάτω.

Διασύνδεση
Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια που αυξήθηκαν οι φορολογικοί συντελεστές αλλά και οι ασφαλιστικές εισφορές παρατηρείται μείωση της φορολογικής συμμόρφωσης των πολιτών.

Πάντως, η ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των υπηρεσιών του κράτους και των βάσεων δεδομένων που διατηρούνται σε διάφορες υπηρεσίες αποτελούν τον βασικότερο στόχο τόσο για τη βελτίωση των εσόδων όσο και για τη διευκόλυνση των πολιτών.

Στόχος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι κάποια στιγμή όλες οι συναλλαγές να γίνονται χωρίς να χρειάζεται η εκτύπωση χαρτιού. Τιμολόγια, παραστατικά, δελτία αποστολής και άλλα έγγραφα θα μπορούσαν να διακινούνται μόνο ηλεκτρονικά. Αλλωστε προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουν οι αρμόδιες υπηρεσίες υπό την καθοδήγηση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργου Πιτσιλή.

Οσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές πολιτών και επιχειρήσεων, που σήμερα ανέρχονται σε περίπου 104 δισ. ευρώ, περίπου 20 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης, ενώ τα υπόλοιπα 85 δισ. ευρώ είναι αμφίβολο αν τελικά μπορούν να εισπραχθούν κάποια στιγμή στο σύνολό τους. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι πάνω από 50 δισ. ευρώ είναι ανεπίδεκτα είσπραξης.

Παλαιότερα είχε γίνει προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το τοπίο και όσα χρέη θεωρούνται ανεπίδεκτα να διαγραφούν. Μια λύση θα μπορούσε να είναι το συνολικό ύψος των χρεών που θα θεωρούνται εισπράξιμα να είναι αυτά που συνδέονται με πραγματικά κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών (φυσικών και νομικών προσώπων). Μια τέτοια απόφαση όμως απαιτεί πολιτική συναίνεση.

Σιωμόπουλος Ντίνος
https://www.tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες