Μετά το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοικτού στίβου του Βερολίνου και στο πρόσφατο πρωτάθλημα κλειστού στη Γλασκώβη, ο Μίλτος Τεντόγλου κατέκτησε την κορυφή στο Ευρωπαϊκό U23 του Γκέλβε
και έκανε το “τρεμπλ”, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στο άλμα εις μήκος στη Γηραιά Ήπειρο.
Ο Μίλτος Τεντόγλου είναι ήδη ο κορυφαίος άλτης στην Ευρώπη και μόλις στα 21 του χρόνια γράφει ιστορία στο μήκος, με συνεχείς διακρίσεις που αυξάνουν τις προσδοκίες για την καριέρα του.
Ο Έλληνας αθλητής έχει κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο τόσο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοικτού στίβου του Βερολίνου, όσο και στο πρόσφατο πρωτάθλημα κλειστού στη Γλασκώβη, κάνοντας το «τρεμπλ» με το χρυσό και στο πρωτάθλημα του U23 στο Γκέλβε.
Ο Τεντόγλου στην κορυφή της Ευρώπης
Ο Μίλτος Τεντόγλου είναι γεννημένος το 1998 και αγωνίζεται στον Γ.Σ. Κηφισιάς. Σε ηλικία 20 ετών έγινε ο νεαρότερος Έλληνας που κατακτά την κορυφή της Ευρώπης στο αγώνισμά του σε επίπεδο ανδρών και αναμφίβολα ανήκει στους ανερχόμενους Ευρωπαίους αθλητές και μια από τις ελληνικές ελπίδες για διάκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.
Τον Αύγουστο του 2018 στον τελικό του Βερολίνου, με άλμα στα 8.25μ., αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης στον ανοικτό στίβο, στη μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας του, στην πρώτη συμμετοχή του στη διοργάνωση.
Το ατομικό του ρεκόρ και καλύτερη φετινή επίδοση του αθλητή του Γιώργου Πομάσκι είναι 8.38μ, άλμα που έκανε στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Γλασκώβης, στις αρχές του περασμένου Μαρτίου και που του έδωσε το χρυσό μετάλλιο. Παράλληλα, το 8.38μ. είναι Πανελλήνιο ρεκόρ κλειστού στίβου και δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στη χώρα μας πίσω από το 8.66 του Λούη Τσάτουμα
Προηγούμενες διακρίσεις του σε διεθνές επίπεδο ήταν το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα παίδων (Κ18) και το ασημένιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της ίδιας κατηγορίας.
Από το παρκούρ στο άλμα εις μήκος
Ο Μίλτος Τεντόγλου ασχολήθηκε τυχαία με τον στίβο λίγο πριν γίνει 15 ετών και σε πέντε χρόνια με συστηματική δουλειά και προσπάθεια κατάφερε να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου του Βερολίνου.
Μέχρι την ηλικία των 15 ετών, ο Τεντόγλου ήταν παθιασμένος με το παρκούρ. Σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει και η μητέρα του, μαζί με τους φίλους του “όργωνε” την πλατεία και το αθλητικό στάδιο στα Γρεβενά, κάνοντας άλματα και δημιουργώντας βιντεάκια για το διαδίκτυο. “Είχε συνέχεια μικροτραυματισμούς και κάποια φορά έφτασε στο σημείο να κάνει μέχρι και εγχείρηση μηνίσκου” είχε αναφέρει μεταξύ άλλων η κ. Ιωάννα Παπαδημητρίου.
Στους αγώνες παρκούρ τον είδε ο Βαγγέλης Παπανίκος, ο πρώτος προπονητής του, ο οποίος κατάλαβε ότι ο νεαρός διέθετε μεγάλη αλτικότητα. Τον κάλεσε να κάνει ορισμένα δοκιμαστικά άλματα στο σκάμμα του γηπέδου και μετά το τρίτο άλμα του ανακοίνωσε την… υποψηφιότητα του ως άλτης του στίβου!
Ο Μίλτος Τεντόγλου άρχισε να πηγαίνει σε προπονήσεις μήνα Οκτώβριο και λίγους μήνες μετά (Μάρτιο) στους διασυλλογικούς Αγώνες που έγιναν, κατέκτησε την πρώτη θέση στην ηλικία του με την Γυμναστική Ένωση Γρεβενών.
Τον πρώτο χρόνο πήγαινε για… πλάκα στις προπονήσεις, του άρεσε ο στίβος, αλλά δεν ήθελε ταυτόχρονα και να δεσμεύεται. Πριν καταλήξει στο άλμα εις μήκος έκανε έπταθλο ενώ έφερε και μια διάκριση στο άλμα εις ύψος.
Οι πρώτες του μεγάλες επιδόσεις ήρθαν το 2015. Μέσα σε λίγες ημέρες βελτίωσε το Πανελλήνιο ρεκόρ Παίδων. Στις 6 Ιουνίου προσγειώθηκε στα 7,65μ. και λίγες μέρες αργότερα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων/Νεανίδων στις Σέρρες το ανέβασε στα 7,69 μ.Έτσι, κατάφερε να κλείσει “εισιτήριο” για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξήχθη στο Κάλι της Κολομβίας (15-19/7/2015). Εκεί κατετάγη στην πέμπτη θέση με καλύτερο άλμα στα 7.66μ.
Στο Μπίντγκοζ της Πολωνίας στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων το 2016, σε ηλικία 17 ετών ο Μίλτος Τεντόγλου με άλμα στα 7,91 μ. (-0.4) από την τρίτη του προσπάθεια κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο.
Στις 28 Μαΐου με άλμα στα 8.19μ. κατά τη διάρκεια του μίτινγκ «Παπαφλέσσια» έπιασε το όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στο Ρίο όμως δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό του αγωνίσματος, κάτι που έγινε και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου 2017.
Το 2017 όμως ήταν γεμάτο επιτυχίες! Στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου ανδρών κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με 8.30 μ κάνοντας νέο πανελλήνιο ρεκόρ κάτω των 20.
Λίγο αργότερα, ήρθε και το πρώτο του χρυσό μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση. Στο ευρωπαϊκό πρωταθλημα Κ20 που διεξήχθη στο Γκροσέτο της Ιταλίας κατετάγη πρώτος με καλύτερο άλμα στα 8.07μ. (ο πρώτος του μεγάλος αγώνας στον οποίο έκανε επίδοση πάνω από τα οκτώ μέτρα).
Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου το 2018 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος με άλμα στα 8μ. και 25 εκ. Παράλληλα, αναδείχθηκε ο νεότερος Έλληνας πρωταθλητής Ευρώπης στίβου στην ιστορία.
Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου 2019 που έγινε στη Γλασκώβη κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος με άλμα στα 8μ. και 38 εκ. Ο Τεντόγλου προέρχεται από την εξαιρετική εμφάνιση στο Diamond League του Μονακό, όπου είχε πέντε άλματα πάνω από τα 8,10 μέτρα στο μήκος, σε μία άκρως σταθερή και αποτελεσματική σεζόν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες