Γράφει ο ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ
Τελικά το «δωράκι» της Τράπεζας της Ελλάδας, που είχε προαναγγελθεί από τον επικεφαλής της Γιάννη Στουρνάρα για την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, ανακοινώθηκε σήμερα στην Βουλή, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Συμβαίνει μόλις λίγες ημέρες μετά τις τροπολογίες Βρούτση για την απελευθέρωση των απολύσεων κι ενώ, με διαρροές προς τον Τύπο η κυβέρνηση προαναγγέλλει την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και σημαντικές διευκολύνσεις στους επενδυτές που περιλαμβάνουν «απελευθερώσεις» στην αγορά εργασίας.
Το… timing
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνοντας την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών υποστήριξε πως «αποκαθιστούμε πλήρως την ομαλότητα στην κίνηση κεφαλαίων. Τα capital controls αποτελούν από σήμερα παρελθόν». Υποστήριξε ότι η επιβολή τους οφείλονταν στο ότι «από τον Ιανουάριο του 2015 οι κυβερνήσεις του κ.Τσίπρα προκάλεσαν κρίση εμπιστοσύνης και εκροή δεκάδων εκατομμυρίων καταθέσεων με αποτέλεσμα το κλείσιμο των τραπεζών στις 28 Ιουνίου του 2015». Σημείωσε μάλιστα πως «η προοπτική της πολιτικής αλλαγής και το αποτέλεσμα των εκλογών αποκατέστησαν την εμπιστοσύνη» στην οικονομία.
Παρόλα αυτά από τις 14 Νοεμβρίου του 2018 σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters ο επικεφαλής της ΤτΕ είχε ουσιαστικά δηλώσει ότι είναι εφικτή η άρση των capital controls είτε το Μάιο είτε τον Ιούνιο. Όπως είχε επισημάνει «αν όλα πάνε καλά, τότε προσβλέπουμε ότι θα μπορέσουμε να άρουμε τους κεφαλαιακούς ελέγχους έως τα μέσα του επόμενου έτους».
Μάλιστα συνέδεσε την εξέλιξη αυτή με το θέμα των κόκκινων δανείων υποστηρίζοντας πως «δεν είμαστε αρκετά τυχεροί, καθώς δεν διαθέταμε εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, όπως η Ιρλανδία ή η Ισπανία. Προσπαθούμε τώρα και εξελίσσουμε σχέδιο στην Τράπεζα της Ελλάδος προς αυτή την κατεύθυνση».
Τυχαίο;
Με βάση αυτό είναι σαφές ότι η κατάργηση των των τελευταίων ρυθμίσεων κεφαλαιακών περιορισμών που αφορούν τα εμβάσματα και τις εξαγωγές κεφαλαίων στο εξωτερικό, που ελάχιστα αφορούν τα λαϊκά στρώματα, δεν αποτελούν μέτρο ουσίας.
Αντίθετα πρόκειται για ένα επικοινωνιακό «τρικ» προκειμένου να δοθεί η αίσθηση θετικών προσδοκιών στην οικονομία. Προσδοκίες που έχουν να κάνουν με την προσέλκυση επενδύσεων και φυσικά συνδέονται με σειρά μέτρων περιορισμού εργασιακών δικαιωμάτων, συνδικαλιστικής δράσης και της μείωσης εργατικού κόστους.
Σαφέστατη ένδειξη των παραπάνω είναι πώς τις τελευταίες εβδομάδες σε συγκεκριμένα πρωτοσέλιδα εφημερίδων έχουν «διαρρεύσει» τα εξής: Ηλεκτρονικό φακέλωμα συνδικαλιστικών οργανώσεων (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ), μέτρα περαιτέρω απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας (ΒΗΜΑ – ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ), κατάργηση της κυριακάτικης αργίας (ΝΕΑ),μείωση εργοδοτικών εισφορών χωρίς καμία σύνδεση με την απασχόληση (Ελεύθερος Τύπος).
Αυτά ενώ εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται νομοσχέδιο – σκούπα του υπουργείου Εργασίας για όλα αυτά τα ζητήματα, ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου με προεξάρχοντα τον Γιάννη Βρούτση, έχει έμπρακτα αποδείξει ότι δεν έχει δισταγμούς στην εφαρμογή «φιλοεπενδυτικών» πολιτικών σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες